Der findes fortsat kun et begrænset datagrundlag, som antyder, at langvarig mobilbrug kan give hjernesvulster.
Tidsrummet, der defineres som værende langvarig, er imidlertid nu udvidet til 13-15 års brug.
Dette er en af de vigtige slutninger i en rapport fra Strålesäkerhetsmyndigheten, det svenske statslige stråleværn, som for nyligt er offentliggjort.
Rapporten konkluderer ikke, at der er en øget risiko for langtidsbrugere, bare at usikkerheden fortsat er til stede.
To år gamle resultater i ny rapport
Den samme usikkerhed gør også, at mobilstråling fortsat klassificeres i gruppe 2B – muligvis kræftfremkaldende – af den WHO-tilknyttede organisation International Agency for Research on Cancer (IARC).
Også IARC har for nyligt fremlagt en rapport om påvirkninger på sundheden af elektromagnetiske felter, blandt dem mobilstråling.
Selvom denne rapport er ny, har IARC brugt to år på at lave den. Det betyder, at de seneste forskningsresultater ikke er med.
Mulig sammenhæng mellem stort forbrug og hjernesvulster
Denne rapport lægger fortsat det store INTERPHONE-studie til grund for den fortsatte tvivl, sammen med flere svenske studier ledet af kræftforskeren Lennart Hardell fra Universitetssykehuset i Örebro.
INTERPHONE-studiet fra oktober 2011 konkluderede rigtigt nok ikke, at der var øget risiko.

Et opfølgningsstudie i dele af materialet fra INTERPHONE antydede alligevel en mulig sammenhæng mellem langvarigt storbrug af mobil og en type hjernesvulster kaldet gliom.
Lennart Hardells studier, blandt andet fra 2006, viser også en øget risiko for blandt andet hjernesvulster ved brug af mobiltelefoner og trådløse headset, højest for brugere, som har været udsat for strålingen i over 10 år.
Uenighed om kvaliteten af resultaterne
Nogle få medlemmer af gruppen bag IARC-rapporten var imidlertid uenige i, at mobilstråling kan føre til hjernesvulster.
De pegede på, at beviserne var for tynde, at studierne var delvist selvmodsigende, at der ikke var nogen sikker sammenhæng mellem årsag og virkning i INTERPHONE-studiet og at antal tilfælde af kræft ikke steg med årene i et omdiskuteret dansk studie.
Ingen bekræftet risiko for kræft
Den svenske rapport tager ikke kun mobilstråling og hjertesvulster op. Dyreforsøg viser også, at radiobølger, for eksempel mobilstråling, kan give øget oxidativt stress i forskellige typer af væv.
Oxidativt stress er en bivirkning af forbrændingen af oxygen i kroppen. Det fører til, at stærkt reaktivt oxygen og oxygenforbindelser kan skade cellerne.
Dyreforsøg giver også visse antydninger af, at arvemassen DNA kan tage skade af radiobølger. Disse antydninger er dog ikke særligt pålidelige og er ikke bekræftet i uafhængige studier.
Ingen øget risiko for kræft er heller ikke påvist i dyreforsøg, ifølge rapporten fra Strålesäkerhetsmyndigheten.
Folk har forskellig følsomhed over for elektromagnetiske felter
Rapporten tager også eloverfølsomhed op, altså de gener, som nogen får af radiobølger og andre elektromagnetiske felter.

Selvom der er vist en sammenhæng mellem ændringer i hjernebølger, målt med EEG, og elektromagnetisk stråling, støtter de nyeste studier ikke, at mobilstråling giver nedsatte mentale evner.
De nyeste studier tyder imidlertid på, at der er stor forskel på, hvor følsomme folk er over for elektromagnetiske felter.
Dette kan forklare, hvorfor resultater fra forskellige studier ikke stemmer overens, ifølge rapporten.
Højspændingsledninger bør undersøges nærmere
Rapporten tager også elektromagnetiske felter fra højspændingsledninger op. De har meget lavere svingetakt end radiobølger fra mobiltelefoner.
Sådanne lavfrekvente felter kan påvirke hjernebarken, EEG og korttidshukommelsen, ifølge rapporten. Den anbefaler, at sådanne sammenhænge bør studeres mere.
Lavfrekvente felter har også været mistænkt for at være årsag til kræft hos børn, fordi de har været udsat, mens de lå i livmoderen.
Få nye forskningsresultater er kommet frem på dette område, og der er derfor fortsat kun lidt, der støtter op om denne mistanke, ifølge rapporten.
Nye resultater giver heller ikke øget støtte til, at voksne kan få sundhedsskader af de lavfrekvente felter under højspændingsledninger.
Konklusionen bliver her, som fra et tidligere studie: Der er en meget lille øget risiko for leukæmi eller hjernesvulster.
© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson
\ Kilder
- INTERPHONE-studiets hjemmeside
- Eighth report from SSM:s Scientific Council on Electromagnetic Fields, Report number: 2013:19 ISSN: 2000-0456
- IARC Publishes Rationale for RF as Possible Human Carcinogen, Microwave News, 19. april 2013
- Non-ionizing Radiation, Part 2: Radiofrequency Electromagnetic Fields volume 102, rapport fra IARC , 2013
- E Cardis et.al: Risk of brain tumours in relation to estimated RF dose from mobile phones: results from five Interphone countries, British Medical Journal, 9. juni 2011. doi: 10.1136/oemed-2011-100155
- Lennart Hardell et.al: Pooled analysis of two case–control studies on use of cellular and cordless telephones and the risk for malignant brain tumours diagnosed in 1997–2003, International Archives of Occupational and Environmental Health September 2006