Nye afsløringer: Industrien har forsøgt at skjule sukkers skadevirkninger i årtier
Historiske dokumenter afslører endnu en svinestreg begået af den amerikanske sukkerindustri.
sukker industri forskere manipulation hjertekarsygdomme fedt finansiering

Ny rapport viser, hvordan sukkerindustrien har hemmeligholdt skadelige effekter ved sukker. (Foto: Shutterstock)

I 1968 fik forskere penge af den amerikanske sukkerindustri til at undersøge, hvordan sukker påvirker hjertet.

Men da deres forsøg viste, at et højt sukkerindtag muligvis kan skade hjertet og forårsage blærekræft, sørgede industrien for, at forskningen blev stoppet og resultaterne lagt i skuffen.

Det afslører en ny rapport, netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift PLOS Biology.

Afslørende dokumenter

Stanton Glantz og kollegaer har gennemgået historiske, interne dokumenter fra en handelssammenslutning kaldet Sugar Research Foundation (i dag kendt som Sugar Association).

Dokumenterne har en forsker fra University of California støvet op i arkiverne på flere forskellige amerikanske universitetsbiblioteker.

»De nye fund fortsætter med at bygge ovenpå sagen om, at sukkerindustrien har en lang historie med at manipulere forskning,« siger en af forskerne bag rapporten, Stanton Glantz, der er professor i medicin på University of California i USA, til New York Times.

En dansk forsker, Torben Jørgensen, der er professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, er langt fra overrasket over de amerikanske afsløringer. 

»Jeg anser det for alment kendt, at mange industrier gennem årene har beskyttet deres indtjening gennem reklamer, lobbyvirksomhed, public relations, benægtelse af fakta, manipulation, ved at drage solide forskningsresultater i tvivl samt ved at betale højt estimerede forskere til at støtte tvivlsomme produkter,« siger han.

I mange år har Torben Jørgensen været blandt dem, der ihærdigt har kritiseret fødevare- og tobaksindustrien for at skade vores helbred.

»De amerikanske afsløringer sætter fokus på, hvordan denne type industrier historisk har været med til at præge folkesundheden,« siger professoren og tilføjer: »Det, der skete dengang, sker stadigvæk,« siger han.

Industrimanipulation er ikke kun historie

Meget tyder ganske rigtigt på, at industriens indblanding i forskning ikke hører fortiden til.

Også i nyere tid har sukkerindustrien været involveret i skandaler, hvor sukker er blevet fremstillet i et lidt for positivt lys. 

Et af de mest omtalte danske eksempler er fra starten af 00’erne, hvor den danske professor Arne Astrup fra Københavns Universitet, som dengang var formand for det daværende Ernæringsråd, blev kritiseret af forskere og politikere for at modtage penge fra sukkerproducenten Danisco, samtidig med at han udtalte offentligt, at sukker ikke bliver omdannet til fedt.

Professoren blev anklaget for i syv år bevidst at have undladt at publicere egen forskning, som viste, at folk, som drikker sodavand og juice tager signifikant mere på i vægt end folk, der drikker læskedrikke med kunstige sødestoffer. 

Arne Astrup blev dog senere frikendt af Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed. 

sukker industri forskere manipulation hjertekarsygdomme fedt finansiering

Der er efterhånden rigelig dokumentation for, at store mængder sukker feder. (Foto: Shutterstock)

I USA kommer afsløringerne af, hvordan industrien i årtier har skjult ugunstige forskningsresultater efter, at Stanton Glantz og kollegerne sidste år dokumenterede, hvordan sukkerindustrien i 1960’erne betalte forskere for at fremstille fedt i stedet for sukker som årsagen til blodpropper i hjertet.

I den nye rapport dokumenterer de, at industrisammenslutningen Sugar Research Foundation (i dag kendt som Sugar Association) gav forskere penge til at lave dyreforsøg for at undersøge, om der var en sammenhæng mellem sukkerindtag og hjertets sundhed.

Dyreforsøgene gav ikke et ønsket resultat. Tværtimod: Forsøgene indikerede, at et højt sukkerindtag muligvis kan forårsage ikke bare hjertekarsygdom, men også blærekræft.

Sukkerindustrien klappede derfor pengekassen i og sørgede for at forsøgene stoppede. Resultaterne blev aldrig publiceret.

Bundlinje - ikke sundhed - er i fokus

Torben Jørgensen mener, at politikerne i højere grad burde kontrollere virksomhederne for at beskytte folkesundheden.

»Det er til en vis grad lykkedes over for tobaksindustrien, for eksempel ved at forbyde reklamevirksomhed i det offentlige rum, men der er lang vej endnu. Overvægt og kroniske sygdomme skyldes produkter som tobak, alkohol og sukker, der fabrikeres af få store virksomheder,« siger Torben Jørgensen og fortsætter:

»Lidt provokerende kan man sige, at der kun er en overordnet grund til, at vi har så mange overvægtige og kronisk syge i mange lande: Regeringers manglende evne til eller interesse i at kontrollere disse virksomheder, som ikke er sat i verden for at sikre folkesundheden, men for at tjene penge til aktionærerne.«

Sukker kan sandsynligvis skade hjertet

I dag har man efterhånden lavet tilstrækkelig forskning til at vide med sikkerhed, at sukker ikke bare feder. Hvis man spiser meget sukker gennem mange år, har man ofte også høj risiko for at få type 2-diabetes og sandsynligvis også dårligt hjerte, fortæller Marianne Benn, der er klinisk lektor på Københavns Universitets Institut for Klinisk Medicin.

»I forskningslitteraturen er der ret tydelige tegn på, at der er en kausal sammenhæng mellem et højt blodsukker, hjertekarsygdomme og blodpropper i hjertet,« siger Marianne Benn.

Dyreforsøg, genetiske undersøgelser og kliniske interventionsstudier har vist, at der er en korrelation mellem et højt blodsukker og hjertekarsygdomme. Og der er stærk evidens for, at et højt sukkerindtag gennem flere år øger risikoen for at få forhøjet blodsukker.

Højt blodsukker øger risiko for blodpropper

Marianne Benn har selv været med til at lave et stort studie, hvor hun og kollegaer fandt, at forekomsten af blodpropper i hjertet hos personer, der af genetiske årsager har højt blodsukker, er langt højere, end hos personer med almindeligt blodsukker.

Et normalt blodsukker ligger under 6 millimol. Marianne Benn og kollegaernes forskning viser, at hvis værdien er forøget med bare en millimol, stiger risikoen for at få en blodprop i hjertet med 69 procent.

Normalt får man som sagt højt blodsukker af for mange slikposer, kager, sodavand og andre søde sager, men da man ikke kan lave forsøg, hvor man beder folk om i årevis at indtage store mængder sukker for at undersøge, om de får dårligt hjerte, undersøgte Marianne Benn og kollegerne sammenhængen mellem et genetisk betinget højt blodsukker og blodpropper i hjertet.

Studiet, som blev publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of American College of Cardiology i 2012, er sammen med en række andre med til at styrke evidensen for, at der er en årsagssammenhæng mellem forhøjet blodsukker og et dårligt hjerte.