10 bizarre hverdagsulykker fra virkeligheden
Et videnskabeligt tidsskrift har samlet en oversigt over 15.000 besynderlige hverdagsulykker. Videnskab.dk har udvalgt 10 skrækeksempler.
sundhed madvarer fare i hjemmet

Du behøver ikke sætte en gyser på for at opleve fare. Den lurer nemlig lige om hjørnet - i sengen, i køleskabet og på badeværelset. Og du skal virkelig passe på, hvad du putter i munden. (Foto Shutterstock)

Du behøver ikke sætte en gyser på for at opleve fare. Den lurer nemlig lige om hjørnet - i sengen, i køleskabet og på badeværelset. Og du skal virkelig passe på, hvad du putter i munden. (Foto Shutterstock)

Du tror måske, at fare er noget, adrenalin-junkier dumdristigt udsætter sig selv for på toppen af et bjerg eller hængende i et bungee-jump-reb ud over en dyb kløft.

Men faktisk lurer faren ofte der, hvor du mindst venter det – inden for hjemmets trygge vægge.

Læs her, hvorfor du måske skal være lidt varsom med blandt andet energidrikke, lakrids og sundhedskure.

Eksemplerne på ulykker fra hverdagen er publiceret i en ny rapport i det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal Case Reports.

Fakta om eksemplerne
 • Det er vigtigt at understrege, at de cases, der nævnes i artiklen, ikke nødvendigvis er generelle og underbygget af bred forskning.
 1. Put ikke lim i øjnene

Et eksempel på en altid nærværende fare er at tage fejl af to tilsyneladende ens produkter.

En 64-årig mand med dårligt syn kom ved en fejl til at putte negle-lim i øjet i stedet for øjendråber.

Uheldet er et kendt fænomen, og mange andre har tidligere byttet om på de to produkter, der efter sigende ligner hinanden meget.

Så hold øjnene godt åbne, når du bruger øjendråber eller lignende.

Læs mere om mandens uheld her

 1. Duk dig for gummikugler

Noget andet, som måske kan forekomme harmløst, men som indeholder et potentiale for stor fare, er legetøjsvåbnet ’Nerf Gun' – en splatterpistol med gummikugler.

Tre patienter, to voksne og et barn, blev i samme periode indlagt med øjenskader efter at være blevet ramt af gummikuglerne fra en Nerf Gun.

Så hold øje med børnenes legetøj, og duk dig for kuglerne.

øjenskade blodskudte øjne nerf gun

Sådan så en af de voksne patienter ud i øjet efter at være blevet ramt af skud fra en Nerf Gun. (Foto BMJ Case Reports)

 1. Tjek din te!

Du tænker måske, at te er en god kilde til afslapning og velvære. Men for en 45-årig kvinde blev den årsag til det stik modsatte.

Kvinden gik til lægen med symptomer som hedeture og hovedpine og fik hurtigt konstateret forhøjet blodtryk.

Mens hun afventede resultaterne af en række blodprøver, tog hun sagen i egen hånd og begyndte at undersøge sine kostvaner.

Hun opdagede derved kilden til sine symptomer, nemlig lakrids-te, som hun hver dag drak op til seks kopper af. (Et stort indtag af lakrids kan give forhøjet blodtryk).

Efter fire måneder uden den stærke te, kunne hun erklæres rask igen.

 1. Kæmpeforbrug af energidrik gik galt

Energidrikke som eksempelvis varianten Redbull kan være meget opkvikkende, men også skadelig for kroppen i de forkerte mængder.

Det mærkede en mand på 28 år efter flere års forbrug af cirka seks Redbull-drikke om dagen. Han blev nemlig indlagt med epileptiske anfald og leverskader og var først stabil efter en uge på hospitalet.

Det er især indholdet af koffein i energidrikke, der er farligt for kroppen i for store mængder.  

Læs mandens historie her.

 1. Tag dig i agt for tang

Det er moderne at spise sundt og råt, og for nylig er tang blevet en del af en international sundhedstrend.

Men som det gælder for mange ekstreme kure, er det vigtigt at beholde sin sunde fornuft og gøre alt med måde.

tang trends kure rå mad

Her har vi to produkter, der kan være farlige i de forkerte varianter og mængder - tang og te. (Foto: Shutterstock)

Ellers kan det gå grueligt galt, ligesom det gjorde for en kvinde på 45 år.

Efter en periode, hvor kvindens kost hovedsageligt bestod af tang, fik hun en hormonsygdom, der medførte voldsom hjertebanken, diarre og et unaturligt vægttab.

Efter fire måneders behandling hos lægen, blev kvinden dog rask igen.

 1. Naturmedicin kan være en farlig cocktail

Hvis du er en af dem, der spiser forskellig naturmedicin, er der grund til at være forsigtig. For sammenblandingen af de forskellige medikamenter kan være farlig for os.

En kvinde på 47 år havde på grund af en periode med stress indtaget en række naturprodukter som eksempelvis baldrian, der siges at være søvnfremmende.

Men efter nogle uger måtte hun indlægges med dehydrering, lavt blodtal og usammenhængende adfærd.

Forskerne fandt ud af, at mixet af de forskellige naturprodukter havde udgjort en farlig cocktail, hvis virkning heldigvis aftog efter en kort indlæggelse på hospitalet.

 1. Tag fat om tandstikken

kvinde med tandstik farligt

Den er meget lille og undseelig, men faktisk også potentiel farlig for os. Ja, det er simpelthen en tandstik. (Foto: Shutterstock)

Når du sidder og roder dig i munden med en tandstik, bør du holde godt fast. De små træ- eller plastik-stikker er nemlig skarpe og kan være farlige at få gennem kroppen.

Det erfarede en 70-årig kvinde, der måtte en tur på hospitalet, fordi hun oplevede voldsomme smerter i maven.

Det var en slugt tandstik, der havde prikket hul på tarmen og forårsaget betændelse.

 1. Farlige fiskeben

Kyllinge- eller fiskeben er irriterende at pille fra under måltidet, men det er nu en god idé at få dem af vejen, før maden når maven.

For en 76-årig mand blev et uidentificerbart ben fra enten kylling eller fisk årsagen til hans indlæggelse.

Efter store smerter i maven, kvalme og nedsat spiselyst, blev manden skannet, og det viste sig, at et ben havde stukket hul i hans tarm.

Han blev opereret og udskrevet igen efter seks dage.  

hul i tarmen gennem fiskeben

Her kan man se, hvordan fiskebenet har lavet et hul i tarmen på den 76-årige mand. (Foto: BMJ Case Reports)

 1. Hold på hat og tænder

Hvis du sover med ganebøjle eller har en tandprotese, gør du klogt i at være sikker på, at den sidder godt fast.

For en 29-årig mand blev en løs tandprotese nemlig starten på et fire måneder langt sygdomsforløb.

Manden havde haft ondt i maven og havde flere gange kontaktet lægen med sin mistanke om at have slugt sin tandprotese i søvne. Men lægerne afviste det efter en overfladisk undersøgelse hos en øre-næse- og halslæge.

Efter cirka fire måneder tog manden igen på hospitalet med klager om træthed og stort vægttab. Lægerne tog røntgenfotografier, som afslørede tandprotesen i maven. De måtte operere ham, og han kunne derefter udskrives.

 1. Tag blyanten ud af munden

Noget så almindeligt som en blyant kan også være farlig. I hvertfald, hvis man bruger den forkert.

En 10-årig pige tog til lægen med smerter i en tand i overmunden. Lægerne opdagede, at pigen havde haft for vane at tygge blyanter og fandt en klump grafit i hendes tand. Resterne fra blyanten blev fjernet, og tandens rod blev behandlet.

Så hold nu op med at tygge på de blyanter!

tænder blyanter skade

Her ses, hvordan rester af grafit har sat sig fast i en 10-årig piges tænder efter for meget blyantstyggeri. (Foto: BMJ Case Reports)

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.