Hemmeligheden bag multitasking afsløret
Hvis du forsøger at løse to opgaver på én gang, vil din højre hjernehalvdel tage sig af den ene opgave, mens den venstre hjernehalvdel vil tage sig af den anden, antyder ny forskning. Måske forklarer det, hvorfor det er svært at løse tre opgaver på en gang.

Kvinder har ry for at være gode til at multitaske, men ny hjerneforskning antyder, at man højst kan klare to opgaver af gangen. Helst præcist en opgave per hjernehalvdel (Foto: Colourbox).

Kvinder har ry for at være gode til at multitaske, men ny hjerneforskning antyder, at man højst kan klare to opgaver af gangen. Helst præcist en opgave per hjernehalvdel (Foto: Colourbox).

»Er du en blæksprutte, og er du god til at holde mange bolde i luften på en gang, ja, så er det dig, vi søger.«

Evnen til at kunne multitaske er en eftertragtet vare på jobmarkedet og i privatlivet, men hvad der præcis sker i vores hjerner, når man forsøger at løse to eller flere opgaver på en og samme tid, står stadig hen i det uvisse.

Men nu kommer to franske hjerneforskere, Sylvain Charron og Etienne Koechlin fra blandt andet Université Pierre et Marie Curie i Paris med et bud på, hvad det er, der sker.

En opgave for hver hjernehalvdel

For ved at teste hjerneaktiviteten med en hjerneskanner hos forsøgspersoner, som løste to opgaver på en gang, har de observeret, at den venstre hjernehalvdel retter opmærksomheden mod den ene opgave, mens den højre hjernehalvdel tager sig af den anden.

Det kunne groft sagt tyde på, at de to hjernehalvdele i bogstaveligste forstand deler de to opgaver imellem sig.

Hjerneforsker Thomas Zoëga Ramsøy fra CBS og Hvidovre Hospital finder undersøgelsen, som offentliggøres i dagens udgave af Science, spændende.

»Det er første gang nogensinde, at man observerer, at hjernens to halvdele kan fungere på den måde og tilsyneladende fordele to opgaver mellem sig. Da vi kun har to hjernehalvdele, kan man spekulere på, om det er den naturlige og biologiske forklaring på, at vi ikke er specielt gode til at multitaske, når vi forsøger at løse mere end to opgaver på en gang,« siger Thomas Zoëga Ramsøy.

Har mennesker delfin-hjerne?

Det er første gang nogensinde, at man observerer, at hjernens to halvdele kan fungere på den måde og tilsyneladende fordele to opgaver mellem sig.

Thomas Zoëga Ramsøy

Da Videnskab.dk også ringer til professor Albert Gjedde fra Københavns Universitet for at få en kommentar til de nye forskningsresultater, virker han til at begynde med en smule kort for hovedet.

Det viser sig, at han i samme stund er ved at afslutte en samtale med en anden journalist på den anden telefon. Meget apropos, når vi nu taler om multitasking.

»Det er interessant, at vores to hjernehalvdele måske har uafhængige funktioner, og i den sammenhæng kan jeg ikke lade være med at tænke på delfinerne. For delfiner kan være på vagt fem dage i træk uden søvn og uden at miste koncentrationen, fordi de kan sove med én hjernehalvdel af gangen. Måske er de franske forskere kommet på sporet af en menneskelig pendant til delfinerne, hvor den ene hjernehalvdel kan fungere uafhængigt af den anden,« siger Albert Gjedde og fortsætter:

»Man har længe haft en hypotese om, at vores bevidsthed udspringer fra et tæt samarbejde mellem vores to hjernehalvdele. Men noget kunne nu tyde på, at hver hjernehalvdel måske til en vis grad har en selvstændig bevidsthed.«

Hjerneskannet under ordleg

De to franske hjerneforskere er kommet frem til resultaterne ved at udsætte 32 forsøgspersoner for to forskellige opgaver på en og samme tid, som begge drejede sig om at kombinere en række bogstaver på den rigtige måde.

Hvis det lykkedes fik forsøgsdeltagerne en belønning. Parallelt med opgaveløsningen har forskerne hjerneskannet forsøgsdeltagerne og analyseret sig frem til, hvad det var for nogle opmærksomhedscentre, der blev aktiveret under multitaskingen.

Her blev det klart, at den ene opgave tændte for aktiviteten af nogle opmærksomhedscentre i den venstre hjernehalvdel, mens den anden opgave tændte for de samme opmærksomhedscentre, men denne gang i den modsatte højre hjernehalvdel. Der giver som sagt en antydning af, at hjernen til en vis grad deler de to opgaver mellem sig.

Måske er forskerne kommet på sporet af en menneskelig pendant til delfinerne, hvor den ene hjernehalvdel kan fungere uafhængigt af den anden.

Albert Gjedde

»Det lyder så enkelt, men der er altså meget gætteri forbundet med det her, og forskningen er stadig i sin spæde vorden. Og om det virkelig forholder sig sådan, at hjernen kun kan rette opmærksomheden mod to forskellige opgaver ad gangen, det ved jeg ikke, om jeg på nuværende tidspunkt vil skrive under på,« siger Albert Gjedde.

To hjernehalvdele med overlappende funktioner?

De nye forskningsresultater åbner ifølge Albert Gjedde og Thomas Zoëga Ramsøy også for en ny række spørgsmål.

For eksempel tyder den aktuelle forskning på, at den samme type opgave, kunne løses med brug af enten den ene eller den anden hjernehalvdel.

Og det på trods af, at de to hjernehalvdele er kendt for at have forskellige specialer, hvor den venstre hjernehalvdel er meget sproglig, leksikal og verbaliserende, mens den højre hjernehalvdel ikke har noget sprogcenter, og i højere grad tager sig af billedlige indtryk.

»De nye forskningsresultater antyder, at de to hjernehalvdele åbenbart har overlappende funktioner, og tiden må vise, om det også er sandt,« siger Albert Gjedde.

Er kvinder bedre til at multitaske end mænd?

Rygterne fortæller jo også, at kvinder øjensynligt er bedre til at multitaske end mænd, men de franske forskere har ikke fokuseret på dette kønsaspekt i deres aktuelle forskning.

Men de nye forskningsresultater åbner ifølge Thomas Zoëga Ramsøy for nye spekulationer.

»Kvinder løser ofte opgaver med begge hjernehalvdele. Betyder det så med de nye resultater for øje, at de er bedre eller dårligere til at multitaske sammenlignet med mænd? Og hvorfor er voksne i alderen fra 20-35 år bedre til at multitaske end både yngre og ældre personer?, siger Thomas Zoëga Ramsøy.

 

Sådan multitasker hjernen

Når mennesker retter opmærksomheden mod to opgaver A og B, deler hjernehalvdelene i bogstaveligste forstand opgaverne i mellem sig, antyder nye forskningsresultater.
Opgave A vil i høj grad blive bearbejdet i den højre hjernehalvdel (røde områder, goal A, action A), mens opgave B i overvejende grad vil modtage opmærksomhed fra den venstre hjernehalvdel (gule områder, goal B, action B).
I den forreste del af hjernen, helt præcist midten af frontalpandelappen, sidder der så en "kontakt" (orange område, goal switch), som skiftevis retter opmærksomheden mod den ene og den anden opgave. Det vil formentlig gå så hurtigt, at man føler, at man retter opmærksomheden mod begge opgaver på en og samme tid.
Fordelingen af en opgave til hver hjernehalvdel er måske forklaringen på, at man har svært ved at udføre mere end to opgaver på en gang. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk