Hidtil har forskere troet, at op til 50.000 år gamle stenredskaber, fundet i det nordøstlige Brasilien, var menneskeskabte.
Man mente derfor, at mennesker havde beboet regionen, og redskaberne blev anset for at være et af de tidligste beviser på mennesker i Sydamerika.
Men det er formentlig en stor misforståelse, konkluderer forskere nu.
I en artikel publiceret i tidsskriftet Holocene fremlægger forskerne beviser, der tyder på, at redskaberne er lavet af capuchin-aber (Sapajus libidinosus) – ikke mennesker.
Det skriver mediet Artnet.
\ Læs mere
Stenredskaberne er fundet under udgravninger ved Pedra Furada, en gruppe af 800 arkæologiske områder, i Brasilien.

Forskerne bag, der begge er tilknyttet Argentinas National Scientific and Technical Research Council (CONICET), sammenlignede stenredskaberne med dem, capuchin-aber fremstiller i dag.
»Resultaterne var overraskende: Der var ingen forskel mellem de angiveligt menneskeskabte redskaber fra 50.000 år siden og dem, der er fremstillet af aber i dag,« siger Agustín M. Agnolín, arkæolog ved National Institute of Anthropology and Latin American Thought i Argentina, til CONICET.
Da man ikke har fundet andre beviser på mennesker i området for 50.000 år siden, får det forskerne til at konkludere, at aber i stedet står bag stenredskaberne.
De fundne redskaber er blot et produkt af capuchin-aber, der for 50.000 år siden knækkede nødder og sten – og er altså ikke menneskeskabte, som man indtil nu har troet, argumenterer Federico L. Agnolín, palæontolog ved Azara Natural History Foundation, der står bag studiet.
Studiet sår dermed tvivl om, hvorvidt mennesket var til stede i det nordøstlige Brasilien for 50.000 år siden.
\ Læs mere
aeh