»Slap af«: Det er ikke farligt, hvis en flue har siddet på din mad
Et nyt studie om bakterier fra fluer har fået medier verden over til at advare mod at spise mad, der har haft besøg af en flue.
fluer spyfluer bakterier mad salmonella

Medier overdriver med deres overskrifter om, at du ALDRIG må spise mad, en flue har siddet på, beroliger en dansk forsker. Det må du godt. (Foto: Shutterstock)

Medier overdriver med deres overskrifter om, at du ALDRIG må spise mad, en flue har siddet på, beroliger en dansk forsker. Det må du godt. (Foto: Shutterstock)

Fluer bærer rundt på mange flere forskellige slags bakterier, end hvad forskere hidtil har troet.

Det viser et nyt studie, som har fået flere medier, herunder Daily Mail og The Telegraph, til at advare mod at spise mad, som har haft besøg af en flue.

Medierne overdriver imidlertid resultatet af studiet, lyder det fra en dansk forsker.

Han mener, at det er hysterisk at droppe madpakken, fordi en flue har siddet på den.

»Få bakterier fra en flue kan ikke gøre dig syg. Man skal typisk have flere tusinde bakterier ind i kroppen for at blive syg, og det formår en flue ikke at afsætte på din mad,« siger lektor Henrik Siegumfeldt, Institut for mikrobiologi og fermentering, Københavns Universitet. Han har ikke deltaget i studiet.

DR Facebook flue mad

Mediers opfordringer om at kassere mad, fluer har siddet på, er stærkt overdrevne, siger dansk forsker. (Screenshot fra DR Nyheders Facebook-profil)

Du kan roligt spise løs af din mad

Det nye studie har indsamlet bakterier fra 116 spy- og almindelige fluer fra tre forskellige kontinenter. Forskerne fandt mere end 600 forskellige slags bakterier på fluerne, hvilket er et udtryk for en høj diversitet af bakterier.

Den største diversitet af bakterier sidder på fødderne og vingerne, og hver berøring med en overflade kan overføre bakterier fra fluen.

»Hvert skridt en flue tager, efterlader en lille koloni af spor, hvis den nye overflade altså understøtter bakteriel vækst,« siger Stephan Schuster, der er forskningsleder på Nanyang Technological University i Singapore og en af forskerne bag studiet i en pressemeddelelse.

Nogle af fluerne bar rundt på sygdomsfremkaldende bakterier, der kan være farlige for mennesker. Men selv hvis en flue med sygdomsfremkaldende bakterier har siddet på din mad, bliver du ikke nødvendigvis syg, siger Henrik Siegumfeldt.

»Problemet opstår først, hvis en flue har nogle sygdomsfremkaldende bakterier, og at de bakterier får lov at sidde på din mad i mange timer, før du spiser det,« siger han.

Kan være potentielle sygdomsspredere

Studiet har vakt opsigt, fordi det er første gang, at forskere har anvendt DNA-sekventeringsmetoder til at undersøge diversiteten af bakterier, står der i pressemedelelsen.

»Vi tror, at studiet kan være med til at vise en hidtil overset mekanisme af overførsler af smitsomme sygdomme til mennesker,« siger en anden af forskerne bag studiet Donald Bryant, professor i biokemi og molekylærbiologi, Penn State University.

Henrik Siegumfeldt er enig i, at fluer potentielt set kan være med til at overføre smitsomme sygdomme til mennesker, men han understreger, at risikoen er »forsvindende lille«, og at medierne bør »slappe af« med at drage så drastiske konklusioner.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk