Vores klode husede ved indgangen til 2023 otte milliarder mennesker, og hvis udviklingen fortsætter, kommer der yderligere damp under kedlerne i byggeriet.
Faktisk er der udsigt til, at antallet af bygninger vil blive fordoblet i løbet af de kommende 40 år. Det svarer til, at der bliver bygget en by på størrelse med New York hver måned.
Derfor kræver det omtanke, hvis vi vil sikre, at klimaet lider mindst mulig overlast, når vi bygger nyt. Men hvordan er det lige, vi skal bære os ad?
Viden skal ud til borgerne
Nogle af dem, der skal hjælpe os med at finde svarene, er medlemmerne af forskernetværket Circular Built Environment Network. Det drives af det faglige netværk og kontorfællesskab BLOXHUB.
Videnskab.dk og BLOXHUB har netop indgået et samarbejde, som skal sikre, at forskernes dyrebare viden kan komme ud til den brede befolkning.
\ Om BLOXHUB
BLOXHUB er et fagligt netværk og kontorfællesskab for bæredygtig byudvikling. Bag Bloxhub står Realdania, Københavns Kommune og Erhvervsministeriet.
Fremtidens byggeri skal være bæredygtigt, og Bloxhub er grundlagt med udgangspunkt i, at fremtidens løsninger kræver et langt tættere samarbejde mellem arkitektur, tech, design, byggeri og byudvikling.
Boxhub faciliterer netværket Circular Built Environment Network, som består af erhvervsforskere, der forsøger at finde forskningsmæssige svar på spørgsmål om vores boliger, byggeri og CO2-udledning.
»En vigtig del af forskning er, at den skal leve, og det betyder også, at en vigtig del af forskning er at kommunikere sine resultater til omverdenen. Derfor er jeg glad for samarbejdet med Videnskab.dk, der kan understøtte, at de nødvendige, nye forskningsresultater inden for cirkulær økonomi bliver så udbredt som muligt,« siger Pernille Berg, Science Director, BLOXHUB, og understreger:
»Når man tager i betragtning, at byggeriet står for 40 procent af CO2-udledningerne på verdensplan, har vi brug for ny, dyb viden til at bidrage til den hastigt stigende grønne omstilling.«
Partnerskabet gælder Videnskab.dks formidlingsindsats Forskerzonen, hvor forskerne får hjælp til at formidle deres viden direkte til borgerne.
Startskuddet har været en workshop målrettet netværkets forskere. Her lærer de blandt andet at formidle deres forskning i en artikelform, som er til at forstå for den almindelige dansker.
Mere genanvendelse og mindre spild
Et af de centrale fokusområder for forskerne er cirkulært byggeri. Begrebet dækker over, at man i højere grad end i dag tænker i genbrug og genanvendelse af materialer.
Formålet er blandt andet at mindske materialespild, mindske udledningen af CO2 og høste økonomiske gevinster i form af færre udgifter til byggefasen.
Arbejdet støttes af Realdania og Innovationsfonden
Samarbejdet med BLOXHUB indgår i Videnskab.dk’s bestræbelser på at hjælpe med at få formidlet dansk forskning til et bredt publikum.
»Forskere har pligt til at formidle, og mange har heldigvis også lyst til og mod på at dele deres viden med vi andre. Men formidling er en faglighed, som ikke alle mestrer. Derfor arbejder vi målrettet med at opkvalificere forskerne og give dem værktøjer til det, ligesom vi publicerer forskernes egen formidling på vores velbesøgte medieplatform,« siger Vibeke Hjortlund, chefredaktør på Videnskab.dk.
»Det svinger med vores mission om at levere tilgængelig og spændende videnskabsformidling af høj kvalitet, så alle kan blive klogere og forstå, hvorfor forskning er så vigtig for samfundet,« siger hun.
Videnskab.dk samarbejder i forvejen med en række forskningsinstitutioner og indgår gerne flere partnerskaber.
Du kan se frem til at læse BLOXHUB-forskernes artikler her på Videnskab.dk i løbet af 2023.
\ Om Videnskab.dk
Videnskab.dk er Danmarks største videnskabsmedie.
Redaktionen leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet kvalitetsindhold, der med afsæt i videnskabens verden giver brugerne en aha-oplevelse og gør dem klogere.
Websitet besøges af omkring 1 million unikke brugere om måneden (Google Analytics, 2019). Derudover udkommer Videnskab.dk også i form af podcast, videoer på YouTube og indhold på sociale medier.
Vi dækker forskningen bredt – fra kultur og samfund til teknologi og naturvidenskab.
Vores formål er at ruste befolkningen og ikke mindst unge til at agere i samfundet ved at bringe videnskaben i spil i den offentlige bevidsthed og synliggøre forskningens betydning.
Videnskab.dk skrives og redigeres af en uafhængig redaktion.
Videnskab.dk har sit økonomiske fundament i en årlig finanslovbevilling. Derudover støttes Videnskab.dk økonomisk af bl.a. Det Frie Forskningsråd, Innovationsfonden, Kulturministeriet og TrygFonden. Men vi bestemmer selv, hvad vi skriver om, og hvordan vi gør det.