Læger bag nyt studie: Hold dig ikke for næsen, mens du nyser

Annonce:

Et nys er sjældent belejligt, og du har garanteret oplevet en situation, hvor du har kæmpet med trangen til at udbryde et højt og vådt: »ATJUUUUU!«

Det kan være ubehageligt at holde et nys tilbage, men nu viser et eksempel fra BMJ Case Reports, at det også kan være skadeligt, hvis man er uheldig.

En britisk mand på 34 år endte med store skader på halsen og lungerne efter at have holdt sig for næsen og presset munden sammen for at undgå at nyse højlydt.

Han kunne ikke tale og havde voldsomme smerter, beretter lægerne, der tilså ham ifølge Livescience.com.

Efter en CT-skanning kunne lægerne se, at manden havde små luftbobler i huden omkring halsen og også i brystområdet mellem lungerne – en tilstand kendt sompneumomediastinum’.

Derudover viste skanningen, at mandens tilbageholdte nys havde lavet et hul i bunden af halsen, hvilket lægerne behandlede med antibiotika.

Det kan være skadeligt at tilbageholde nys ved at blokere næsen og munden og bør derfor undgås, konkluderer forfatterne til eksemplet beskrevet i BMJ Case Reports:

Annonce:

»At tilbageholde nys kan føre til mange komplikationer såsom luft, der er fanget i brystet mellem lungerne, skader på halsen, og endda også sprængte blodkar i hjernen,« forklarer de.

Manden blev udskrevet fra hospitalet uden varige men efter syv dage.

ie

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts