Forbindelsen mellem COVID-19 og lugt- og smagsforstyrrelser dukkede op i marts 2020, da pandemien bredte sig over hele kloden.
Indtil videre er knap 100 millioner mennesker blevet inficeret med coronavirus.
Cirka 60 procent af de smittede har oplevet lugt- og smagsforstyrrelser, og 10 procent af dem har vedvarende symptomer.
Det betyder, at seks millioner personer (og tallet er stigende) lider under dette symptom.
Hvad kan man gøre?
Tab af lugtesans har kun fået meget lidt opmærksomhed indenfor medicin, og så er der mangel på kliniske behandlingsforsøg.
Et projekt er undervejs i forsøget på at løse problemet, men det vil tage et stykke tid, før de første forskningsresultater bliver offentliggjort.
Jeg er imidlertid med i en international ekspertgruppe, der for nylig gennemgik den eksisterende evidensmængde, og som diskuterede anbefalingerne i behandling af lugtesansforstyrrelser forårsaget af virusser, som eksempelvis SARS-CoV-2.
Vi brugte vores erfaringer i behandlingen af patienter med disse lidelser og publicerede for nylig en konsensuserklæring om behandling af postinfektiøs olfaktorisk dysfunktion.
\ Læs mere
‘Lugtetræning’ er den bedste behandling
Vi er enige om, at den bedste behandling er ‘lugtetræning’, og at vitamin A-dråber også kan være en behandlingsmulighed, som er værd at overveje.
Vi mener også, at steroider højst sandsynligt ikke har en rolle at spille i behandlingen, men kan hjælpe med at udelukke andre problemer, såsom rhinitis (irritation i næsen), der blokerer næsevejen.
Selvom andre muligheder er blevet undersøgt i tidligere studier, er guldstandard indenfor forskningen – et randomiseret kontrolleret forsøg – endnu ikke anvendt i forbindelse med mange af disse muligheder, hvilket begrænser validiteten af vores anbefalinger.
Hvad er lugtetræning?
Eksperter i lugtesansforstyrrelser (olfaktoriske forstyrrelser) har brugt lugtetræning som behandling igennem et stykke tid.
Lugtetræning har ikke skadelige effekter, er ikke receptpligtig, er billig og kan med lethed udføres indenfor hjemmets fire vægge.
Adskillige studier fra det seneste årti indikerer, at gentagen kortvarig eksponering for dufte kan hjælpe personer, der har mistet lugtesansen.
Især patienter, der har mistet lugtesansen som følge af virusser, som forkølelse, ser ud til at have gavn af behandlingen.
Vi ved dog stadig ikke, om behandlingen fungerer specifikt for lugtesansforstyrrelser som følge af COVID-19, selvom der ikke er nogen grund til at mistænke, at det skulle forholde sig anderledes for denne patientgruppe.
\ Om Forskerzonen
Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.
Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra Lundbeckfonden. Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.
\ Læs mere
De fleste dufte kan bruges til træningen
Traditionelt bruger lugtesanstræningen fire dufte:
- Kryddernellike
- Rose
- Citron
- Eukalyptus
Men også forskellige ting fra hjemmet leverer en række forskellige dufte, så patienterne kan vælge dufte, som de ved, de finder behagelige, og som de har en tilknytning til.
Citron- og appelsinskal, muskatnød, kryddernellike, mynte, eukalyptus, friskmalet kaffe, kokosnød og vanilje er alle almindelige hverdagsting, der kan bruges.
En god guide til teknikken kan findes hos Fifth Sense.
Udskift duftene
Lugtesanstræningen stimulerer udskiftningen af de specialiserede nerveceller og hjælper med at genoprette lugtefunktionen.
Flere studier viser, at det også kan forårsage forandringer i hjerneområdet, der styrer lugtesansen.
Nylige studier indikerer, at patienterne bør udskifte samlingen af de fire dufte, der bruges til træning, hver 12. uge.
Resultaterne af denne nye tilgang viser en større forbedring af lugtefunktionen.
Let og enkelt sted at starte
Forskning viser også, at jo flere uger træningen står på, desto bedre resultater. Så fortsæt, også selvom du måske ikke mærker en øjeblikkelig forbedring.
Hvis du oplever vedvarende symptomer, bør du gå til læge eller bede om en henvisning til en specialklinik.
Det gælder især, hvis du oplever dysfunktionelle ‘lugtforvrængninger’ (parosmi).
Lugtetræningen er et let og enkelt sted at starte med at genoptræne lugtesansen.
Carl Philpott modtager støtte fra The National Institute of Health Research. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.