Stort studie: Selv den mindste mængde alkohol er skidt for helbredet
Kilde: 
24 august 2018

Har du også hørt, at et til to glas øl eller vin om dagen skulle være godt for hjertet?

Ifølge et nyt studie er det ikke uden risiko at følge det råd.

Sundhedsstyrelsens 7 udmeldinger om alkohol
  • Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred
  • Drik ikke alkohol for din sundheds skyld
  • Du har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd
  • Du har en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol, hvis du drikker mere end 14/21 om ugen
  • Stop før 5 genstande ved samme lejlighed
  • Er du gravid – undgå alkohol. Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld
  • Er du ældre – vær særlig forsigtig med alkohol

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Heri konkluderes det nemlig, at de sundhedsskadelige virkninger ved alkohol langt overstiger eventuelle fordele, og at selv en lille mængde alkohol har konsekvenser for helbredet. Det skriver The Guardian.

Videnskab.dk skrev i 2015 denne artikel om et studie, der ligeledes sår tvivl om alkohols gavnlige virkninger.

Bag det nye studie står forskere fra Global Burden of Diseases study, et projekt ved amerikanske University of Washington, der producerer omfattende data om årsagerne til sygdom og død i verden.

Studiet er baseret på data fra 694 undersøgelser, der belyser, hvor almindeligt alkoholindtag er i forskellige lande, og yderligere 592 undersøgelser om 28 millioner mennesker verden over, der belyser sundhedsrisici.
Alkoholindtag linkes til en lang række sygdomme hos både unge og ældre, og konlusionen er kort sagt, at det er bedst at afholde sig fra at drikke.
Forskerne anbefaler ligefrem, at man aktivt og fra politisk side forsøger at nedsætte folks alkoholindtag - blandt andet i Danmark, der topper listen over lande, hvor den største del af befolkningen drikker.
I Danmark er det således 97,1 procent af mændene, der drikker alkohol, og 95,3 procent af kvinderne.
Men det nye studie står dog ikke helt uimodsagt. 
Professor ved University of Cambridge David Spiegelhalter, der arbejder med risikoforståelse i offentligheden, siger, at de anvendte data kun viser et meget lavt niveau af skade hos dem, der drikker moderat:

»I betragtning af den fornøjelse, der formodentlig er forbundet med at drikke i moderate mængder, virker påstanden om, at der ikke findes et 'sikkert niveau' (af alkoholindtag, red.) ikke som et argument for afholdenhed,« siger professoren, der sammenligner det med at køre bil - der findes heller ikke et sikkert niveau for kørsel.

»Nu, hvor jeg tænker over det, så findes der ikke et sikkert niveau for det at leve, men ingen ville anbefale, at man afholdt sig fra det.«

Forskernes rapport om alkoholindtag er publiceret i The Lancet.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.