Mand hoster blodklump op – og den er faktisk ret smuk

Annonce:

Det mærkelige er ikke, at det er sket, for gennem årene har man set flere tilfælde, hvor mennesker har hostet størknet blod op i forskellige former og størrelser.

Men den størknede blodansamlig, som du kan se på billedet herunder, er med sine over 15 cm ekstraordinært stor, og så er den blevet hostet op i ét intakt stykke.

Derfor er den kommet med på The New England Journal of Medicines liste med billeder af fascinerende, medicinske abnormaliteter, og et lille studie om blodklumpen er blevet udgivet. Det skriver The Atlantic.

Faktisk er der tale om en perfekt afstøbning (på engelsk ‘cast’) af de forgrenede luftveje i højre lunge – her antager bronkierne, der transporterer ilt til lungerne, form som et træ, og derfor taler man om ‘bronkietræet’
Afstøbningen er simpelthen en opsamling af koaguleret blod.
Den 36-årige mand, der hostede blodet op, var ved at blive behandlet for akut hjertesvigt på skadestuen. Han døde en uge senere.

»Vi var forbløffede. Det er en kuriositet, du ikke kan forestille dig, og det her er meget, meget, meget sjældent,« siger mandens læge, Georg Wieselthaler, til The Atlantic.

Som en del af behandlingen af mandens hjertelidelse, gav lægerne ham Heparin, der er et blodfortyndende middel, fordi behandlingen kan resultere i blodpropper.

Trods det ser det ud til, at manden, på grund af infektion, har haft et højt niveau af proteinet fibrinogen i blodet. Det indgår også i blodets koaguleringsproces og har kunnet skabe og holde sammen på den store blodklump.

Studiet er udgivet i The New England Journal of Medicin.

Annonce:

ele

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts