I et nyt studie har finske forskere undersøgt, om fuld narkose slukker hjernen og sikrer total bevidstløshed.
Nej, tilsyneladende ikke helt, lyder konklusionen. Det skriver Turku Universitet i en pressemeddelelse.
I studiet, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Anesthesiology, ville forskerne sammenligne effekten af to typer bedøvelse, som bruges, når folk skal i fuld narkose.
De målte hjerneaktiviteten hos i alt 47 forsøgspersoner ved hjælp af EEG, mens de var bedøvet og under forsøg efterfølgende.
Halvdelen fik den ene type bedøvelse, halvdelen fik den anden.
Derefter udførte forskerne en række test:
- De forsøgte at ryste folk og afspille en meget høj lød for at se, om forsøgspersonerne vågnede. I begge grupper ændrede hjerneaktiviteten sig, og i den ene gruppe blev forsøgspersonerne halvvågne.
- De afspillede sætninger, som sluttede forkert. For eksempel: ‘Nattehimlen var fyldt med funklende tomater.’ Her kunne de måle, at hjernen forsøgte af finde mening i sætningerne.
- De afspillede en ubehagelig lyd, mens forsøgspersonerne var bedøvede og igen bagefter. Da lyden blev afspillet efter bedøvelsen, reagerede hjernen på en måde, som indikerede, at den havde opfanget og bearbejdet lyden tidligere.
Næsten alle forsøgspersonerne fortalte efterfølgende, at de havde haft drømmelignende oplevelser, mens de var bedøvet.
»Bevidsthedstilstanden under fuld bedøvelse ligner naturlig søvn. Mens man sover, drømmer man, og hjernen observerer underbevidst stimuli og det, der foregår rundt omkring,« siger professor i psykologi Antti fra Turku Universitet i pressemeddelelsen.
mb