Mødre styrer fædrenes omsorg for deres børn
Moderens opførsel har stor betydning for, hvor meget faderen involverer sig i børnepasningen, mener amerikanske forskere.

(Foto: Colourbox)

(Foto: Colourbox)

Klager, kritiske bemærkninger og himmelvendte øjne kan direkte hindre småbørnsfædre i at involvere sig i den daglige pasning af de små, antyder ny amerikansk forskning.

»Mødrene sidder i førersædet. De kan være utroligt opmuntrende og åbne for at fædrene involverer sig, eller de kan være meget kritiske og lukke dem ude,« siger Sarah Schoppe-Sullivan fra Ohio State University.

»Dette er det første virkelige bevis på at mødre, igennem deres opførsel fungerer som en portvagt, ved enten at udvide eller at indskrænke faderens del i omsorgen for babyen.«

Knut Oftung fra 'Senter for tverrfaglig kjønnsforskning' ved Universitetet i Oslo mener, at dette også kan gælde for forældre her i norden.

»Forholdene i USA er godt nok anderledes end i Norge, men det er klart at samspillet i hjemmet også er vigtigt her. Tal for tidsforbrug viser at fædre er mere på arbejdsmarkedet, mens mange mødre arbejder deltid. Undersøgelser fra Norge viser også, at det ofte er moderen som har hovedopsynet med børnene og at hun er central i hjemmet.«

Studerede nybagte forældre

Schoppe-Sullivan og kollegaer fra University of Illinois fulgte 97 par fra Midtvesten i USA i tiden før fødslen og i månederne efter. Før babyen blev født, svarede de vordende forældrepar på spørgsmål om hvilken rolle faderen burde have.

Omtrent tre og en halv måned efter fødslen, dukkede forskerne op hjemme hos parrene, for at vurdere hvordan rollefordelingen fungerede. De foretog også videooptagelser, mens forældrene skiftede barnet i fællesskab.

Desuden svarede forældrene på en række spørgsmål. Nogle handlede om hvor meget faderen var involveret i børnepasningen og hvor godt forældrene samarbejdede. Andre drejede sig om moderens opførsel, for eksempel hvor ofte hun opmuntrede faderen med kommentarer som 'du gør barnet glad', og hvor ofte moderen kritiserede faderen enten direkte eller med irriterede blikke og himmelvendte øjne.

Opmuntring er vigtig

Det viste sig altså at mødrenes holdninger havde stor indvirkning på hvor meget fædrene involverede sig. Dette så ud til at være en vigtig faktor, uafhængig af forældrenes opfattelse af hvordan fader-rollen burde være og hvor meget moderen arbejdede udenfor hjemmet.

Og forskerne mente, at det ikke bare var kritik, som påvirkede fædrenes opførsel. Undersøgelsen antydede at opmuntring fra moderen kan være lige så vigtig, om ikke vigtigere.

Men det er vanskelig at sige hvad som fører til hvad, indrømmer Schoppe-Sullivan og hendes kollegaer. Fører mødrenes opmuntring altid til at fædrene involverer sig mere, eller kan det hænge sådan sammen, at fædrenes indsats påvirker hvor opmuntrende mødrene er?

»Formodentligt går det begge veje,« siger forskeren i en pressemeddelelse.

Knut Oftung mener resultaterne er spændende rent politisk.

»På den ene siden kan resultaterne jo bruges til at give kvinden skylden og sige, at hun har for meget magt i hjemmet. På den anden side kan resultatet tolkes, som at mødrene får en ekstra byrde med at skulle opmuntre og sørge for at samværet mellem faderen og barnet går glat,« mener Knut Oftung.

Reference:

Resultaterne publiceres i Journal of Family Psychology, juni 2008.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk