Professor: D-vitamin til gravide forebygger astma hos små børn
I to studier af i alt 1.500 kvinder er undersøgt, om D-vitamintilskud til gravide kan forebygge astma hos børn. Det kan det godt, vurderer en af de danske forskere bag. En anden forsker savner mere viden på området.

D-vitamintilskud til gravide kan måske nedsætte antallet af børn, der udvikler astma. (Foto: Shutterstock)

D-vitamintilskud til gravide kan måske nedsætte antallet af børn, der udvikler astma. (Foto: Shutterstock)

Vitaminet, som forskere heftigt debatterer i forhold til en mulig forebyggende virkning på kræft, hjertekarsygdomme og autoimmune sygdomme, er nu i spotlyset endnu en gang.

Danske forskere ved Dansk BørneAstma Center har sammen med forskere fra Harvard Medical School i to forskellige studier undersøgt, om risikoen for at få astma kan nedsættes hos børn på nul til tre år, hvis deres mødre får et ekstra tilskud af D-vitamin fra uge 24 af graviditeten.

Hverken det danske eller amerikanske studie viste signifikant effekt af et ekstra D-vitamintilskud til de i alt 1.504 gravide kvinder på risikoen for, at deres børn efter fødslen fik astma, inden de blev tre år. Studierne kunne altså hverken be- eller afkræfte effekten af D-vitamintilskud på astma.

Men det er langtfra ensbetydende med, at effekten ikke er der, siger Hans Bisgaard, professor i børnesygdomme på Københavns Universitet og overlæge på Dansk BørneAstma Center, Gentofte Hospital, der var en af forskerne bag det danske studie.

»Vi har efterfølgende i samarbejde med forskerne fra Harvard Medical School analyseret de to studier sammen med et tredje lignende engelsk studie i en metaanalyse, hvor data fra de tre studier lægges sammen. Her ser vi en klar signifikant effekt på astmahyppigheden hos børnene i treårsalderen, hvis mor får et ekstra tilskud af D-vitamin,« siger Hans Bisgaard.

»Årsagen til, at studierne hver for sig ikke viser effekt på risikoen for astma, er formodentlig, at studierne ikke har styrke nok til at vise det, fordi der er for få personer med,« siger han.

Det danske og amerikanske studie er begge publiceret i det ansete amerikanske tidsskrift The Journal of the American Medical Association, JAMA, og metaanalysen bliver indsendt til samme tidsskrift.

Der skal større og længere studier til

Men det er for tidligt at konkludere noget endeligt om sammenhængen mellem D-vitamin og astma, vurderer Allan Linneberg, professor på Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Region Hovedstaden, samt Rigshospitalet. Han forsker i både D-vitamin og astma, men har ikke noget med de pågældende studier at gøre.

»De to studier, der er publiceret i JAMA, er veldesignede og velgennemførte. Man har undersøgt effekten af en høj dosis D-vitamin oven i den anbefalede mængde til gravide, og resultatet er inkonklusivt. Det vil sige, at studierne ikke viser en effekt, men at man samtidig ikke kan udelukke, at der er en effekt,« siger han.

Fakta

15 procent af børn har i dag astma, der er en lungesygdom med kronisk betændelse i luftrørene, som giver åndenød og hoste, og sygdommen giver ofte børnene en dårligere livskvalitet.

Astma er den største kroniske danske børnesygdom og den hyppigste årsag til lægebesøg og hospitalsindlæggelse hos børn.

Forekomsten af astma er mere end fordoblet i løbet af de seneste 50 år.

Kilde: Professor Hans Bisgaard.

»Jeg er enig i, at studierne ser ud til ikke at have styrke nok, men omvendt kan man ikke sige noget om, hvad resultaterne havde været, hvis studierne havde været større. Det skal der større studier eller en metaanalyse af en række studier til at svare på,« siger Allan Linneberg.

Han vil ikke forholde sig konkret til den metaanalyse, som Hans Bisgaard henviser til, da den ikke er publiceret, og han ikke kender til den.

Allan Linneberg påpeger, at op til 60 procent af små børn vokser fra luftvejsproblemerne, uden at de manifesterer sig som astma. Luftvejsproblemer hos de små kan skyldes snævre luftveje, så børnene lettere får symptomer ved en infektion.

»Derfor er det lidt uklart, og det påpeger tidsskriftet også i sin leder, om det, der måles i studierne, er egentlig astma, eller om det er andre luftvejsproblemer, som forsvinder med alderen. Her vil det være relevant at følge børnene i længere tid for at se, om der er en effekt på risikoen for astma hos de lidt større børn,« siger Allan Linneberg.

Supplement virkede på mødrene

Grunden til, at astmaforskere overhovedet interesserer sig for D-vitamin, er, at et for lavt niveau af D-vitamin hos mødrene mistænkes for at påvirke udviklingen af immunsystemet og dermed udviklingen af astma hos børnene.

Cirka halvdelen af de gravide viste sig da også at have utilstrækkelige D-vitaminniveauer i blodet ved forsøgets begyndelse, men kvinderne blev fordelt mellem test- og kontrolgruppen, så der ikke var forskel ved begyndelsen af forsøget i D-vitaminniveauerne mellem de to grupper.

D-vitaminniveauet i blodet hos de gravide, der fik et ekstra tilskud af D-vitamin i det danske studie, var steget signifikant, da de igen blev målt efter fødslen. Til sammenligning havde niveauerne ikke ændret sig i kontrolgruppen. De danske forskere tolkede derfor stigningen i tilskudsgruppen som en effekt af D-vitamintilskuddet.

Det ekstra D-vitamintilskud, som de gravide fik fra uge 24 i det danske studie, var 60 mikrogram dagligt og svarede til seks gange den anbefalede dosis i Danmark for gravide. I det amerikanske studie var den ekstra dosis 10 gange den anbefalede dosis.

Vi har pillet ved biologien

Det ekstra tilskud af D-vitamin til de gravide kvinder resulterede ifølge Hans Bisgaard i en væsentlig mindre risiko for astma hos børnene.

Danske og amerikanske forskere har undersøgt effekten af D-vitamintilskud til gravide på astma hos børn i to studier med tilsammen 1.504 kvinder. (Foto: Colourbox)

»I studierne så vi en konsekvent 20-procentsreduktion i hyppigheden af astma blandt børnene, hvilket viste sig at være en signifikant reduktion i vores metaanalyse. Det er en femtedel færre børn med astma, og det, synes jeg, er en ganske betragtelig sundhedseffekt,« siger Hans Bisgaard.

»Jeg er sikker på, at vi ikke har at gøre med tilfældige fund, fordi andre parametre i studierne peger på, at vi har pillet ved biologien ved at give ekstra D-vitamin-tilskud,« siger han og uddyber:

»I det danske studie så vi en signifikant sjældnere forekomst af astmasymptomer hos de børn, hvor mødrene havde fået ekstra supplement. Vi så også, at børnenes immunforsvar, hvor vi målte immunparametre som immunokiner og cytokiner, i alt 22 parametre, var signifikant opreguleret hos de børn, hvor mødrene havde fået supplement,« siger Hans Bisgaard.

Allan Linneberg mener imidlertid ikke, at det nødvendigvis peger i retningen af en nedsat risiko for astma:
»Immunparametrene skal man tolke forsigtigt, for man ved i bund og grund ikke, hvad betydningen af dem er, altså om det er godt eller skidt i forhold til astma, at de bliver opreguleret,« siger han.

Relevant at give ekstra D-vitamin tilskud til børnene

Lars Hyldstrup, overlæge på Endokrinologisk Afdeling på Hvidovre Hospital, ville godt have set, at man i studiet havde givet børnene D-vitamin efter fødslen. Han forsker i de helbredsmæssige virkninger af D-vitamin, men har ikke har noget med JAMA-studierne at gøre.

»Vi ved, at D-vitamin har betydning for modningen af immunsystemet. Derfor er det ærgerligt, som forskerne også selv konstaterer i den danske artikel, at børnene ikke fik ekstra tilskud af D-vitamin, efter de blev født. Modningen af immunsystemet sker i høj grad først, når barnet er født og bliver bombarderet med virus og bakterier, som immunsystemet skal lære at reagere på,« siger han.

»Man kender udmærket til disse sammenhænge. Det er naturligt at tro, at i forbindelse med astma spiller immunsystemet en væsentlig rolle. Stigningen i forekomsten af astma over relativt få generationer kan måske hænge sammen med, at vi samtidig ved, at D-vitaminniveauet er dalet over de seneste generationer på grund af vores ændrede levevis,« siger Lars Hyldstrup og fortsætter:

»Det er en interessant hypotese, forskerne afprøver i de to studier, og det er prisværdigt, at der her er lavet randomiserede og kontrollerede studier, som er det, alle sukker efter. Man kan ikke på baggrund af disse studier afvise, at D-vitamin har betydning for udvikling af astmasymptomer hos børn inden for de første tre år.«

Vil anbefale D-vitamin til sine døtre

Spørger du Hans Bisgaard, om han ville anbefale kvinder at tage D-vitamin som tilskud under graviditeten, er han ikke i tvivl:

»Hvis du spurgte, om jeg ville anbefale D-vitaminsupplement til mine egne døtre, ville jeg uden tvivl sige ja. Jeg kan ikke se, hvorfor man ikke skulle anbefale et øget D-vitamintilskud til gravide på denne baggrund. Men det er ikke op til mig at vurdere, hvad den sundhedsmæssige konsekvens i forhold til befolkningen skal være,« siger Hans Bisgaard.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk