Studie: Alkohol i brystmælk kobles til nedsatte mentale evner hos 6-årige

Annonce:

For meget alkohol til den ammende mor giver måske dårligere kognitive evner hos barnet, når det er 6-7 år, indikerer et nyt studie ifølge CNN.

Undersøgelser af alkohol under graviditeten har før antydet, at det er farligt for barnet, hvis man drikker for meget.

Men dette er første gang, man ser på sammenhængen mellem alkohol under amningen og børns mentale udvikling – og der er ifølge uafhængige forskere plads til forbedring.

»Jeg mener, studiet er nyttigt, men det besvarer ikke endegyldigt spørgsmålet: Hvor meget, hvis overhovedet noget, alkohol er sikkert under amning?« siger Melissa Bartick, der er assistant professor ved Cambridge Health Alliance og Harvard Medical School, og som ikke er involveret i studiet, til CNN.

I studiet, som er udgivet i tidsskriftet Pediatrics, blev knap 5.000 australske nyfødte og deres mødre fulgt i 11 år, for at undersøge indflydelsen af alkohol og cigaretter under amning på barnets kognitive udvikling.

Undervejs besvarede mødrene spørgeskemaer omkring deres alkoholforbrug og rygevaner, og børnene blev stillet en række quiz-spørgsmål for at teste deres ordforråd og kognitive processer.

Her kunne forskerne se, at rygning ikke så ud til at have en effekt, men alligevel frarådes det under både graviditet og amning, da det kan tænkes at have indflydelse på meget andet end lige barnets kognitive udvikling.

Annonce:

Til gengæld så et øget alkoholindtag hos mødre, der ammede deres børn, ud til at falde sammen med dårligere kognitive evner hos 6-7-årige børn.

Omkring 10-års alderen så børnenes kognitive udvikling faktisk ud til at være ’tilbage på rette spor’, og det er muligvis takket være faktorer som uddannelse og socialt miljø, mener forskerne.

Alligevel er deres anbefaling klar.

»Når du ammer, bør du ikke indtage alkohol. Hvis du lejlighedsvis gerne vil have en ‘voksen-drink’, er det okay, men det bør ikke være et jævnligt indtag af alkohol,« siger Diane Spatz, der er professor ved Department og Family and Community Health på University of Pennsylvania School of Nursing, og ikke har været med til at udføre studet, til CNN.

naa

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts