Kaffe kan være godt for hjertet
At drikke moderate mængder af kaffe kan reducere risikoen for hjertesvigt væsentligt. Drikker du for meget, kan du få alvorlige hjerteproblemer, ifølge en ny analyse.

Som altid – alt med måde, også kaffe. Men drikker du så netop kaffe ’med måde’, så kan det tilsyneladende have en gavnlig virkning på helbredet. (Foto: Colourbox)

Som altid – alt med måde, også kaffe. Men drikker du så netop kaffe ’med måde’, så kan det tilsyneladende have en gavnlig virkning på helbredet. (Foto: Colourbox)

Ny, opsummerende kaffeforskning er netop blevet publiceret i tidsskriftet Circulation Heart Failure.

Analysen omfatter resultater fra fem studier af høj kvalitet, som er blevet publiceret i tidsrummet mellem 2001 til 2011.

Fire af studierne blev gennemført i vores nordiske nabolande Sverige og Finland.

Fire kopper almindelig kaffe om dagen

»Som med så meget andet her i livet ser det ud til, at mådehold er nøglen – også ved kaffedrikning,« siger forsker Murray Mittleman. Han er tilknyttet Harvard School of Public Health og Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston, USA.

Et moderat indtag defineres i analysen som fire ganske små kopper kaffe per dag.

Overdreven kaffedrikning beskrives af forskerne som cirka ti kopper om dagen.

Mange faktorer spiller ind, men ikke kaffe

»Vi ser, at et moderat indtag faktisk kan beskytte mod hjertesvigt. Risikoen for at blive ramt reduceres med så meget som 11 procent,« oplyser Murray Mittleman i en pressemeddelelse.

Datagrundlaget i de fem studier analysen bygger på, udgør 140.220 kvinder og mænd.

Fakta

Hjertesvigt: er en tilstand, hvor hjertet ikke pumper blodet rundt i kroppen kraftigt nok.

Ved let grad af hjertesvigt mærkes åndenød og nedsat fysisk ydeevne ved anstrengelse. Ved alvorligt hjertesvigt er der også åndenød, når kroppen hviler.

Hjertesvigt opstår som regel på grund af infarkt eller højt blodtryk. I nogle tilfælde skyldes hjertesvigt, at en hjerteklap er for smal eller utæt. I sjældne tilfælde kan hjertesvigtet opstå efter infektioner, på grund af stofskiftesygdom eller på grund af sygdom i selve hjertemusklen.

Kilder: Norsk Helseinformatikk og Store norske leksikon

»Der er mange faktorer, som spiller en rolle for en persons risiko for hjertesvigt, men kaffedrikning ser ikke ud til at være en af dem,« siger Elizabeth Mostofsky, medforfatter til studiet.

Højt blodtryk og diabetes 2

Forskerne siger, at analysen er mere end en god nyhed for alle, som drikker kaffe:

»Den kan også give grund til at ændre nuværende retningslinjer, som antyder, at kaffedrikning kan være risikofyldt for hjertepatienter,« siger Elizabeth Mostofsky.

Akkurat hvad det er, der gør, at kaffe er god i moderate mængder, er forskerne fortsat lidt usikre på.

Det er tidligere blevet antydet, at kaffedrikkere udvikler en øget tolerance for koffein, noget som kan reducere risikoen for højt blodtryk – en risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme.

Ved siden af koblingen til en positiv hjerteeffekt, er jævnlig kaffedrikning også koblet til lavere sandsynlighed for type 2-diabetes. Dette er også en kendt risiko for hjertesygdom.

Så nu er det vel tid til en kaffepause?

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.