En daglig cocktail af presset citron og natron, homøopati eller cannabis.
Der findes mange former for selvhjælp, når det kommer til kræft, men et nyt studie viser, at man skal passe på med at læne sig for meget op ad de alternative behandlingsformer, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at blive rask.
Forskere fra Yale School of Medicine har nemlig undersøgt en gruppe kræftpatienter på samme sygdomsstadie, som fulgte henholdsvist alternative kure og den behandling, som lægerne anbefalede.
Her viste det sig altså, at de alternativt behandlede patienter havde 2,5 gange så stor risiko for at dø inden for de første fem år med sygdommen.
Ifølge Skyler Johnson, der er førsteforfatter på studiet, kan risikoen vise sig at være endnu større på den lange bane, fordi flere af de kræftformer, som de undersøgte, skal bruge længere tid end fem år på at blive reelt livstruende – det gælder eksempelvist for prostatakræft.
Skyler Johnson og hans kollegaer undersøgte i alt 281 kræftpatienter, der led af henholdsvist bryst-, tarm-, prostata- og lungekræft, og som havde fundet alternative behandlingsformer frem for de konventionelle.
Forskerne vidste ikke, om det var healende krystaller, homøopati, urter, specielle diæter eller noget femte, som patienterne tyede til.
Dem sammenlignede de så med 560 kræftpatienter, som havde samme alder, samme sygdomshistorik og samme racebaggrund som den anden gruppe, og som fik konventionel behandling.
Blandt brystkræftspatienterne var dødsrisikoen hele 5,7 gange større inden for fem år for de alternativt behandlede, og blandt tarmkræftspatienterne overlevede kun 33 procent de første fem år, hvis de havde brugt alternativ medicin, mens 79 procent af de andre overlevede.
Ifølge John Bridgewater, der er kræftspecialist på University College London Hospital og ikke har deltaget i studiet, er det ikke overraskende, at de alternative behandlinger ikke virker.
»Mange patienter går på specielle diæter i stedet for at indgå i de konventionelle behandlingsformer, men vi har ikke nogen beviser for, at nogen får noget godt ud af det – ud over dem, der tjener penge på det,« siger han.
Undersøgelsen viste, at de personer, der valgte alternative behandlingsformer, i gennemsnit var rigere og bedre uddannede end de, som fulgte lægens råd. Det hænger måske især sammen med, at de alternative behandlinger ikke dækkes af sundhedsforsikringer i USA, og det derfor kun er de rigeste, der har pengene til at forsøge sig med dem.
Studiet er publiceret i Journal of the National Cancer Institute.
sj