Sådan dyrker vi sikker sex i fremtiden
I øjeblikket arbejder forskere på fremtidens prævention. Den skal være billig og nem at bruge – ellers vil unge i udviklingslandene ikke tage den til sig.

Om nogle år er det sandsynligvis manden, der skal beskytte sig mod småbørns-gråd. Forskere er kommet langt med udviklingen af p-plastre til mænd. (Foto: Colourbox)

Om nogle år er det sandsynligvis manden, der skal beskytte sig mod småbørns-gråd. Forskere er kommet langt med udviklingen af p-plastre til mænd. (Foto: Colourbox)

 

I fremtiden får p-piller til kvinder seriøs konkurrence. Den nyeste forskning i prævention viser nemlig lovende resultater i forhold til udvikling af p-plastre til mænd, præventions-gelé og HIV-forebyggende vagina-ringe.

Det kom frem under den store forsker-konference ‘European Contraceptive Society’s 1st Global Conference on Contraception, Reproductive and Sexual Health’, der netop er blevet afholdt i Bella Center i København.

»Det ser måske ud som om, at der ikke har været så meget udvikling af præventionen siden den første p-pille. Det er da også rigtigt, at pillerne grundlæggende virker på samme måde som dengang.«

»Men i øjeblikket er der faktisk er der en masse aktiv forskning i andre former for prævention,« sagde Régine Sitruk-Ware, der forsker ved det amerikanske Population Councils Center for Biomedical Research.

P-piller er ikke kun gode

Det er absolut nødvendigt, at vi finder nye former for prævention, vurderede den højt respekterede forsker.

  • Hormonerne i de nuværende p-piller øger statistisk set risikoen for kræft og blodpropper.
     
  • Hvis ikke udviklingslandene formår at få styr på eksplosionen i antallet af borgere, vil de blive fastholdt i fattigdom. I den forbindelse vil nye former for prævention være en stor hjælp. Erfaringerne viser nemlig, at jo flere forskellige former for prævention, der findes, desto flere mennesker vil benytte sig af dem.
     
  • Det kan få dårlige konsekvenser for miljøet, hvis kvinders tis med hormon-rester fra p-piller kommer ud i åer og vandløb. Dér kan hormonerne nemlig sandsynligvis påvirke dyrenes evne til at formere sig.

»Opgaven er, at vi skal nedbringe risikoen for uønskede graviditeter ved at udvikle nye former for prævention. Former, som enten ikke benytter sig af hormoner, eller som har færre negative bi-effekter,« sagde Régine Sitruk-Ware.

Vaginal-ring forebygger graviditet og HIV

Desuden skal fremtidens prævention være nem at bruge. Jo færre kræfter det kræver at beskytte sig mod graviditet, desto større chancer er der for, at man gør det.

I øjeblikket holder en vaginal-ring - eller p-ring, som den også kaldes - i tre uger. Men i nærmeste fremtid kan ringene forhindre graviditet i tre måneder. Så er der ikke så meget bøvl med at huske at tage p-piller. (Foto: Lyrl)

Derfor havde forskerne på konferencen store forhåbninger til nye, såkaldte vaginal-ringe. Dem kan kvinder sætte op i skeden, hvorefter de langsomt forsvinder og afgiver graviditetsforebyggende hormoner – dog færre end tilfældet er med p-piller.

De nuværende vaginal-ringe skal sættes op hver tredje uge. Men fremtidens ringe kræver endnu mindre af din opmærksomhed.

»Der er blevet udviklet en ring, som bygger på en ny tre-lags teknologi, så den skal kun fornys hver tredje måned. Desuden tyder det på, at vil se ringe, der både kan forebygge HIV-smitte og graviditet,« sagde Régine Sitruk-Ware.

Hun vurderer desuden, at forskellige former for spray eller gel, som kvinden kan føre op i skeden, sandsynligvis også vil være et godt alternativ til p-piller i fremtiden.

P-plastre gør sæden slap

I øjeblikket er det som regel kvinderne, der har besværet med piller og anden prævention. Men det vil muligvis ændre sig.

Om ganske få år kan mænd efter alt at dømme styre deres evne til at få børn med såkaldte MENT-plastre. Det er plastre, som man kan sætte på huden, hvorefter de effektivt og risikofrit gør sæden slap.

»Der er sket en stor udvikling inden for forskningen i det her de sidste 20 år. Vi har fundet de særlige gener, der regulerer reproduktionen. Dem kan vi nu påvirke med stoffer, så vi kan tænde og slukke produktionen af sæd uden brug af hormoner,« fortalte Régine Sitruk-Ware.

»Hjælp med familieplanlægning er en af de mest effektive former for udviklingsbistand.«

John W. Townsend, vicepresident for Population Councils ‘Reproductive Health program’

Tidligere forsøg på at regulere sædcelle-produktionen med hormoner viste sig at føre til prostatakræft. Men i MENT-plastrene er det mandlige kønshormon ’testosteron’ udskiftet med et syntetisk steroid, der ligner testosteron, men ikke har samme uheldige bivirkninger.

»Skal jeg være meget optimistisk, vil jeg sige, at der vil komme noget i løbet af 2-3 år,« sagde Régine Sitruk-Ware om fremtidsudsigterne til et mande-p-plaster.

Unge i udviklingslandene skal bruge prævention

Det er godt, at fremtidens prævention er lige om hjørnet. For det samme er en utrolig stor udfordring fra udviklingslandene.

De store ungdomsårgange i Indien, Afrika og Sydamerika bliver nødt til at føde færre børn, hvis ikke fattigdomsproblemerne i de dele af verden skal vokse sig endnu større.

»Hjælp med familieplanlægning er en af de mest effektive former for udviklingsbistand,« sagde John W. Townsend, vicepresident for Population Councils ‘Reproductive Health program’.

»Der er enorme ungdomsårgange i udviklingslandene. Det er nødvendigt at udvikle præventions-teknologi, der kan imødekomme deres behov – og det skal være nemt at bruge. Samtidig skal præventionen kunne fremstilles i stor skala, så vi kan udbrede den til flere mennesker,« sagde John W. Townsend om fremtidens udfordringer.

Begge forskere var eninge om, at vi teknologisk set kan klare udfordringen. Spørgsmålet er, om nok folk og organisationer vil skyde penge i udbredelsen af de nye former for prævention. 

Konferencen ‘1st Global Conference on Contraception, Reproductive and Sexual Health’ foregik 22.-25. maj.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.