Sukkerindustrien betalte forskere for at sløre sukkers negative sundhedseffekter
Kilde: 
14 september 2016

I 1960’erne betalte sukkerindustrien for, at forskere skulle sløre sukkers negative påvirkning på hjerte-kar-systemet. Det skriver theguardian.com.

En ny rapport publiceret i det videnskabelige tidsskrift JAMA Internal Medicine slår på baggrund af historiske dokumenter fast, at sukkerindustrien fik forskere til at fremstille fedt som årsagen til blodpropper i hjertet, ikke sukker.

Dokumenterne bag rapporten kommer fra University of San Francisco, hvor de for nyligt blev fundet i et arkiv af postdocen Cristin Kearns.

Dokumenterne afslører, at forskere fra Sugar Research Foundation (SRF), i dag kendt som the Sugar Association, i 1967 betalte forskere for at udfærdige et litteraturreview, der overså sukkers rolle i forbindelse med hjertesygdomme.

Og det foregår til dels stadig, fortæller en professor i fødevarer.

»I dag er det næsten umuligt at få et overblik over de fødevarevirksomheder, der sponsorerer forskning, hvis resultater ofte er gunstige for sponsorernes interesser,« siger Marion Nestle, der forsker i ernæring og fødevarer ved New York University, til theguardian.com og fortsætter:

»Fødevarevirksomhedernes sponsorater er, om det er intentionen eller ej, med til at manipulere med og undergrave befolkningens tillid til ernæringsvidenskaben. Det er med til at skabe en forvirring om, hvad man skal spise, og sætter kostrådene over styr,« siger han til theguardian.com.

The Sugar Association har ifølge theguardian.com sagt, at de dengang skulle have været mere åbne om, hvad de forskede i, men de beskylder også forskerne for i dag at have en anti-sukkeragenda.

De forskere, som dengang blev betalt af sukkerindustrien, er ikke længere i live. Det samme gælder de folk, som arbejdede hos The Sugar Research Foundation.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.