Katteliv på businessclass: Studie foreslår syret sammenhæng mellem katteparasit og iværksætteri
Kilde: 
26 juli 2018

En bestemt hjerneparasit, der stammer fra katte, kan være bestemmende for, om du har en iværksætter eller erhvervsmand i maven.

Det lyder som en nyhed fra Rokokoposten, men det er ikke desto mindre, hvad et studie, der netop er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B, påstår.

Det skriver newscientist.com.

Toxoplasma gondii, som hjerneparasitten hedder, forekommer oftere blandt personer, der har valgt en karriere inden for iværksætteri eller erhverv.

I studiet, der er udarbejdet af forskere fra USA, Norge, Spanien og Hong Kong, har man blandt andet set nærmere på 1300 amerikanske studerende.

Her viste det sig, at de studerende, der var smittet af den i øvrigt meget normale og helt ufarlige parasit (cirka en trejdedel af verdens befolkning er smittet, red.), med en 1.7 gange større sandsynlighed ville uddanne sig inden for et forretningsfag - herunder især entreprenørskab eller ledelse.

Studiet pegede også på, at personer, der har parasitten, i dobbelt så høj grad har startet egen forretning, sammenlignet med personer, der ikke har parasitten.  

Der er endnu ikke påvist en kausalitet mellem parasitten og et forretnings- eller iværksætter gen - derfor skal resultaterne også tages med et gran salt.

Et tidligere studie har dog påvist, at gnavere, der har samme parasit i hjernen, har udvist mindre frygt for katte.

Det har fået forskerne bag til at foreslå, at parasitten kan have samme frygtløse effekt blandt nogle mennesker, hvilket gør dem mere tilbøjelige til at kaste sig ud i iværksætteri eller en erhvervskarriere.

Det er dog endnu kun en hypotese.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.