Unge ikke-rygere eksperimenterer med e-cigaretter
Forskere er bekymrede over, at unge ikke-rygere eksperimenterer med elektroniske cigaretter. E-cigaretterne kan være en glidebane til egentlig rygning, siger eksperter.

En ny amerikansk undersøgelse viser, at unge ikke-rygere eksperimenterer med e-cigaretter. Den tendens kender man blandt andet på Frydensberg Efterskole i Mariager. »Vi får faktisk langt flere rygere, for kicket ved e-cigaretter er ikke stort nok, og så begynder eleverne at ryge rigtige smøger,« skriver efterskolelærer David Christensen i en e-mail til Videnskab.dk. (Foto: Shutterstock)

En ny amerikansk undersøgelse viser, at unge ikke-rygere eksperimenterer med e-cigaretter. Den tendens kender man blandt andet på Frydensberg Efterskole i Mariager. »Vi får faktisk langt flere rygere, for kicket ved e-cigaretter er ikke stort nok, og så begynder eleverne at ryge rigtige smøger,« skriver efterskolelærer David Christensen i en e-mail til Videnskab.dk. (Foto: Shutterstock)

Egentlig skulle e-cigaretten være et middel til at holde op med at ryge, men flere forskere frygter nu, at de elektroniske cigaretter i stedet kan være en glidebane, som får unge til at ryge rigtig tobak.

En ny amerikansk undersøgelse viser, at unge ikke-rygere eksperimenterer med e-cigaretter, og herhjemme bekræftes tendensen af både Kræftens Bekæmpelse, Lungeforeningen og Sundhedsstyrelsen.

Charlotta Pisinger, der forsker i forebyggelse af rygning ved Glostrup Hospital, kalder de unges brug af e-cigaretter for »bekymrende.«

»Flere undersøgelser viser, at e-cigaretter tiltrækker unge mennesker – også ikke-rygere. Vi er bekymrede for, om det kan være en glidebane – eller det vi kalder en gateway – som får de unge introduceret til egentlig rygning.«

»Vi ved for eksempel, at tobaksrygning kan være en gateway til at ryge hash, men e-cigaretter er ret nye på markeredet, så man kan ikke dokumentere, hvor mange der på samme måde går fra e-cigaretter til rigtige cigaretter. Men man kunne godt forestille sig, at de samme mekanismer gjorde sig gældende,« siger forskningsoverlæge Charlotte Pisinger, som i øjeblikket er i færd med at skrive en videnskabelig artikel om e-cigaretter.

Populær damp

E-cigaretter kaldes også damp-cigaretter, og de elektroniske cigaretter har opnået stigende popularitet blandt danskerne i de senere år.

Sundhedsstyrelsens rygevaneundersøgelse fra 2012 viste, at ca. 150.000 danskere over 15 år brugte e-cigaretter.

Chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Jørgen Falk fortæller, at styrelsen også kender til tendensen med unge ikke-rygere, som eksperimenter med e-cigaretter.

»Der er ingen tvivl om, at det er noget, som foregår. Vi har kontakt til folk fra kommunerne, som arbejder med børn og unge, så vi hører om det rundt omkring i landet. Men vi kan ikke sige noget præcist om omfanget,« siger Jørgen Falk fra enheden for forebyggelse ved Sundhedsstyrelsen.

Unge tror, e-cigaretter er ret uskadelige

Fakta

En elektronisk cigaret (e-cigaret) består ofte af et cigaretformet stålhylster, som indeholder en lille udskiftelig beholder med væske.

Strøm leveret af et lille batteri får væsken til at fordampe, og når man suger på mundstykket, får man denne opvarmede damp ind i munden og ned i lungerne.

Indeholder væsken nikotin, optages det i blodbanen ligesom ved tobaksrygning.

I Danmark er det lovligt for både børn og voksne at købe e-cigaretter uden nikotin.

E-cigaretter med nikotin er derimod ulovlige at sælge i Danmark - ingen nikotinholdige e-cigaretter er blevet godkendt af myndighederne indtil videre.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

I den nye amerikanske undersøgelse, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift American Journal of Preventive Medicine, er 1.379 amerikanere med en gennemsnitsalder på 24 år blevet fulgt igennem et år.

Ved studiets begyndelse havde ingen af forsøgsdeltagerne prøvet at bruge e-cigaretter, men da de blev spurgt igen efter et år, havde 2,9 procent af de ikke-rygende forsøgsdeltagere eksperimenteret med e-cigaretter.

Samtidig viste undersøgelsen, at der var sammenhæng mellem de unges opfattelse af e-cigaretter som »mindre skadelige,« og deres tilbøjelighed til at afprøve de elektroniske smøger.

Forskeren bag undersøgelsen, mener, at studiet viser, at »der er en interesse for e-cigaretter blandt ikke-rygende unge voksne.«

»Det er problematisk, for unge voksne er stadig i færd med at udvikle deres tobaksvaner, og e-cigaretter kan introducere unge voksne til at bruge tobak,« lyder det i en pressemeddelelse fra Dr. Kelvin Choi, som stod bag forskningen ved det amerikanske University of Chicago.

Børn køber e-cigaretter

Den amerikanske undersøgelse bakkes op af en britisk undersøgelse fra 2012, som viste, at blandt 20.240 adspurgte polske studerende i alderen 15-24 år, havde 3,2 procent af ikke-rygerne prøvet at bruge e-cigaretter.

Hos både Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen efterlyser man strammere lovgivning over for e-cigaretter. I dag kan de elektroniske cigaretter købes helt lovligt af børn og unge, så længe de ikke indeholder nikotin, påpeger Niels Them Kjær fra Kræftens Bekæmpelse.

»Vi oplever frustrerede forældre, som ringer ind og fortæller, at deres børn køber e-cigaretter, og vi er bekymrede for, om de unge bruger det som en måde at lære at ryge på,« siger Niels Them Kjær, som er projektchef for rygestopgruppen i Kræftens Bekæmpelse.

Smager af chokolage og frugt

Den væske, som inddampes med e-cigaretter, fås i mange smagsvarianter såsom chokolade, jordbær, tyggegummi, citrussmag og lignende. Chefkonsulent ved Sundhedsstyrelsen, Jørgen Falk, påpeger, at den de velsmagende e-cigaretter kan minde om den søde tobak, der bruges i vandpiber.

Fakta

Derfor skriver Videnskab.dk om unges brug af e-cigaretter:

Videnskab.dk blev opfordret til at skrive om unges brug af e-cigaretter af vores læser David Christensen.

David Christensen er lærer på Frydensberg Efterskole i Mariager og skriver i en e-mail til Videnskab.dk:

»Vi oplever, at de unge ikke tror, at det er farligt, og derfor begynder mange flere elever at bruge e-cigaretter. Det er også lettere at skjule, for det lugter jo ikke på samme måde som rigtige cigaretter.«

»Samtidig ser vi, at vi faktisk får langt flere rygere, for kicket ved e-cigaretter er ikke stort nok, og så begynder eleverne at ryge rigtige smøger.«

»Det minder lidt om vandpiberygingen, som blev populær i Danmark i 00’erne. Selvom vandpiberne kan smage godt og harmløst, så indeholder de store mængder nikotin, og vi har dokumentation for, at vandpiberygning kan føre til, at man begynder at ryge andre typer af tobak,« siger Jørgen Falk og tilføjer:

»Man skal heller ikke underkende det faktum, at både vandpiber og e-cigaretter kan indeholde ret store mængder nikotin. Nikotin er et stærkt afhængighedsskabende stof.«

Overlæge: Kun et mindre problem

I Danmark er det forbudt at sælge e-cigaretter, som indeholder nikotin, men ifølge Sundhedsstyrelsens rygevaneundersøgelse anvender størstedelen af de danske e-cigaretbrugere alligevel nikotinholdige væsker til deres e-cigaretter.

En hurtig googlesøgning viser da også, at masser af dansksprogede internetsider sælger den ulovlige nikotinvæske til e-cigaretter, og ifølge flere medier er væsken også lettilgængelig i kiosker og lignende.

Overlæge Philip Tønnesen, som forsker i rygeafvænning, påpeger dog, at selvom det er en bekymring, at unge bruger e-cigaretter som startskud til egentlig tobaksrygning, så tror han ikke at omfanget af problemet er særligt stort.

»Vi hører ofte, at det er en stor bekymring i forhold til e-cigaretter, men der findes ingen dokumentation for det. Jeg tror, at de få unge, som eksperimenterer med e-cigaretter, er dem, som alligevel ville eksperimentere med at ryge« siger overlæge Philip Tønnesen, som har speciale i lungemedicin og arbejder på Glostrup Hospital.

Stor usikkerhed om e-cigaretters virkning

Der er stor usikkerhed om, hvor farligt det egentlig er at bruge e-cigaretter - blandt andet fordi produktet fortsat er så nyt, at forskerne endnu ikke kender langtidsvirkningerne af at dampe løs på de elektroniske cigaretter.

»Der er gennemført mindre studier, som viser, at der foregår en målelig påvirkning af luftveje efter blot få minutters rygning på en e-cigaret med nikotin, men det er ikke muligt på dette grundlag at vurdere de sundhedsmæssige konsekvenser på sigt. Det må derfor konstateres, at der er en betydelig usikkerhed om sikkerheden ved at anvende produktet – især i længere tid,« lyder det i et notat fra Sundhedsstyrelsen, som på den baggrund fraråder brugen af e-cigaretter – også som rygestopmiddel.

Sundhedsstyrelsen er i samarbejde med flere andre organisationer ved at lægge sidste hånd på en ny rygevaneundersøgelse, som også undersøger omfanget af danske ikke-rygere, der har prøvet e-cigaretter.

Sådan har de gjort i den amerikanske undersøgelse

I den nye amerikanske undersøgelse af e-cigaretter har forskerne set på, hvordan unge opfatter elektroniske cigaretter.

Forsøget tyder ifølge en pressemeddelelse på, at »troen på, at e-cigaretter udgør en mindre sundhedsrisiko, kan føre til en stigende afprøvning af e-cigaretter blandt unge voksne.«

I forsøget indgik 1.379 amerikanere, som alle var deltagere i den såkaldte ’Minnesota Adolescent Community Cohort’ og havde en gennemsnitsalder på 24 år.

Forsøgsdeltagerne blev fulgt igennem et år, og ved forsøgets start blev deltagerne spurgt om deres holdning til e-cigaretter.

Forskerne spurgte blandt andet, hvorvidt de unge mente, at e-cigaretterne var mindre skadelige end rigtige smøger, og hvor gode de mente e-cigaretter var som middel til rygeafvænning.

»De deltagere, som var enige i, at e-cigaretter kan hjælpe folk med at holde op med at ryge, og dem, der var enige i, at e-cigaretter er mindre skadelige end cigaretter, var mere tilbøjelige end dem, der ikke var enige, til efterfølgende at rapportere, at de havde eksperimenteret med e-cigaretter. Denne sammenhæng varierede hverken efter køn eller rygestatus,« siger undersøgelsens ledende forfatter Kelvin Choi i en pressemeddelelse.

Den amerikanske undersøgelse viste samtidig, at 7,4 procent af de forsøgsdeltagere, som aldrig havde brugt en e-cigaret ved studiets start, havde afprøvet e-cigaretter efter et år.

Det svarer til, at 21,6 procent af dem, som var rygere ved studiets begyndelse, havde prøvet e-cigaretter efter et år, mens det tilsvarende tal var 11,9 procent blandt dem, som var ’tidligere rygere’ ved studiets begyndelse, og 2,9 procent blandt dem, som var ikkerygere ved studiets begyndelse.

»Undersøgelse tyder på, at omkring 12 procent af de tidligere rygere bliver gen-introduceret til nikotin gennem e-cigaretter,« siger Kelvin Choi i pressemeddelelsen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: