Selvom mange måske havde det på fornemmelsen, er der nu videnskabeligt belæg for påstanden: Uhyggelig musik bliver mere uhyggelig, når man lukker øjnene.
Den nye opdagelse er gjort af forskere fra Tel Aviv University i Israel med professor Talma Hendler i spidsen og er netop publiceret i det tværvidenskabelige tidsskrift PLoS One.
Forskerne satte 15 forsøgspersoner til først at lytte til uhyggelig Hitchcock-lignende musik og derefter neutral musik, alt imens deres hjerner blev scannet med en fMRI-scanner. Begge typer musik blev afspillet for forsøgspersonerne to gange – en gang med lukkede og en gang med åbne øjne.
Musik manipulerer
Resultaterne viste, at aktiviteten i amygdala, på dansk også kaldet mandelkernen eller frygtcenter, blev markant øget, når forsøgspersonerne havde lukkede øjne. Amygdala er et område i hjernen, som blandt andet håndterer frygt og andre følelser.
»Musik kan nemt tage ens subjektive personlige oplevelse og manipulere den. Vores nye resultater viser imidlertid, at effekten ikke kun er subjektiv. Med fMRI-scanneren kunne vi se, at særlige ændringer i hjernen er mere udtalte, når en persons øjne ikke er i brug,« siger Talma Hendler, hjerneforsker og psykiater, i en pressemeddelelse.
Også i mørke
De fleste kender til, at uhyggelige lyde bliver forstærket i mørke, men for at eliminere den fejlkilde blev forsøget også efterprøvet i et fuldstændig mørkt rum, og selv her viste det samme sig at være tilfældet. Igen fandt forskerne øget aktivitet i amygdala, når forsøgspersonerne lukkede øjnene.
Professor Talma Hendler forklarer, at det at lytte til lyde med lukkede øjne ser ud til at lave en direkte forbindelse til de områder af hjernen, som håndterer følelser.
Selvom forsøget kun dokumenterede en effekt ved uhyggelig musik, mener de israelske forskere, at også effekten ved glad musik vil blive forstærket, når man lukker øjnene.
Forskerne håber, at opdagelsen på lang sigt vil kunne føre til nye og bedre metoder til at behandle blandt andet Alzheimer, Parkinson og andre neurologiske sygdomme uden at ty til kemiske indgreb.