Omskæring af mænd giver lavere risiko for kønssygdomme
Forsøg i Uganda antyder, at omskæring giver lavere risiko for at blive smittet med HPV-virus og genital herpes. Men omskæring kan svække livskvaliteten, siger en mandeforsker.

Omskæring af drengebørn er vigtig i blandt andet jødisk og muslimsk kultur. Dette er et maleri af Jesu omskæring fra 1466.

Omskæring af drengebørn er vigtig i blandt andet jødisk og muslimsk kultur. Dette er et maleri af Jesu omskæring fra 1466.

 

En ny undersøgelse foretaget af forskere fra USA og Uganda antyder, at omskæring af mænd reducerer risikoen for, at de smittes med HPV-virus med omtrent en tredjedel.

Resultaterne antyder også, at risikoen for at få kønssygdommen genital herpes reduceres med over en fjerdedel.

Undersøgelsen blev publiceret i 'New England Journal of Medicine' i sidste uge.

HPV-virus (Humant papillomavirus) ses i sammenhæng med peniskræft og kan give livmoderhalskræft hos kvinder.

Nogle forskere fra University of Washington har fulgt op på dette tema og udtalte i sidste uge, at man nu bør indføre en rutinemæssig omskæring af alle drengebørn:

»Disse resultater bør umiddelbart genoprette status for omskæring af drenge.«

»Man har et ansvar for at forsikre sig om, at alle mødre og fædre ved omskæring kan beskytte deres sønner mod de tre almindelige og alvorlige seksuelt overførbare sygdomme, som ikke alle kan kureres,« siger Judith Wasserheit fra University of Washington Department of Global Health.

3393 unge mændUndersøgelsen som blev præsenteret i sidste uge, blev foretaget blandt 3393 frivillige heteroseksuelle mænd i Uganda mellem 15 og 49 år, som var testet negative for både HIV og herpes 2-virus.

Af dem blev 1684 udvalgt til umiddelbar omskæring. 1709 af mændene fik udført en omskæring to år efter undersøgelsen startede. Af de samlede 3393, (også to år efter,) blev der udvalgt omkring 350 personer fra hver af grupperne - disse blev testet for HPV-virus.

Resultaterne antydede, at omskæringen reducerede risikoen for at pådrage sig herpes 2-virus med 28 procent, og risikoen for at få HPV-virus med 35 procent.

Tidligere undersøgelser i Sydafrika, Kenya og Uganda har vist, at omskæring hos mænd kan reducere risikoen for at blive smittet med HIV med over 60 procent.

Forskerne mener her, at dette muligvis sker, fordi den tynde hud i forhuden er fuld af såkaldte Langerhans-celler.

Når disse celler bliver udsat for store mængder virus, mister de deres oprindelige beskyttende egenskab og fungerer i stedet som bærere af virus.

Andre mener, at penishovedet bliver lidt hårdere, når forhuden fjernes, og at det desuden beskyttes i højere grad end forhuden af proteinet keratin. Dette kan være hovedårsagen til, at virus har større problemer med at trænge igennem.

Lidt af en vittighed i Norge»Dette kan sikkert være et godt tiltag i lande med en høj forekomst af HIV-infektion, fordi det vil give en sekundær gevinst ved, at kvinder som følge heraf også vil blive smittet mindre.«

Det siger Harald Moi, som er afdelingsoverlæge og ekspert i seksuelt overførbare sygdomme, ved Olafia-klinikken i Oslo.

Uomskåret og omskåret penis. (Kilde: Wikimedia Commons)

Han kan godt se, hvorfor omskæring af mænd kan reducere risikoen for en del kønssygdomme og HIV, men mener alligevel at det vil være lidt af en vittighed at ville indføre det i Norge.

»Når det gælder HIV i Norge, er det et begrænset problem. Det ville måske kunne have sin berettigelse blandt grupper, hvor der er mere HIV, for eksempel blandt mænd som har sex med mænd,« siger han.

Moi mener heller ikke, at mindsket risiko for genital herpes eller HPV-smitte er en god nok grund til at anvende omskæring som et sygdomsforebyggende tiltag.

»Når det gælder herpes, er dette jo en ret uskyldig infektion, så gevinsten er ikke særlig stor. HPV-virus er udbredt, men der vil jeg sige, at det er bedre at benytte vaccine mod dette, som mange nu mener virker lige så godt på mænd som på kvinder,« siger han.

»Desuden vil mange vel sige, at forhuden er rar at have,« tilføjer han.

Har psykiske konsekvenser»USA havde i en periode rutinemæssig omskæring af alle drengebørn af helbredsmæssige grunde, men stoppede med det for 15 år siden, fordi det gav for få resultater,« siger Jørgen Lorentzen fra center for kvinde- og kønsforskning ved Universitetet i Oslo.

- Hvis dette var blevet gjort i Norge - hvad ville det så betyde for mænd?

»Jeg ville tro, at det at indføre omskæring vil svække livskvaliteten hos mange mennesker, og jeg mener, dette ikke er en acceptabel praksis i forhold til drenge,« siger han.

Kønsforsker Jørgen Lorenzten. (Foto: Universitetet i Oslo)

Han mener, temaet med omskæring af drengebørn er følsomt, fordi det er knyttet til religiøs identitet og kultur, og rigtigt mange drengebørn i verden bliver omskåret.

Det kan betyde, at der forskes for lidt i de negative konsekvenser, mener han.

»Der findes store dyrt-anlagte undersøgelser, som siger noget om sammenhængen mellem omskæring og reducerede chancer for HIV og AIDS, men der er ingen reelle undersøgelser omkring bivirkninger.«

Vanskeligere sexliv?

»Det jeg har set af undersøgelser omkring bivirkninger, er de kvalitative, med små udvalg - for eksempel egenfortællinger fra mænd i USA som sagsøger staten, fordi de mener omskæringen har berøvet dem deres seksualliv,« siger Lorentzen.

- Men nogle undersøgelser antyder også, at sexlivet ikke bliver dårligere af at være omskåret?

»Det, undersøgelserne viser, er, at mange omskårne mænd oplever en forøget følsomhed i en ung alder, hvor man kan opleve problemer med for tidlig sædafgang, men i voksen alder kan man få en nedsat følsomhed.«

»Det kan altså komme an på hvem du spørger,« siger Lorentzen.

»Hos dem som bliver omskåret sent i barndommen, er der desuden rapporteret om traumer. I enkelte kulturer er omskæringen knyttet til stærke patriarkalske strukturer, som gør, at ritualet skaber en mandsidentitet. Det bliver lidt sådan: 'Vis at du er en mand - lad være at tude!'«

»Vi kan jo ikke hindre dem over 18 i at lade sig omskære, men jeg tror, at renlighed og en åben holdning til kønsorganer og køn, samt en god vejledning fra forældre vil holde sygdomsproblematikken væk,« siger han.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

HPV-virus

Humant papilloma-virus forårsager de almindeligste seksuelt overførbare sygdomme hos kvinder og mænd.

For Norge gælder det, at op til 20 procent af befolkningen er til enhver tid smittet, og mere end 70 procent af seksuelt aktive vil få en HPV-infektion i løbet af livet.

HPV smitter hovedsagelig ved vaginalt eller analt samleje.

Over 90 procent slipper selv af med infektionen.

HPV-infektion kan via en række celleforandringer føre til kræft og er en nødvendig, men ikke tilstrækkelig, årsag til udviklingen af livmoderhalskræft.

HPV-infektion er også årsag til kønsvorter (condylomata acuminata) som forekommer hos ca. 1 procent af seksuelt aktive kvinder og mænd mellem 15 og 49 år i Norge.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Herpes

Man skelner mellem to typer virus: HSV-1 og HSV-2.

Genital herpes er infektion i underlivet med HSV-2, og kaldes herpes 2.

Når man bliver smittet, går virusset i dvale inde i nerveceller uden at skade dem. Her bliver det liggende resten af livet, men det kan ind imellem vågne til live og give akutte infektioner.

Infektionsudbrud består i blærer og sår og kan fremprovokeres af stress eller sygdom.

HSV-1 findes hos de allerfleste voksne og inficerer mest ansigtsregionen, gerne gennem såkaldte forkølelsessår, men virusset kan også give genitale sår.

HSV-2 smitter ved seksuel kontakt og lager blærer og sår i genitalregionen.

Sådanne infektioner er almindelige over alt i verden og blot i USA er omkring 50 millioner mennesker smittet. I alle land, også de afrikanske land syd for Sahara, er HSV-2 den almindeligste årsag til genitale sår.

Kilde: Universitetet i Bergen

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.