Tjek dig selv: Er dine seksuelle fantasier almindelige?
Hvor udbredte er forskellige seksuelle fantasier? Det har en større canadisk undersøgelse kortlagt. I bunden ligger sex med dyr og børn. I toppen ligger – ja, læs med…
Sex fantasier mest normale almindelige udbredte to kvinder

At se to kvinder have sex med hinanden er en meget udbredt seksuel fantasi blandt mænd. 82,1 procent af mændene i en ny stor undersøgelse har haft den fantasi. Tallet blandt kvinder er derimod 42,4 procent. (Foto: Shutterstock)

At se to kvinder have sex med hinanden er en meget udbredt seksuel fantasi blandt mænd. 82,1 procent af mændene i en ny stor undersøgelse har haft den fantasi. Tallet blandt kvinder er derimod 42,4 procent. (Foto: Shutterstock)

Hvis en mand har seksuelle fantasier om at være sammen med to kvinder på én gang, så er han ikke alene. Den fantasi er en af de mest udbredte blandt mænd.

Fantasier om at tisse på partneren er derimod langt mere sjældne.

Det er bare to af de oplysninger, som canadiske forskere fra University of Montreal har fået ud af en omfattende spørgeskemaundersøgelse.

Målet med undersøgelsen var at skabe et overblik over, hvor udbredte forskellige seksuelle fantasier rent faktisk er.

»Vores vigtigste mål var at få specificeret, hvilke seksuelle fantasier der er almindelige. Det er nemlig et vigtigt skridt til at få defineret seksuelle perversiteter. Præcis som vi forventede, er nogle fantasier langt mere udbredte end andre,« siger studiets hovedforfatter Christian Joyal i en pressemeddelelse.

'Sex med en kendt' er en almindelig fantasi

Forskerne brugte internettet til at spørge 1.517 voksne mennesker fra Quebec om, hvad de havde af seksuelle fantasier.

Om undersøgelsen

I undersøgelsen deltog 799 mænd og 718 kvinder, med en gennemsnitsalder på 30 år.

De skulle vurdere 55 forskellige seksuelle fantasier på en skala fra 1 til 7. Og så skulle de beskrive deres egen yndlingsfantasi med deres egne ord. Artiklen er publiceret i tidsskriftet Journal of Sexual Medicine

Derefter delte forskerne fantasierne op i:

Sjældne:

Når 2,3 procent eller færre blandt et køn havde fantasien. Blandt kvinderne var kun 'sex med børn under 12 år' en sjælden fantasi (kvinder: 0,8 procent, mænd: 1,8 procent).

Blandt mændene var også 'sex med dyr' en sjælden fantasi (mænd: 2,2 procent, kvinder: 3 procent)

Atypiske:

15,9 procent eller færre. I den kategori befandt både urin-sex og transvestisme sig – både for mænd og kvinder.

En forskel på kønnene var tydelig, når det gjaldt fantasien 'tvinge en anden til at have sex'. Den fantasi havde 22,0 procent af mændene og 10,8 procent af kvinderne.

Almindelige:

Mere end 50 procent. Det var fantasier som 'at have sex med en kendt' (mænd: 61,9 procent, kvinder: 51,7 procent) og 'at blive domineret seksuelt' (mænd: 53,3 procent, kvinder: 64,6 procent).

Til gengæld delte analsex og gruppesex vandene. Blandt mændene fantaserede 64,2 procent om analsex, imens den form for sex tændte 32,5 procent af kvinderne.

Når det kom til gruppesex, var det især kvinderne, der fantaserede. 56,5 procent af kvinderne fantaserede om gruppesex, imens lignende fantasier fandtes hos 15,8 procent af mændene.

Typiske:

Mere end 84,1 procent. Det var en lille kategori, hvor fantasierne var: Oralsex – som var den generelt mest udbredte (mænd: 87,6 procent, kvinder: 78,5 procent) og sex med to kvinder (mænd: 84,5 procent, kvinder: 36,9 procent).

Men fantasier om at have sex på et usædvanligt sted – for eksempel på et kontor eller et offentligt toilet – var lige ved at være en typisk fantasi (mænd: 82,3, kvinder: 81,7).

Dansk sex-forsker: Det virker troværdigt

Undersøgelsens billede af folks seksuelle fantasier virker troværdigt, vurderer Christian Groes, som forsker i køn og seksualitet ved Roskilde Universitets Institut for kultur og identitet.

»Det er et typisk forsøg på at måle sex og begær, og resultaterne overrasker mig ikke voldsomt. De, der har deltaget, er lidt yngre end befolkningsgennemsnittet, men jeg mener stadig, at det er tal, vi kan overføre til en dansk sammenhæng.«

»Vi er i stor udstrækning præget af samme kulturhistorie med kristendom og seksuel frigørelse. Så der er ikke den helt store forskel på seksualmoralen i de to lande,« siger Christian Groes.

Fantasi om offentlig sex vækker begær

Når det kommer til de mest og mindst populære seksuelle fantasier, så er der ikke noget dér, som overrasker Christian Groes.

»Det overrasker ikke, at mænd tænder lidt mere på oralsex end kvinder – men at både mænd og kvinder i det store hele tænder på det.«

»Det samme gælder sex på offentlige steder. Den slags fantasier skaber en anden stemning end under missionæren i soveværelset. Sådan en ny stemning kan vække lige så meget begær, som det man gør fysisk. Sex er ikke kun sex. Det er også det, der foregår i hovedet,« siger Christian Groes.

Kvindelige pædofile overrasker ikke

Når det gælder fantasier, der omhandler dyresex og pædofili, er Christian Groes heller ikke overrasket over omfanget.

»Det lyder meget sandsynligt, at de fantasier har det lave leje. Og så er det vigtigt at gøre opmærksom på, at der er langt fra en fantasi til at udføre den. De fleste mennesker, der har ikke-udbredte fantasier, udlever dem for egen hånd – om man så må sige. Det er derfor, pædofili ikke er voldsomt udbredt, som man ellers nogle gange kan få indtryk af i medierne,« siger han.

Heller ikke de 0,8 procent af kvinderne, der har fantasier om sex med børn, chokerer seksualitetsforskeren. Normalt forbinder man ellers udelukkende pædofile tilbøjeligheder med mænd.

»Tallene viser bare, at man ikke helt kan gøre det op i køn på den måde, som vi har tilbøjelighed til,« siger Christian Groes.

Tallene skubber til vores forestilling om kvinder

Andre af tallene skubber lidt til den gænge opfattelse af mænds og kvinders seksualitet.

Særligt kvindernes. Når 66,3 procent af kvinderne og 83,4 procent af mændene har fantasier om utroskab, vil især det relativt høje tal blandt kvinderne springe mange i øjnene, vurderer Christian Groes.

Det samme gør sig gældende, når 56,5 procent af kvinderne fantaserer om gruppesex, imens 'kun' 15,8 procent af mændene har samme type fantasier.

»Der er en udbredt forestilling om, at kvinder er meget mere monogame end mænd. Man forestiller sig, at de har en mere følsom seksualitet, at de ikke er utro, og at de ikke kan håndtere mere end en sexpartner ad gangen. Det bryder de her tal jo fuldstændig med – og det, tror jeg, er meget chokerende for mange,« siger Christian Groes.

Kvinders seksualitet tynget af kristen moral

Selvom mange kvinder fantaserer om gruppesex, udlever få af dem deres fantasier. Det forklarer Christian Groes med, at vi er vokset op i en kultur, som er gennemsyret af kristen moral.

»Det tyder på, at der er en begrænsning af kvinders seksualitet. De har ikke mulighed for en seksualitet, der er lige så fri som mænds. Det ligger dybt i kulturen, hvor vi har et 'luder/madonna'-kompleks, der udspringer af kristen moral.«

»'Madonna' er den dydige kvinde, som manden gerne vil ses med, og luderen – den udsvævende – er hende, han gerne vil have sex med, men samtidig fordømmer. Det begrænser kvinder. De frygter at blive sat i kategori som 'luder', og det kan forklare, hvorfor der ikke er så mange kvinder, der udlever de her fantasier,« siger Christian Groes.

Måske er det derfor, at kvinderne i undersøgelsen klart skelnede mellem fantasier og lyster, som de gerne ville udleve. For mændene var der i højere grad tale om to sider af samme sag.

Den videnskabelige artikel er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Sexual Medicine.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk