Luftforurening skyld i hvert sjette slagtilfælde
Folk i hele verden får langt oftere en blodprop i hjernen, hvis de er udsat for meget luftforurening, viser et nyt gigant-studie. Også i Danmark kædes luftforurening sammen med antallet af slagtilfælde.
apopleksi luftforurening slagtilfælde

Ifølge nyt studie er det især folk i verdens fattigste lande, der risikerer at få et slagtilfælde, hvis de er udsat for meget luftforurening. Men også i den udviklede del af verden er forurening fra trafik og andre forbrændingskilder en risikofaktor. (Foto: Shutterstock)

Ifølge nyt studie er det især folk i verdens fattigste lande, der risikerer at få et slagtilfælde, hvis de er udsat for meget luftforurening. Men også i den udviklede del af verden er forurening fra trafik og andre forbrændingskilder en risikofaktor. (Foto: Shutterstock)

Hver sjette gang en person et sted i verden får en blodprop i hjernen, kan slagtilfældet være forårsaget af luftforurening. 

Det konkluderer forskerne bag en ny global undersøgelse af årsagerne til slagtilfælde - også kaldet apopleksi. 

»Luftforurening er i forvejen kendt for at skade lunger, hjerte og hjerne, men det ser ud til, at man har undervurderet trusselsgraden,« skriver forskerne i en kommentar til undersøgelsen, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Fattige er særligt udsatte

I undersøgelsen har forskere fra en række forskellige lande, deriblandt Danmark, analyseret data om apopleksi og risikofaktorer indsamlet mellem 1990 og 2013 i 188 lande.

Resultatet viste, at det især er folk i verdens fattigste lande, der risikerer at få apopleksi, hvis de er udsat for meget luftforurening: Hver tredje gang en person i udviklingslandene får et slagtilfælde, kan det være forårsaget af forurenet luft. 

LÆS OGSÅ: Døde sæler skal afsløre gammel luftforurening

Men også i den udviklede del af verden er forurening fra trafik og andre forbrændingskilder en risikofaktor.

»I højindkomstlandene kan cirka 10 procent af apopleksitilfældene associeres med luftforurening,« siger en af forskerne bag undersøgelsen, Thomas Clement Truelsen fra Neurocentret på Rigshospitalet, København.  

Hvert år får 15 millioner mennesker i verden apopleksi. 

Sammenlagt kan 16,9 procent af de 15 millioner slagtilfælde være forårsaget af luftforurening, viser det verdensomspændende studie.

Til sammenligning er rygning skyld i 20,7 procent af verdens slagtilfælde, vurderer forskerne. 

Flere indlæggelser på forurenede dage 

Resultatet kommer efter, at en dansk undersøgelse for seks år siden viste, at flere kommer på hospitalet med apopleksi på dage, hvor der er meget forurening i luften.

Zorana Andersen, lektor på Københavns Universitets Institut for Folkesundhed, var med til at lave undersøgelsen, som blev publiceret i European Heart Journal i 2010.  

»Folk, der bor i områder i Danmark med meget luftforurening, har øget risiko. Og på dage, hvor der er meget trafik og ekstra meget forurening i luften på grund af vejrforholdene, bliver flere indlagt, fordi de har fået et slagtilfælde, viste vores resultat,« siger hun.

Zorana Andersen og kolleger var blandt de første i verden, som påviste en sammenhæng mellem luftforurening og apopleksi.

luftforurening apopleksi slagtilfælde

Folk, der bor i områder i Danmark med meget luftforurening, har også øget risiko for slagtilfælde. Det er især de mindste partikler fra biler og andre forbrændingsprocesser, der er skadelige, fordi de er små nok til at kunne trænge ind i luftvejene, når man trækker vejret. (Foto: Shutterstock)

 

Små partikler trænger ind i blodkarrene

Det er især de mindste partikler fra biler og andre forbrændingsprocesser, der er skadelige, fordi de er små nok til at kunne trænge ind i luftvejene, når man trækker vejret.   

LÆS OGSÅ: EU’s grænser for luftforurenende stoffer medfører lungesygdomme

Inde i kroppen kan partiklerne trænge ind i blodkarrene og gøre skade, forklarer Zorana Andersen:

»Blodkarrene bliver stive og tykkere. Det kan udløse forhøjet blodtryk og blodpropper. Vi kender mekanismerne ret godt blandt andet fra muse-studier.« 

Luftforurening skal tages alvorligt

I Danmark er udendørs luftforurening hvert år skyld i cirka 4.000 for tidlige dødsfald, viser undersøgelser fra Aarhus Universitets Institut for Miljøvidenskab. 

De nye tal om apopleksi understreger, at luftforurening skal tages alvorligt, mener Ole Hertel, der er professor på instituttet.

»Resultatet viser, hvor vigtigt det er, at vi følger udviklingen i luftkvaliteten, også selvom det går fremad. Hvis vi skal nedbringe antallet af dødsfald relateret til luftforurening, er der brug for yderligere tiltag,« siger Ole Hertel og fortsætter:

»Det kunne for eksempel være øget fokus på overgang til eldrevne køretøjer, som man ser det blandt andet i Norge, hvor op mod 30 procent af bilsalget i dag udgøres af eldrevne køretøjer, og hvor man fra politisk side har en målsætning om helt at stoppe salget af benzin- og dieseldrevne køretøjer i 2025.« 

WHO: Det er verdens største miljøproblem

Antallet af for tidlige dødsfald relateret til luftforurening er godt nok faldet i Danmark fra 7.000 om året i starten af firserne til de 4.000 i dag, blandt andet fordi der er lavet en række tiltag mod luftforurening i de seneste fire årtier, viser undersøgelser fra hans institut. 

Men Danmark bruger stadig op mod 30 milliarder kroner om året på konsekvenserne af menneskeskabt luftforurening, skønnede Ole Hertel og kolleger for nyligt i en kronik

LÆS OGSÅ: Luftforurening giver mindre babyer

Luftforurening er også forbundet med hjerte-karsygdomme, luftvejssygdomme, kræft, diabetes og for tidlige fødsler. 

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er luftforurening idag det største globale miljøproblem: På verdensplan dør 3,7 millioner mennesker for tidligt på grund af udendørs luftforurening, vurderer organisationen.

Apopleksi

Omkring seks millioner mennesker i verden dør hvert år af apopleksi. Fem millioner bliver kronisk invaliderede, fordi de mister evnen til at tale, bliver lammede og perplekse.  

Udover luftforurening er rygning, forkert kost, overvægt, forhøjet blodsukker og for højt blodtryk nogle af de største risikofaktorer.

Risikoen for at blive ramt af apopleksi på grund af luftforurening er steget over 33 procent mellem 1990 og 2013, viser den nye undersøgelse.   

Kilde: Global Burden of Disease Study 2013, The Lancet

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk