Overvægtige får lettere infektioner
Myten om at høj vægt beskytter mod sygdom er skudt ned. Svært overvægtige har langt større risiko for at få hud-, lunge- og andre infektioner. Risikoen stiger i takt med nålen på vægten.

13 procent af danskerne har et BMI-tal på over 30, og knap halvdelen af danskerne er overvægtige. Tallet er stigende. (Foto:Shutterstock )

13 procent af danskerne har et BMI-tal på over 30, og knap halvdelen af danskerne er overvægtige. Tallet er stigende. (Foto:Shutterstock )

Godt med sul på kroppen - så har du lidt at stå i mod med. Den har du måske hørt, men den holder ikke.

Svært overvægtige får nemlig langt flere infektioner end normalvægtige, og risikoen stiger i takt med, at vægten går op.

Det viser et nyt forskningsprojekt fra Det Danske Bloddonorstudie, som er foretaget af medicinstuderende Kathrine Kaspersen fra Aarhus Universitet under vejledning af overlæge Christian Erikstrup fra Klinisk Immunologisk Afdeling på Skejby Sygehus. Hun har undersøgt data fra over 37.000 bloddonorer, hvis sundhedsoplysninger, samt vægt og højde nøje registreres, inden de får lov til at donere blod.

Det er første gang, at sammenhængen undersøges hos personer, der i udgangspunktet er helt raske, som bloddonorer nemlig skal være.

Vægten er vurderet ud fra verdenssundhedsorganisationen WHO’s BMI-målestok for, hvornår man er overvægtig. BMI er beregnet ud fra højde og vægt, og jo højere et BMI-tal er, desto mere overvægtig er man.

»Projektet viser tydeligt, at personer, der har et BMI over 30, får flere infektioner som eksempelvis hals- og lungebetændelse og bylder og andre hudinfektioner. Tendensen er tydelig: Jo højere vægt, desto større er risikoen,« siger Kathrine Kaspersen.

Både mænd og kvinder rammes

Det øgede antal infektioner rammer både mænd og kvinder – om end lidt forskelligt.

»Helt generelt er der 50 procents forøget risiko for infektioner hos svært overvægtige. Bylder rammer begge køn, mens der er flere hudinfektioner hos mænd og flere luftvejsinfektioner hos kvinder,« siger Kathrine Kaspersen.

Fakta

BMI

Body Mass Index er i dag den mest udbredte metode, når man vil have en pejling af, om man vejer for lidt, for meget eller lige tilpas.

Du finder dit BMI ved at dividere din vægt i kilo med din højde i meter gange med sig selv (kg/m x m)

Hvis din BMI er under 18,5, er du undervægtig.

BMI 18,5-24,9:
Passende vægt

BMI 25-29,9:
Overvægtig

BMI 30 eller mere:
Meget overvægtig

Bylder er den infektion, som er mest overrepræsenteret blandt svært overvægtige. Undersøgelsen viser, at personer med et BMI-tal over 30 har 130 procents forøget risiko for at få bylder. For mænd viste det sig, at de havde 120 procents større risiko for at få en hudinfektion som eksempelvis rosen, mens kvinder havde 60 procents større risiko for at få en luftvejsinfektion som for eksempel hals- eller lungebetændelse.

Undersøgelsen fastslår kun, at risikoen for infektioner er forhøjet – ikke hvorfor.

»Umiddelbart er der to muligheder. Der kan være noget rent anatomisk, nemlig at overvægtige har flere hudfolder, hvor der kan opstå infektioner, ligesom de kan have sværere ved at trække vejret grundet fedmen. Det kan også være, at overvægtige ganske enkelt ikke er så modstandsdygtige over for infektioner,« siger Kathrine Kaspersen.

Danskerne tager på

Professor på Københavns Universitet, Bente Klarlund Pedersen, der også er leder af TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet, er ikke overrasket over resultaterne.

»Det giver meget god mening. Svært overvægtige mennesker har et immunsystem, der ofte er plaget af inflammation. Forskningen tyder på, at folk, der har kronisk inflammation netop har svært ved at bekæmpe infektioner. Det er endnu et eksempel på, at en livsstil med svær overvægt kombineret med fysisk inaktivitet giver god grobund for et dårligere helbred,« siger Bente Klarlund.

Kathrine Kaspersen mener, at resultaterne er bekymrende set i lyset af, at Danmarks befolkning generelt tager på i vægt.

»Det er værd at tænke over, at 13 procent af danskerne har et BMI-tal på over 30, og at knap halvdelen af danskerne er overvægtige, og at tallet stadigt stiger. Der er er en mange risici forbundet med at være overvægtig, og det her er blot endnu et tegn på, at tingene går i den forkerte retning, når det gælder overvægt,« konstaterer Kathrine Kaspersen.

 

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk