Hvorfor bliver vi ved at røre vores ansigt, når vi ved, at vi ikke bør gøre det?
Det er umådelig svært at bryde sin gamle adfærd. Overgangen kan blive lettere, hvis du erstatter den gamle vane med en ny.
COVID-19 ansigt berøring psykologi ubevidst adfærd hygiejne opmærksomhed koncentration corona sygdom smitte epidemi pandemi udbredelse udbrud global spredning Verdenssundhedsorganisationen risiko epidemiolog Kina Wuhan vaccine behandling

Coronavirussen kan smitte gennem mund og næse. Men det er enormt svært for os at holde op med at røre vores ansigt, ifølge forsker Martin Grunwald. (Foto: Shutterstock) 

Coronavirussen kan smitte gennem mund og næse. Men det er enormt svært for os at holde op med at røre vores ansigt, ifølge forsker Martin Grunwald. (Foto: Shutterstock) 

Lad være med at røre ved dit ansigt, når du er ude blandt andre, lyder rådet fra myndighederne verden over, i takt med at coronavirussen spreder sig. 

Måske så du også videoerne på internettet. Få sekunder efter formaningen gnider de selvsamme myndighedspersoner sig under næsen.

Eller fugter fingeren i munden, så de kan bladre om til næste side i manuskriptet.

»Det kræver en ekstrem selvkontrol at lade være med at røre sig i ansigtet. Det er meget krævende,« skriver Martin Grunwald, som er forsker ved Universität Leipzig i Tyskland, til forskning.no, Videnskab.dk's norske søstersite.

En af årsagerne til, at det er så svært at lade være, er, at det er en ubevidst handling.

Rørte ansigtet 23 gange i timen

Et studie fra 2015 - publiceret i tidsskriftet American Journal of Infection Control - viste, at medicinstuderende rørte ved deres ansigt 23 gange i timen, imens de havde forelæsning.

Et tilsvarende studie fra 2014 - publiceret i tidsskriftet The Journal of the American Board of Family Medicine, viste, at læger og andre ansatte ved 7 amerikanske lægehuse rørte ved deres ansigt 10 gange i timen.

Så selvom de møder syge mennesker hver eneste dag, formår de ikke at lade være.

Men handler det egentlig ikke bare om at bryde en gammel vane? Som at holde op med at ryge eller spise slik hver evig eneste dag?

Hjernesignalerne ændrede sig ubevidst

»Nej,« lyder svaret fra Martin Grunwald, som har forsket i, hvad der sker i hjernen, når vi rører ved vores ansigt.

»Det er ikke bare en gammel vane, men normal og udbredt adfærd, som alle mennesker i hele verden har,« skriver Martin Grunwald.

I et studie fra 2019 - publiceret i tidsskriftet Plos One - målte han sammen med sine kolleger hjernebølgerne blandt 60 frivillige deltagere, mens de udførte en mentalt krævende opgave.

Deltagerne blev forstyrret af høje lyde, mens de koncentrerede sig, og alt blev filmet.

Det viste sig, at deltagerne rørte ved deres ansigt, hver gang de høje lyde forekom. Og når de rørte sig i ansigtet, ændrede hjernesignalerne sig.

Hjælper berøringen os med at tackle følelser?

Men hjernesignalerne ændrede sig ikke, når deltagerne blev bedt om at røre ved deres ansigt med vilje.

Det tyder på, at det er vigtigt for vores hjerne, at vi rører ansigtet, ifølge Martin Grunwald.

Han mener, at det sender signaler til hjernen, når vi rører vores ansigt.

Hjernesignalerne hjælper os til at tænke klart og gør det lettere for os at bearbejde følelser.

»Denne mekanisme bliver sat i gang, når vi bliver udsat for ekstreme følelser, eller hvis vores koncentration bliver forstyrret,« skriver Martin Grunwald.

Vi har altså behov for at røre ved vores ansigt, mener forskeren. Men han anerkender, at der er brug for yderligere forskning, før vi forstår det ordentligt.

Vi lugter til vores hænder efter håndtryk

Israelske forskere har også påvist, at vi konstant rører os selv under næsen for at lugte til vores hænder.

I forbindelse med et studie fra 2015 - publiceret i tidsskriftet Elife Neuroscience - fik 271 deltagere besked på at hilse på hinanden med et håndtryk.

De lugtede hænderne både før og efter, men især umiddelbart efter at de havde hilst på hinanden.

Det er almindeligt at lugte til hinanden i dyreriget, men det lader altså også til, at mennesker gør det.

Så hvis du endnu ikke er overbevist om, at vi bør droppe håndtrykket, nu da coronakrisen er over os, er det måske et nyt argument.

Hygiejne-bevidste rørte ansigtet mindre

At røre ved ansigtet lader altså til at være en naturlig og ubevidst adfærd, men vi kan formentlig gøre noget ved det.

I et lille eksperiment fra 2019, også publiceret i Elife Neuroscience, undersøgte japanske forskere 40 studerendes adfærd i en togsimulator.

Togsimulatoren var en efterligning af en togkupé med installerede videokameraer.

De studerende besvarede spørgsmål om deres forhold til hygiejne i forbindelse med togrejsen. De blev eksempelvis spurgt, hvor ofte de holdt i håndstropperne i toget, og hvor ofte de vaskede hænder efter togrejsen.

De mere hygiejnebevidste studerende rørte mindre ved deres ansigt end de øvrige deltagere, når de var ombord i togsimulatoren.

De japanske forskere mener derfor, at fokus på hygiejne hjælper med at skabe større bevidsthed om, at overflader i det offentlige rum kan være forurenet med for eksempel bakterier og virusser.

Hvis man skal tro de sociale medier, føler mange, at de aldrig har rørt deres ansigt så meget, som efter de fik at vide, at de skal holde op med at gøre det.

Men måske er de bare blevet mere opmærksomme på, at de gøre det?

corona vane ansigt røre

Vi kan lade os inspirere af eks-rygere og for eksempel erstatte den dårlige vane med en ny handling, foreslår forsker. (Foto: Shutterstock)

Vi kan lære af forhenværende rygere

Netop bevidsthed om det er afgørende for ikke at røre ansigtet, mener adskillige forskere.

De argumenterer for, at der er tale om gammel vane, når vi rører ansigtet, hvilket strider imod Martin Grunwalds teori.

Elliot Berkman, forsker ved University of Oregon, mener, at der netop er tale om en vanesag, men det betyder ikke, at det er let at holde op.

»Det er meget, meget, vanskeligt at ændre vaner,« siger Elliot Berkman til Washington Post.

Han forsker blandt andet i, hvordan rygere bliver deres uvane kvit, og han mener, at vi kan lære meget af de forhenværende rygere.

Tip: Prøv at forandre noget andet

Første skridt er at blive bevidst om, at vi rører vores ansigt. Det går altså ikke bare at sige 'i dag vil jeg ikke røre ved mit ansigt'.

»Du kan forvente, at du kommer til at røre ved dit ansigt, så det er bedre at forsøge at forandre noget andet,« siger Elliot Berkman.

Vi skal altså gøre noget, som minder os om, at vi ikke må røre vores ansigt, eller som forhindrer os i at gøre det. Elliot Berkman foreslår handsker eller en maske.

I stedet for bare at sige, at vi skal holde op med at røre vores ansigt, bør myndighederne komme med forslag til, hvad vi skal gøre i stedet for, skriver fire engelske psykologiforskere i et indlæg i British Journal of Medicine.

For eksempel kan de sige, at vi bør holde hænderne under skulderhøjde, skriver forskerne.

Uanset hvad, lader det til, at det er mere overkommeligt at vaske hænderne ofte, end det er at holde op med at røre ved ansigtet.

©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark. Læs den oprindelige artikel her

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk