Modgang er godt for psyken
Den rette dosis af kriser gennem livet styrker det mentale helbred og følelsen af lykke, viser omfattende amerikansk studie.

Ligesom hård fysisk træning styrker kroppen, så viser det sig nu, at mental modstand - i de rette mængder - også giver en mere robust psyke. (Foto: Colourbox)

Sygdom, vold, dødsfald, stress, skilsmisser og katastrofer. Det er episoder, vi alle helst vil styre uden om gennem livet.

Men et mangeårigt studie af 2.400 personer slår nu fast, at »hvad der ikke slår os ihjel, vil faktisk i moderationer gøre os stærkere.«

De personer, der i studiet havde oplevet enkelte perioder med modgang, følte sig psykisk bedre tilpas og mere lykkelige end dem, der havde været de triste begivenheder foruden. Det skriver scientificamerican.com.

For meget modgang giver stress

Sammenhængen mellem mentalt velvære og modgang viser sig at være en U-formet kurve. Det betyder, at et stort antal livskriser ligesom fraværet af dem ikke har nogen positiv effekt på livskvaliteten.

Ifølge forskerne bag indikerer det, at en bestemt mængde kampe gennem livet skaber robusthed og en følelse af kontrol, mens for få eller for mange giver uro, angst og stress.

Det er dog umuligt at bestemme præcis, hvor mange modgangsperioder, der skal til for at beskytte mod ulykkelighed, men forskerne peger på to til tre.

De fraråder dog alle bevidst at påføre sig selv psykisk smerte for at hærde sig selv.

Studiet er netop publiceret i tidsskriftet Journal of Personality and Social Psychology.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.