9/11 udløste psykiske lidelser hos danskere
Angrebet på World Trade Center i New York for 15 år siden medførte psykisk sygdom hos mange danskere, viser nyt dansk studie. Forskerne håber, at denne viden kan bruges til bedre håndtering af lignende situationer i fremtiden.
11. september angreb world trade center psykisk påvirke danskere

Angrebene på World Trade Center påvirkede danskernes psykiske helbred markant (Foto: Steve Ludlum, beskåret)

Angrebene på World Trade Center påvirkede danskernes psykiske helbred markant (Foto: Steve Ludlum, beskåret)

Hvis du er gammel nok, kan du med stor sandsynlighed huske, hvor du var, og hvad du foretog dig 11. september 2001, da Tvillingetårnene i New York blev ramt af kaprede fly og senere på dagen styrtede sammen.

Belastnings- og tilpasningsreaktioner

Betegnelsen dækker over psykiske sygdomme, der opstår som reaktion på psykisk belastning.  

Det kan for eksempel være dødsfald i familien, færdselsulykker, naturkatastrofer eller krigshandlinger.

Denne type hændelser vil påvirke de fleste mennesker, men hos nogle får reaktionen en sværhedsgrad, så der er tale om decideret psykisk sygdom.

Den mest kendte sygdom indenfor denne kategori er posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD), der typisk opstår efter exceptionelt voldsomme hændelser.

Kilde: Søren Dinesen Østergaard, læge og lektor på Aarhus Universitet. 

Udover at have indprentet sig i de fleste menneskers hukommelse som en skæbnesvanger dag, så viser ny dansk forskning, at angrebene 11. september 2001 også forårsagede en målbar stigning i antallet af såkaldte belastnings- og tilpasningsreaktioner, diagnosticeret på psykiatriske hospitaler i Danmark. 

Sådan lyder det i studiet, der er publiceret i American Journal of Epidemiology.'

Studiet er baseret på 18 års data fra det Psykiatriske Centrale Forskningsregister, der indeholder information om alle diagnoser, der bliver givet i forbindelse med behandling på samtlige psykiatriske hospitaler i Danmark.

9/11 medførte 400 ekstra diagnoser

Resultatet bekræfter desværre, at et af de formodede formål med visse typer terror - at skabe opmærksomhed og intimidering - bliver opnået, hedder det i studiets konklusion.

»Angrebene på World Trade Center medførte, at der blev diagnosticeret omkring 400 flere belastnings- og tilpasningsreaktioner end forventet i året efter 11. september 2001,« fortæller en af de fire danske forskere bag studiet, Bertel Teilfeldt Hansen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Stigningen var mest markant i ugerne efter angrebene. Her så forskerne en stigning i antallet af diagnoser på op til 16 procent, hvilket svarer til cirka 20 ekstra diagnoser per uge, forklarer Bertel Teilfeldt Hansen.  

Resultatet er kun toppen af isbjerget

Et omfattende studie

Undersøgelsen er baseret på data fra 1.448.250 personer, der henvendte sig til en psykiatrisk skadestue eller blev indlagt akut på en psykiatrisk afdeling i perioden fra 1995 til 2012.

Ud af dem blev 159.618 diagnosticeret med en belastnings- eller tilpasningsreaktion.

Studiet er finansieret af Carlsbergfondet.  

Selvom studiet viste en stigning på cirka 400 diagnosticerede sygdomstilfælde på et år, er langt flere sandsynligvis blevet påvirket af angrebene.

Det vurderer en anden af forskerne bag studiet, læge og lektor Søren Dinesen Østergaard fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

»Det er formentlig toppen af isbjerget, vi har set i vores studie«, siger han.

»Sandsynligvis har mange mennesker været psykisk påvirkede af angrebene, men hos langt de fleste har reaktionerne ikke været af en sværhedsgrad, så de gav anledning til kontakt med det psykiatriske behandlingssystem”, siger han.

Søren Dinesen Østergaard fremhæver, at resultaterne er relevant viden for sundhedsvæsenet.

 »Der har, som bekendt, været mange voldsomme terrorangreb for nylig, og vores resultater viser, at det psykiatriske beredskab formentlig bør være skærpet i perioden efter den slags hændelser,« påpeger han.

Professor i psykiatri: Stærke resultater

At terror påvirker folk i mange lande er ikke som sådan overraskende for Jørgen Aagaard, der er professor i psykiatri og overlæge på Aalborg Universitetshospital.

»Selve konklusionen, at terrorangreb påvirker folk, er jo ikke så overraskende. Det har man vidst længe«, siger han.

Alligevel er han begejstret for studiet, fordi det som det første sætter tal på effekten af terror.

Psykiske konsekvenser af terror

Terror og andre voldsomme hændelser kan for eksempel udløse PTSD hos nogle mennesker. (Foto: Shutterstock.com)

»Det er genialt, hvad de har lavet. Det er lykkedes forskerne flot og præcist at illustrere, hvordan en begivenhed som 11. september påvirker folk«, siger han.

»Det er helt nyt.«

Ifølge Jørgen Aagaard er det helt unikt med så komplette datasæt over psykiatriske diagnoser over tid som det, forskerne bag studiet har brugt.   

»Derfor kan de med stor sikkerhed sige, at der er en sammenhæng mellem terrorangrebet og de psykiatriske diagnoser. Det kunne man ikke have lavet lige så godt andre steder«, siger han.

Påvirkning handler om geografisk og kulturel nærhed

Terror har altså effekter selv på tværs af landegrænser. Alligevel er påvirkningen dog sandsynligvis større, jo tættere på hjemlandet terroren foregår, fortæller professor Kim Mannemar Sønderskov fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Han er en anden af forskerne bag studiet.

Dette bekræftes af et sideløbende, og endnu ikke udgivet, studie, hvor forskerne har analyseret danskernes reaktion på Breivik-massakren i Norge i 2011.

Blomster i Oslo til ære for de dræbte i Breivikmassakren

Danskerne reagerede voldsomt på Breivikmassakren i Norge, fordi det er tættere på end USA, mener forskere. (Foto: Shutterstock.com)

»Her så vi en endnu kraftigere påvirkning end den i forbindelse med 11. september-angrebet i USA«, siger Kim Mannemar Sønderskov.

»For det første var Breivik-angrebet jo meget tættere på rent geografisk, hvilket højst sandsynligt spiller en rolle,« siger han.

»For det andet deler vi danskere i vidt omfang kultur med nordmændene. Derfor giver det god mening, at det angreb påvirker os mere.«

Vil undersøge flere angreb

Næste skridt for forskergruppen bliver nu at lave en endnu større undersøgelse, der kan afdække en lang række tidligere terrorangrebs effekt på danskernes psykiske helbred, fortæller Kim Mannemar Sønderskov.

Det vil ifølge ham kunne sige noget mere generelt om terrors påvirkning.

»For at få belyst de faktorer, der er afgørende for terrorens negative påvirkning af det psykiske helbred, skal vi simpelthen have undersøgt mere data,« siger Kim Mannemar Sønderskov.

Mediernes rolle skal kortlægges

Desuden vil forskerne i det nye studie også undersøge, hvordan mediedækningen af terrorangreb påvirker de psykiske reaktioner blandt befolkningen.

Terror medier kamera psykiske lidelser

Mediernes måde at dække terror på kan måske have betydning for den psykiske påvirkning. (Foto: Shutterstock.com)

»Vi vil især se på betydningen af mediernes dækning i forhold til vinkling og fokus på bestemte forhold ved angrebet, for eksempel om det er religiøst eller politisk motiveret,« forklarer professor med særlige opgaver (mso) Peter Thisted Dinesen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet. Han er det fjerde medlem af forskergruppen.  

»Der har været meget debat om mediernes dækning af terrorangreb, og derfor er det vigtigt at levere et videnskabeligt input til den diskussion,« siger han.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk