Kort nyt

Kort nyt

I genren 'Kort nyt' giver vi hurtigt overblik over nye forskningsresultater og refererer det mest interessante, andre medier har bragt. Husk dog vores guide til kritisk læsning af nyheder om forskning og især rådet om, at et enkelt, nyt forskningsresultat aldrig kan rumme den endegyldige sandhed. Det er derfor en god idé at holde sig for øje, hvad anden forskning på området viser, og vi henviser altid til den oprindelige kilde, så du kan dykke yderligere ned i detaljer og forbehold.

Studie antyder: Folk, der holder længere ferie, lever længere

Annonce:

Ferier er, ifølge den finske professor Timo Strandberg, en af de bedste måder at nedbringe stress – og derfor kan ferietid potentielt forlænge dit liv.

Sådan lyder konklusionen i analysen af et ældre studie, der har foregået over en årrække. Det skriver ScienceAlert på baggrund af en pressemeddelelse fra non-profit hjerteorganisationen European Society of Cardiology (ESC).

Professoren bag analysen mener endda at kunne vise, at en ellers sund livsstil ikke har den store effekt, hvis man ignorerer sine fridage og bare knokler igennem.

Studiet er netop blevet præsenteret på en af ESC’s kongresser, og den videnskabelige artikel er blevet accepteret i en kommende udgave af tidsskriftet The Journal of Nutrition, Health & Aging.

Data fra 1.222 mænd i lederstillinger, født mellem 1919 og 1934, indgår i studiet.

Alle deltagere har haft mindst én risikofaktor i udviklingen af hjertekarsygdom, de var eksempelvis rygere, havde forhøjet blodtryk eller kolesteroltal, var overvægtige osv.

  • Mændene blev tilfældigt fordelt i hhv. en kontrolgruppe, bestående af 610 deltagere, og en interventionsgruppe, bestående af 612 deltagere.
  • Interventionsgruppen blev hver fjerde måned rådgivet i, hvordan de kunne få en sundere livsstil. I nogle tilfælde fik deltagerne desuden medicin mod eksempelvis forhøjet blodtryk.
  • Mændene i kontrolgruppen modtog almindelig sundhedspleje og blev ikke tilset af forskerne.

I interventionsgruppen blev risikoen for hjertekarsygdom nedsat med 46 procent, men da man i 1989 gjorde første status på forsøget efter 15 år, var dødstallet i interventionsgruppen højere end i kontrolgruppen.

Annonce:

Analysen, der nu er blevet præsenteret, har igen gjort status, nu efter 40 år (2014). Heri sammenholdes nationale dødsregistre med data, der ikke før er anvendt i studiet, nemlig mængden af arbejde, søvn og ferie i deltagernes liv.

Her mener forskerne at kunne se en forbindelse mellem korte ferier og højere dødelighed i interventionsgruppen, hvor mænd, der har holdt 3 eller færre ugers ferie årligt mellem 1974 og 2004, har haft 37 procent højere risiko for at dø.

Der er dog tale om en forholdsvis lille gruppe mennesker, og forskerne har ikke fulgt forsøgsdeltagernes gøren og laden i detaljer, så studiet efterlader en vis usikkerhed om, hvor stor en effekt ferierne har, for andre livsstilsmønstre kan også have spillet ind.

Læs mere om den slags usikkerheder i artiklen ‘Korrelation eller kausalitet: Hvornår er der en årsagssammenhæng?‘.

ele