Børn af psykisk syge forældre har større risiko for selvmordsforsøg
Børn af forældre, der lider af psykisk sygdom, har større risiko for at forsøge selvmord end børn af raske forældre. Det viser et nyt studie med 1,7 millioner danske børn, der er blevet undersøgt fra deres 15-årsfødselsdag og frem til i dag.
Børn selvmord sammenhæng mellem forældres psykiske tilstand

Flere tusinde børn og unge prøver hvert år at begå selvmord. Et nyt studie af næsten to millioner danske børn viser, at der er en sammenhæng mellem forældres psykiske tilstand og deres børns selvmordsforsøg. (Foto: Shutterstock)

Flere tusinde børn og unge prøver hvert år at begå selvmord. Et nyt studie af næsten to millioner danske børn viser, at der er en sammenhæng mellem forældres psykiske tilstand og deres børns selvmordsforsøg. (Foto: Shutterstock)

Tanken om at miste et barn er for de fleste uudholdelig. Men sådan er virkeligheden for forældrene til de flere tusind børn og unge, der hvert år forsøger at tage deres eget liv.

Nu viser et studie, at børn med psykisk syge forældre er mere udsatte for at forsøge selvmord, end deres jævnaldrende med raske forældre.

Studiet, der er rent statistisk, konkluderer, at børn af forældre med psykiske lidelser som eksempelvis Alzheimers, skizofreni, angst og humørsvingninger har 2,5 gange højere risiko for at forsøge selvmord.

»Det, der er overraskend,e er, at vi ser en øget risiko på tværs af alle de forskellige psykiske lidelser hos forældrene. Selvom nogle psykiske problemer giver større risiko end andre, er der stadig højere risiko generelt,« forklarer professor Carsten Bøcker Pedersen, der forsker i sundhed og sygdom på Institut for Økonomi på Aarhus Universitet.

Han er en af forfatterne bag studiet, der netop er udgivet i Jama Psychiatry.

LÆS OGSÅ: Familie beskytter mod selvmord

Om undersøgelsen
 • 1,7 millioner danske børn deltog i undersøgelsen.
   
 • Børnene er født mellem 1967 og 1977 og undersøgelsen blev foretaget fra deres 15 års fødselsdag og frem til idag.
   
 • Danske og engelske forskere lavede statistiske optællinger af patient- og kriminalregistre, der viste en øget risiko for selvmordsforsøg og vold hos børn med psykisk syge forældre. 

Børn af forældre med misbrug og socialangst har størst risiko for selvmordsforsøg

Carsten Bøcker Pedersen og en række danske og engelske forskere har undersøgt 1,7 millioner danske børn, født i perioden mellem 1967 og 1997. Børnene blev målt på deres journaler og rapporteringer om selvmordsforsøg og volds-adfærd fra deres 15 års fødselsdag frem til i dag.

Carsten Bøcker Pedersen fortæller, at børnene i undersøgelsen var mest udsatte, hvis deres forældre havde forsøgt selvmord, havde et stof - eller alkohol-misbrug eller led af social angst.

»Børn med denne gruppe forældre har cirka 3,6 gange højere risiko for at prøve at tage deres eget liv end børn med raske forældre. Det, synes jeg, er meget,« siger han.

Børn af forældre med stærke humørsvingninger og bipolarlidelse (en psykisk lidelse, der er karakteriseret ved udtalte, periodiske humørsvingninger i både manisk og depressiv retning, red.) var til gengæld dem, der havde mindst risiko for at forsøge selvmord i gruppen.

LÆS OGSÅ: Ufrivillig barnløshed fordobler risikoen for selvmord

Hvis både mor og far er psykisk syge, er risikoen for selvmordsforsøg fordoblet

Nogle er heldige at gå gennem livet med forældre uden psykisk sygdom. Andre kan læne sig op ad den ene raske forælder og få nok støtte til at klare livet problemfrit.

Men så er der dem, der er dobbelt uheldige.

Børn selvmord sammenhæng mellem forældres psykiske tilstand

Forældre med psykiske sygdomme har højere risiko for, at deres børn vil forsøge at begå selvmord. Børn kan arve gener med anlæg for psykisk sygdom af deres forældre, forklarer Jane Hvaaregaard fra Aarhus Universitet. (Foto: Shutterstock)

»Vi har kigget på, hvordan børns selvmordsrisiko er forhøjet ved at have én kontra to forældre med psykisk sygdom. Hvis begge forældre er ramt, er risikoen for, at barnet vil prøve selvmord dobbelt så stor. Det giver udtryk for, at nogle familier har det værre end andre og har brug for ekstra hjælp,« forklarer Carsten Bøcker Pedersen.

LÆS OGSÅ: Psykisk syge har stærkt forøget risiko for at begå selvmord

Gener kan påvirke din psyke

Men hvordan kan psykisk syge forældre medvirke til, at deres børn forsøger selvmord?

»Det er meget komplekst, men man har som forælder en risiko for at videregive gener, der kan medvirke til, at ens børn får de samme eller lignende sygdomme. Det handler meget om genvariation. For nogle kan ét gen være farligt, for andre ikke. Det afhænger af den enkeltes gensammensætning,« forklarer lektor Jane Hvarregaard Christensen, der forsker i genetik på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

Hun er ikke overrasket over studiets konklusion om sammenhængen mellem forældres psyke og børnenes risiko for selvmordsforsøg.

»Jeg er ikke overrasket over sammenhængen. Det, der er svært, er at skelne gener fra miljø. Børnene vil altid være påvirkede af begge dele, nemlig den nedarvede genetik og det at vokse op i belastede miljøer, som de gør, når enten mor eller far er syge,« forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Infektioner er forbundet med selvmord

»Vi kender ikke årsagen til sammenhængen mellem psyken hos børn og forældre«

Carsten Bøcker Pedersen anerkender, at studiet har sine begrænsninger i forhold til at forklare, hvorfor vi ser en sammenhæng mellem forældrenes mentale tilstand og deres børns risiko for selvmordsforsøg.

»Vores studie er rent statistisk, hvor vi har målt på børnenes risiko for selvmordsforsøg og voldshandlinger gennem data fra både psykiatrien og kriminalregistret. Men man ved fra forskningen, at både gener og miljø spiller ind,« siger han.

LÆS OGSÅ: Flere selvmord under finanskrisen

Øvrige konklusioner
 • Sammenhængen mellem forældrenes mentale tilstand og børnenes voldshandlinger var højst hos pigerne.
   
 • Der var lige mange selvmordsforsøg blandt drenge og piger.

Man skal tage hele familien i betragtning, når det gælder psykisk sygdom

Carsten Bøcker Pedersen mener, at studiet bidrager til en ny helhedsopfattelse af psykiske lidelser i familien.

»Når man behandler forældre med psykiske sygdomme, kan det være gavnligt at inddrage deres børn. For deres trivsel forværres af forældrenes tilstand, og det skal der fokus på,« siger Carsten Bøcker Pedersen.

Derudover beskriver forfatterne bag undersøgelsen, at forebyggelse af misbrug hos forældre kan skåne børnene for psykiske lidelser i fremtiden.

LÆS OGSÅ: Forældre er ikke klar over børnenes smerter

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk