Hjerneskade får os til at lave færre fejl
Når et område af hjernen bliver sat ud af spil, tager andre områder over, så vi faktisk begår færre fejl, end vi gjorde før ’hjerneskaden’. Det viser ny forskning fra Hvidovre Hospital.

Hvis en særlig del af hjernen sætter ud, kan man tilsyneladende undgå forkerte impulsbeslutninger. (Foto: Colourbox)

Hvis en særlig del af hjernen sætter ud, kan man tilsyneladende undgå forkerte impulsbeslutninger. (Foto: Colourbox)

Vi laver færre fejl, når en del af hjernen er slået fra.

Det lyder som et paradoks, men ikke desto mindre er det konklusionen på et forsøg udført af blandt andre en prominent hjerneforsker på Hvidovre Hospital.

Forsøg skulle snyde hjernen

Forsøget blevet lavet i en hjerneskanner, hvor 12 personer blev vist pile mod højre eller venstre.

Efter hver pil dukkede en ting op på skærmen i den retning, pilen havde peget.

Krøllen i forsøget var, at pilen enkelte gange 'snød' og i stedet viste i modsatte retning af, hvor tingen blev vist.

Personerne skulle med deres højre eller venstre pegefinger så hurtigt som muligt trykke på en knap i den side, hvor tingen var dukket op, uafhængigt af hvilken retning pilen havde vist.

Fakta

TMS
Transkraniel Magnetisk Stimulation (TMS) er en metode til at påvirke specifikke områder af hjernen.

En maskine med spoler skaber magnetiske felter og sætter neuroner i hjernen ud af spil, så de ikke reagerer på normale input.

Effekten varer kun i kort tid og bliver normalt brugt til at få hjerneceller til at yde mere.

I dette forsøg har forskerne i stedet brugt magnetfeltet til at sætte en del af hjernen midlertidigt ud af spil. (Sådan en omvendt påvirkning med TMS kaldes 'paradoxical facilitation').

Kilder: DRCMR og Journal of Neuroscience

Forsøget var designet, så forsøgspersonerne havde tid til at indstille hjernen på, at tingen dukkede op i samme side som pilen, inden pilen viste i den forkerte retning. På den måde stillede testen krav til, at personerne midt i testen omstillede deres tanker og trykkede på den modsatte knap af, hvad de havde forventet.

Forskerne satte inden næste runde af forsøget et område af hjernebarken - den præmotoriske cortex - ud af kraft. De skabte reelt en kunstig, kortvarig hjerneskade i forsøgspersonerne med hjælp fra magnetisme (kaldet TMS, se boks længere nede i artiklen).

Forsøget med pilene, tingene og trykken på knapperne blev gentaget, og hjerneskanninger viste, at personer med midlertidig skade på hjernebarken var langt bedre til at trykke på den rigtige knap, end de var, før de blev 'hjerneskadet'.

Hjernen er dynamisk

Det virker ulogisk, at vi laver færre fejl, når en del af vores hjerne er sat ud af kraft, men forskeren bag forsøget mener, at det overraskende resultat faktisk giver fin mening.

»Forsøget viser, at når man har nedsat funktion i præmotoriske cortex, som er aktuel, når vi skal trække på vores erfaringer, så skifter balancen i stedet til parietale cortex, som er god til hurtige opdateringer,« siger Hartwig Siebner, overlæge på Hvidovre Hospital og professor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

»Det betyder, at selvom vi burde blive dårligere til at løse opgaver, når man skader et område, så er hjernen så dynamisk, at andre kompetencer bare bliver bedre. Det havde vi ikke forventet, og det er meget spændende,« 

Prikken viser det lille område i præmotoriske cortex, som blev stimuleret i forsøget. (Illustration: Hartwig Siebner)

Hvis hjernen på nogle områder fungerer bedre, fordi et andet område af hjernen er sat ud af spil, kan det måske være med til at forklare, hvorfor genier med et stort overblik og knivskarpe hjerner kan glemme små ting i hverdagen og f.eks. har svært ved at finde vej til garderoben.

Mere konkret kan opdagelsen måske bruges til at skabe balance i hjernen på patienter, som gør alting impulsivt og uden at reflektere over konsekvenserne.

Men alt det er for nu bare tanker. Selvom forsøget i sig selv viser noget meget konkret om vores hjerne, er det nemlig mest af alt sjovt for forskere og stadig kun meget lidt brugbart i hverdagen.

Vi lever i en blanding af erfaringer og nye impulser

Det virker måske tiltrækkende at leve et liv, hvor man ikke træffer forkerte impulsafgørelser, men i virkelighedens verden inddrager vi vores erfaringer, og derfor tager vi altså bare fejl en gang imellem, når vi udelukkende handler impulsivt.

Hartwig Siebner forklarer:

»Vores hjerne arbejder ikke 100 procent på at opdatere os med nye impulser, som vi skal følge, eller 100 procent på at tilpasse sig og planlægge alting.«

Fakta

rTMS
Flere omgange TMS - repetitiv TMS, forkortet rTMS - ser ud til at være gavnligt på patienter med depression som erstatning for elektrochok.

I dette forsøg blev de 12 forsøgspersoner er blevet udsat for 30 minutters lavfrekvent rTMS for at skabe en kortvarig hjerneskade.

Kilder: DRCMR og Journal of Neuroscience

»Verden er i stedet et kompromis af de to veje, og hjernen skal implementere 100 forskellige aspekter på én gang, så det er hele tiden en balanceakt. Hjernen er konstrueret til ikke at løse én opgave helt korrekt, men at blande forskellige kompetencer.«

»I forsøget har vi så påvirket det ene aspekt for at forstå, hvordan hjernen fungerer. Uden sådan et forsøg havde vi aldrig fundet balancen mellem de to områder i hjernen. For os er det et utroligt godt mål at gå dybere ned i hjernefunktionerne og gøre det tydeligere, hvad der sker i resten af hjernen, når man generer et område lidt,« tilføjer Hartwig Siebner.

Overbevisende data på lille gruppe

Som i så meget anden hjerneforskning er forsøgene lavet på en gruppe, der lyder meget lille i forskningssammenhæng. Det skyldes bl.a., at det godt nok er simpelt, men stadig meget dyrt at lave hjerneskanninger.

Ifølge Hartwig Siebner kan man sagtens drage konklusioner ud fra den lille gruppe, så længe resultaterne er tydelige nok. Og det er de i denne undersøgelse, understreger han.

»Nogle individer viste slet ingen ændret adfærdsrespons, men det var de samme, som ikke viste funktionelle aktivitetsforandringer i deres hjerneskanninger, efter de havde været udsat for TMS.«

»Tilsvarende havde alle dem med ændringer i adfærden også funktionelle aktivitetsændringer i hjernen, så data er meget overbevisende,« siger han.

Undersøgelsen er publiceret i tidsskriftet Journal of Neuroscience.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk