Overraskende konklusion: Løb langsommere og lev længere
Ny dansk forskning viser, at moderat løb giver længere levetid end intens løbetræning. Hardcore løbere lever ikke engang længere end helt stillesiddende personer, viser den nye undersøgelse.

Tag det roligt, og nyd løbeturen i den kolde friske luft. Moderat løb er nemlig sundere end intens løbetræning mange gange om ugen. Det viser ny dansk forskning. (Foto: Colourbox)

Tag det roligt, og nyd løbeturen i den kolde friske luft. Moderat løb er nemlig sundere end intens løbetræning mange gange om ugen. Det viser ny dansk forskning. (Foto: Colourbox)

Er du lidt uambitiøs og tager løbeturen i et moderat tempo, skal du ikke slå dig selv oven i hovedet af den grund.

Ny dansk forskning viser nemlig, at løb i moderat tempo er sundere end hård løbetræning, skriver DR Viden.

Løbere, der tager joggeturen i et moderat tempo, lever længere end mennesker, der træner med høj intensitet, viser det nye studie, som samtidig kan afsløre, at folk, der træner med høj intensitet, ikke lever længere end folk, der slet ikke dyrker motion.

»Om du sidder hjemme og spiller ludo, eller du spurter rundt i parken har samme dødelighed. Det er overraskende, og det er et vigtigt budskab at få frem,« siger forsker og hjertelæge Peter Schnohr til DR Viden.

Forskningsresultatet er udkommet i det videnskabelige tidsskrift Journal of American College of Cardiology.

Sundt at løbe langsomt i op til 2½ time

Forskningsresultatet bygger på den såkaldte Østerbroundersøgelse, som rummer den største database af sin art i verden.

Resultatet har derfor også opnået international bevågenhed i blandt andre det populærvidenskabelige medie LiveScience.

Forskerne bag det nye resultat fulgte i 12 år 1.098 raske løbere i alderen 20 til 86 år. Derudover har forskerne også fulgt 413 mennesker, som ikke dyrkede motion.

Løbere, som havde et lavt tempo på blot 8 km/t og løb fem gange om ugen i mindre end 2 ½ timer, havde en 78 procent større sandsynlighed for ikke at dø i den 12-årige periode, end folk der havde en stillesiddende livsstil.

Usundt at løbe hurtigt i fire timer om ugen

Løbere, som havde et højt tempo på mere end 11 km/t i mere end fire timer om ugen, havde en lige så stor sandsynlighed for at dø i den 12-årige periode som stillesiddende personer.

»Hvis dit mål er at mindske risikoen for risikoen for dødsfald og forbedre din forventede levetid, er moderat løb fem gange om ugen en god strategi. Mere end det er ikke blot unødvendigt, det er muligvis skadeligt,« siger Peter Schnohr til LiveScience.

Peter Schnohr fortæller til DR Viden, at tidligere forskning fra Østerbroundersøgelsen viser, at løbere generelt lever seks år længere end andre. Men det er ikke muligt at sætte et præcist antal år på den forlængede levetid for moderate motionister i den nye undersøgelse.

Forskere mener, at balancen mellem at træne for meget og for lidt kan beskrives med en U-kurve. Ingen motion udgør en sundhedsmæssig risiko, moderat motion er sundt, og for megen motion er sundhedsmæssigt skadeligt.

Studie slutter sig til flere andre studier med samme konklusion

Det nye studie falder i god tråd med tidligere forskning, fortæller forskeren Karol Watson, som er leder af forskningen i forebyggende kardiologi på University of California, Los Angeles.

»Mennesket er ikke skabt til at køre mountain bike eller løbe maratonløb hver eneste dag, og vi behøver ikke træne sådan for at leve længere,« siger Karol Watson til LiveScience.

Karol Watson har ikke selv været involveret i studiet. Hun forklarer, at maratonløbere alt i alt ser ud til at have et godt hjertehelbred. Men de bør vide, at forskning også har vist, at ekstreme løbere har en smule højere dødelighed sammenlignet med moderate løbere.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk