Vi danskere er glade for hovedpinepiller. Faktisk er vi et af de lande i verden, der køber flest smertestillende piller i forhold til antal indbyggere.
Nu viser en ny international undersøgelse med dansk deltagelse, at det aktive stof i det brugte smertestillende middel paracetamol – eller Panodil – der kan fås i håndkøb, går ind og påvirker testikelcellerne i fostre, så de producerer mindre testosteron.
Det kan forklare, hvorfor man kan se, at gravides brug af smertestillende er forbundet med en øget risiko for testikelmisdannelse og kryptorkisme, hvor testiklerne ikke falder ordentligt ned i pungen, vurderer forskerne bag.
»Det er første gang, at en undersøgelse på mennesketestikler fra fostre viser, at stoffet paracetamol næsten halverer produktionen af testosteron efter syv dages brug,« skriver Rod Mitchell, forsker på The University of Edinburgh, i en mail til Videnskab.dk. Han er hovedforsker bag den nye undersøgelse, der lige er blevet udgivet i tidsskriftet Science Translational Medicine.
Mus fik testikelvæv fra menneskefostre
\ Fakta
Midlertidig virkning? Det er usikkert, hvilken virkning de hormonforstyrrende stoffer i smertestillende håndkøbsmedicin har på voksne. Men hvis de har en virkning, vil det sandsynligvis være midlertidigt, vurderer Cecilia Ramlau-Hansen. »I fosterstadiet kan mennesker blive programmeret på et celleniveau, så det ikke kan ændres. Men hvis voksne, færdigudviklede mennesker bliver udsat for et forstyrrende stof, stopper virkningen ofte, når man stopper med at tage stoffet,« siger Cecilia Ramlau-Hansen.
I undersøgelsen indsatte forskerholdet fra The University of Edinburgh og Københavns Universitet testikelvæv fra menneskefostre ind i kastrerede hanmus. Derefter delte de musene op i grupper og gav dem forskellige doser af paracetamol.
Forskerne fandt, at:
-
Når musene fik, hvad der svarer til en almindelig menneskedosis af paracetamol, tre gange om dagen i syv dage, udskilte testikelvævet i musene 45 procent mindre testosteron, end gruppen der ikke fik paracetamol.
- En enkelt dagsdosis af det smertestillende stof gjorde ingen forskel på udskillelsen af testosteron.
»Det er et spændende og overbevisende studie. Paracetamol lader til at have en ret voldsom effekt på testosteronproduktionen. Det er dog ikke sikkert, at det vil gælde mennesker i samme grad. Hvis en gravid kvinde spiser en paracetamol pille tre gange om dagen syv dage i træk, har det ikke nødvendigvis den samme effekt på fosteret, som de finder her,« siger Cecilia Ramlau-Hansen, professor på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.
Hun har ikke selv været med til at lave undersøgelsen, men forsker selv i forskellige stoffers påvirkning af menneskers fertilitet.
\ Fakta
Både kvinder og mænd har hormonet testosteron i sig. Mænd har dog et langt højere niveau end kvinder, og hos mænd er det testiklerne, som står for produktionen. Testosteron har mange funktioner og stimulerer for eksempel skægvækst, vækst af det mandlige kønsorgan, kropsbehåring, sexlyst, erektion og opbygning af muskelmasse og stærkere skeletstruktur. Kilde: Sundhed.dk
Danske forskere har tidligere vist, at jo flere forskellige typer af smertestillende håndkøbsmedicin gravide indtager, desto større risiko er der for, at de gravides drengebørn får misdannelser i testiklerne.
LÆS MERE: ”Hovedpinepiller er lige så hormonforstyrrende som ftalater‘
»Det nye studie understøtter den danske forskning, da vi ved, at et lavt testosteronniveau i fosterlivet giver en øget risiko for misdannelser af testiklerne, og at de ikke nedstiger i pungen. Men der skal laves flere undersøgelser – helst på mennesker – før man kan lave nogle klare retningslinjer på paracetamol og gravide,« siger Cecilia Ramlau-Hansen.
Menneskestudier er svære at lave
Det er dog svært at lave et kontrolleret menneskestudie på dette område, da det vil kræve, at forskere gav gravide kvinder paracetamol i små og store doser, så de kunne sammenligne og studere virkningen på fosteret.
\ Fakta
Testiklernes produktion af testosteron er underlagt en tæt regulering af andre hormoner. De to vigtigste er folikkelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH). Begge hormoner bliver produceret i hjernevedhænget, også kaldet hypofysen. Store mængder af de to hormoner vil give en høj produktion af testosteron. Kilde: Sundhed.dk
Men sådan et forsøg ville jo kunne skade barnet. Derfor er det nye studie også noget af det tætteste på et kontrolleret menneskestudie, der er lavet, siger Cecilia Ramlau-Hansen.
»Man må ikke udføre forsøg med mennesker, hvor man giver stoffer, der potentielt har alvorlige og blivende virkninger på moderen eller barnet. Derfor har forskerne her forsøgt at komme så tæt på en menneskelig model som muligt, ved at sætte menneskevæv ind i mus,,« siger Cecilia Ramlau-Hansen.
Danske kvinder er vilde med smertestillende
Omkring 50 procent af danske kvinder har taget smertestillende under deres graviditet, viser en undersøgelse. Spørgsmålet er så, hvor mange af dem der kun har taget piller et par dage, og hvor mange der har taget piller gennem en længere periode i graviditeten, siger Cecilia Ramlau-Hansen.
»Forskningen tyder på, at jo længere tid man tager den smertestillende medicin, desto større risiko vil der være for at det skader fosteret. Så hvis man vil være på den sikre side, skal man lade være med at tage noget smertestillende mens man er gravid – med mindre det er nødvendigt,« siger Cecilia Ramlau-Hansen, der samtidig understreger, at de fleste kvinder er ret bevidste om, hvad de skal forsøge at undgå, når de er gravide.