Tropisk super-træ skal sikre rent drikkevand
Dansk forsker har opfundet et nyt ekstrakt, der bekæmper tarmparasitter. Løsningen er nem, billig og kan hjælpe over én milliard mennesker, der går rundt med orm i tarmene.

Det tropiske træ Moringa oleifera har en særlig egenskab, der gør den velegnet til at rense vand. Træet skal benyttes til at rense vand for æg fra indvoldsorme, som plager over én milliard mennesker på verdensplan. (Foto: J.M. Garg)

Der er mange årsager til, at læger altid anbefaler, at du drikker flaskevand, når du rejser rundt i eksempelvis Asien eller Afrika.

En af dem er parasitæg i drikkevandet, der er en ubehagelig følgesvend at få med hjem fra ferien.

Parasitterne udvikler sig i dine tarme, hvor nogle af dem kan blive så tykke som en lillefinger og op til 10 centimeter lange. Andre suger blod fra din tarmvæg, mens en tredje type vikler sig ind i tarmvæggen og spiser af tarmvævet.

I Danmark vil lægen give dig et middel, som effektivt slår de parasitiske orme ihjel, men er du en fattig bonde i Afrika eller Asien, har du ikke den mulighed. Her kan parasitterne leve længe i dine tarme og medføre en kraftigt forringet livskvalitet og arbejdsevne.

»Parasitter kan ophobe sig i tarmene med et væld af følgevirkninger. Nogle personer kan få blodmangel, hvis de har mange blodsugende parasitter i tarmene. Parasitterne kan også fremprovokere en immunrespons eller forhindre næringsoptaget over tarmvæggen for folk, der i forvejen kæmper med at få mad nok. Parasitterne er også sat i forbindelse med forringet indlæringsevne. Det er et kæmpestort problem i ulande, som vi meget gerne vil gøre noget ved,« fortæller Mita Eva Sengupta, der netop har forsvaret sin ph.d.-afhandling om emnet.

Orme skal bekæmpes med ekstrakt

Fakta

Fra afføring til fødevarer:

Toiletforhold og ordentlig kloakering er ikke-eksisterende i mange ulande, så ofte kommer afføring indeholdende parasitæg ud i floder, søer og vandløb. Herfra kan mennesker få parasitæggene i munden, når de drikker vandet eller bader i det. Ydermere benyttes vandet ofte urenset til vanding af afgrøder. Her kan parasitæggene overføres til fødevarer og smitte mennesker ad den vej.

I afhandlingen foreslår Mita Eva Sengupta, at problemet med indvoldsorm mindskes med hjælp af et nyt ekstrakt, som hun selv har udviklet.

Ekstraktet er lavet af et udbredt tropisk træ, og får ormenes æg til at bundfælde sig i vand, så æggene ikke ryger ud på f.eks. afgrøder og derfra videre til os mennesker.

»Parasitterne skaber store problemer rundt om i verden. De smitter ikke kun, når folk drikker forurenet vand, men i mange lande vander man ofte med spildevand, så folk også får parasitæg ud i tarmene, når de spiser rå afgrøder som tomater og salat. I min forskning har jeg kigget på, hvordan parasitæggene opfører sig i vand, og fundet en lavpraktisk måde at forhindre, at parasitterne overføres til afgrøderne,« fortæller Mita Eva Sengupta.

Æggenes færden i vand har stor betydning

I sine undersøgelser har Mita Eva Sengupta blandt andet kigget på, hvor hurtigt æggene bundfælder sig i vand, og hvor hurtigt de kan komme tilbage i vandsøjlen, hvis der er strøm ved bunden af eksempelvis vandløbet.

Resultatet er det første af sin slags og kan blive brugt til bedre at forstå, hvordan parasitæggene bundfælder i kunstvandningskanaler, samt i rensningsanlæg af spildevand.

Fakta

Det er ikke kun i ulande, at landmænd bruger spildevand til at vande med. Italien, Spanien og flere østeuropæiske lande bruger også spildevand. Her kan æg fra bændelorm i spildevandet overføres til afgrøder og smitte mennesker.

Hvis æggene bundfælder, undgår de at komme i drikkevandet. Så jo hurtigere bundfældningen sker, des bedre.

Mita Eva Sengupta har både kigget på, hvordan parasitæggene bundfælder i rent vand og i beskidt vand med store mængder partikler som mudder, alger, planterester og mineraler.

»Vi vidste rent ud sagt ikke en dyt om, hvordan parasitæggene bevæger sig i forskellige typer vand. Rensningsanlæggene baserer deres rensning på at reducere indholdet af næringsstoffer mest muligt, men de ved meget lidt om, hvordan smittestoffer, især parasitæg, påvirkes af rensningen. Derfor er der rum til forbedring i vandrensningen,« fortæller Mita Eva Sengupta.

Tropisk træ skal få æggene hurtigere mod bunden

Efter sine undersøgelser af parasitæggene i forskellige typer vandkvalitet og ’vandflow’, har Mita Eva Sengupta i laboratorieforsøg fundet frem til en løsning, der får æggene til hurtigere at bundfælde og dermed komme ud af vandsøjlen, hvor de er mest tilbøjelige til at smitte mennesker direkte eller indirekte gennem vanding af afgrøder.

Løsningen på problemet er det tropiske træ med navnet Moringa oleifera. Træet findes over alt i den tropiske del af verden, og ekstrakt fra dens frø binder partikler sammen i vandet, så de bundfælder hurtigere.

Fakta

Moringa er et såkaldt ’multipurpose tree’ med mange forskellige anvendelsesmuligheder. Frøene kan bruges til at rense vand. Frøkapslerne kan spises, bladene kan bruges som foder, og træet kan bruges som brændsel.

Ekstraktet er nemt at fremstille, da det kun drejer sig om at knuse frøkapslerne, fylde dem i en sodavandsflaske med vand og ryste. Efter en filtrering gennem et klædestykke er ekstraktet klart til at blive hældt i forurenet vand.

Her virker ekstraktet koagulerende og samler både mudder, alger, planterester, mineraler og parasitæg i store klumper, som hurtigt styrer mod bunden.

Nemt af lave ekstrakt

Parasitæg i vand med Moringa bundfælder næsten dobbelt så hurtigt som i vand uden Moringa.

»Mine forsøg viser, at det er nemt at lave ekstrakt af Moringa for den enkelte landmand, og så virker det rigtig godt. En landmand kan bruge ekstraktet fra Moringa oleifera i opsamlet vand i eksempelvis en tønde og herefter bruge vandet til at vande sine afgrøder uden risiko for, at parasitæggene overføres til den mad, som hans familie skal leve af. Desuden er Moringa ganske ufarligt for mennesker at indtage,« siger Mita Eva Sengupta.

En sjov krølle på forskningen er, at Moringa faktisk virker bedre, jo mere beskidt vandet er.

Næste skridt på vejen mod at afhjælpe over én milliard mennesker med indvoldsorme er, at Moringa skal afprøves i den virkelighedens verden. Mita Eva Sengupta planlægger at tage til Ghana og overføre sine forsøg fra laboratoriet til forsøg hos nogle landmænd der.

Ph.d.-afhandlingen er lavet på Københavns Universitets Institut for Veterinær Sygdomsbiologi/Mikrobiologi med økonomisk støtte fra blandt andet EU.

Tre ubehagelige typer

I sin forskning har Mita Eva Sengupta specifikt kigget på parasitæg fra tre af verdens mest udbredte tarm-snyltere:

 

  • Spolorm har inficeret omkring 1,2 milliard mennesker på verdensplan. Èn enkelt hun-spolorm kan lægge 20.000 æg om dagen. Den store produktion af æg er medvirkende til, at der er store mængder parasitæg i omløb i naturen.
     
  • Piskeorm væver sig ind i tarmvæggen, hvor den spiser af tarmvævet.
     
  • Hageorm suger sig fast til indersiden af tarmvæggen, hvor den drikker blod. En stor koncentration af hageorm i tarmen kan i værste tilfælde medføre blodmangel hos den inficerede.

Ofte er folk inficeret med mere end én type parasitisk orm, hvilket forstærker problemerne.

700-800 millioner mennesker er inficeret med enten piskeorm og hageorm.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs nyt om fusionsenergi, som DTU med forsøgsreaktoren på billedet nedenfor - en såkaldt tokamak - nu er kommet lidt nærmere.