Debatten om kødklister har raset i nogle dage, og enzymet thrombin har ikke just fået hædrende omtale. Men vores læser Gitte Lykkeland har tænkt på, om der ikke kan være mere ambitiøse anvendelser for thrombin. Hun spørger nemlig:
»Kan thrombin ikke bruges til at lappe sår sammen – for eksempel hos tilskadekomne mennesker efter en ulykke?«
Her skal vi have fat i en forsker, der beskæftiger sig med sårheling. Og det gør Eskild Henneberg, der er ledende overlæge ved Karkirurgisk Afdeling på Regionshospitalet Viborg.
Sårklister bruges allerede
»Det er rigtigt tænkt af læseren,« fortæller han. For faktisk benyttes thrombin allerede i ‘sårklister’, der i lægeverdenen kaldes for kirurgisk vævslim eller vævsklæber.
»Vi bruger det for eksempel, når en patient har kvæstet en lever eller har afskrabninger på en lunge. Så sprøjter vi vævsklæber ind på organets overflade, der bliver forseglet.«
\ Fakta
VIDSTE DU
Visse typer vævsklæber består af to komponenter, som også findes naturligt i kroppen, nemlig blodplasmaproteinet fibrinogen og enzymet thrombin.
Thrombin omdanner fibrinogen til fibrin, der får blodet til at størkne.
Fibrin klumper sig nemlig sammen i tråde, der fanger blodpladerne og danner en slags prop, så udsivningen af blod fra et blodkar stoppes.
Kirurgiske vævsklæber – eventuelt med thrombin som et af de aktive stoffer – kan benyttes, når man ikke kan sy. Men det er ikke oplagt at bruge til at lappe store sår sammen, siger Eskild Henneberg:
»Der kan det ikke løse opgaven – hvis der er gået hul på store blodårer, bliver vævsklæberen skyllet væk og fortyndet op.«
En million kroner literen
Det er også nødvendigt at tage hensyn til omkostningerne: »Det koster cirka 1.000 kroner pr. milliliter, og vi står nogle gange og bruger 10-20 milliliter, når vi opererer.«
Vævsklæber fremstilles nemlig af menneskeblod, og der er strenge krav til fremstillingen, ikke mindst for at undgå, at man kan blive smittet med hiv.
Så Gitte har helt ret: Thrombin er ikke kun et stof, der kan bruges til at få usle kødstykker til at hænge sammen og præsentere sig bedre – det er også et stof, der redder liv. Vi takker for spørgsmålet og sender en blodrød t-shirt til Gitte Lykkeland.