Det er ikke kun de kendte selv, der kan få et forvrænget kropsideal, når medierne skriver, at de har taget et par kilo på – et fænomen, der kaldes ‘fatshaming’ (at ‘fedt-udskamme’ på dansk).
Et nyt studie antyder nemlig, at fatshaming af de store stjerner i medierne kan have en bølgeeffekt, der ligeledes påvirker almindelige kvinders syn på kropsidealer og vægt.
Det skriver Science Daily på baggrund af et studie, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Personality and Social Psychology Bulletin.
»Disse kulturelle beskeder synes at forøge kvinders fornemmelse af, at tynd er ‘godt’, og tyk er ‘dårligt’. De her artikler kan efterlade et privat spor i menneskers bevidsthed,« lyder det fra den ledende forsker af studiet, Jennifer Bartz fra McGill University.
Forskerne valgte i alt 20 artikler, blogs eller magasin-artikler, hvor kendisser blev udsat for fat-shaming, og dernæst modtog forskerne data fra i alt 93.239 kvinder, som deltog i en ‘Vægt Implicit Association Test’ fra 2004-2015.
LÆS OGSÅ: Hvorfor vil unge piger ligne Barbie?
Et af eksemplerne var, at en mandlig TV-vært anbefalede Kelly Clarkson, at hun burde holde sig fra deep-pan pizza. Et andet var, at Kourtney Kardashian blev ‘fat-shamed’ af sin mand for ikke at have tabt sig hurtigt nok efter sin graviditet i 2014.
På baggrund af eksempler som ovenstående sammenlignede de kvindernes score i en test om fordomme omkring overvægtige mennesker henholdsvis to uger før og to uger efter forsøget.
Ifølge Science Daily var testen baseret på, at kvinderne skulle kategorisere silhuetter af kroppe og vurdere, om de var tykke eller tynde, og deltagerne skulle ligeledes vælge ord som ‘hæslig’ eller ‘smuk’ til at beskrive den krop, de blev eksponeret for.
Hvis de svarede langsomt, antydede det, at de havde fordomme om overvægtige.
Og studiet viser ifølge Science Daily, at kvinderne – to uger efter alle de 20 fat-shaming cases – havde flere fordomme om overvægtige mennesker – i hvert fald underbevidst.
- Da kvinderne blev spurgt direkte, om de foretrak tynde eller overvægtige mennesker, og hvordan de følte overfor begge skikkelser, var der ingen ændringer at spore to uger efter de såkaldte fat-shaming events.
- Forskerne så imidlertid en markant ændring i, hvordan kvinderne underbevidst tænkte om kropsidealer og overvægtige mennesker 2 uger efter hvert af de 20 forsøg.
Studiet er offentliggjort i ‘Personality and Social Psychology Bulletin’.
LÆS OGSÅ: Hvordan ser den perfekte krop ud? »Jeg ville ønske, at vi overhovedet ikke havde noget kropsideal«
LÆS OGSÅ: Er skønhed en sladrehank om sunde gener?
nan