Hævntørst førte til UVVU-klage over Bente Klarlund
Den skotske professor Jamie Timmons meldte topforsker Bente Klarlund til Udvalgene for Videnskabelig Uredelighed i et forsøg på at skade hende personligt. Det fremgår af materiale, som Videnskab.dk har fået indsigt i.

Omfattende e-mailudvekslinger vidner om, at der ligger personlige grunde bag professor Jamie Timmons anmeldelse af Bente Klarlund til UVVU. (Foto: Centre of Inflammation and Metabolism).

Omfattende e-mailudvekslinger vidner om, at der ligger personlige grunde bag professor Jamie Timmons anmeldelse af Bente Klarlund til UVVU. (Foto: Centre of Inflammation and Metabolism).

I sidste måned blev professor Bente Klarlund meldt til Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed. Klagen kom fra den tidligere gæstelektor ved Københavns Universitet, Jamie Timmons, der nu er professor ved Royal Veterinary College i London.

James Timmons, der selv er en højtprofileret professor med mange forskningsmidler i ryggen, sendte ikke blot rapporten til UVVU, men også til talrige forskere i ind- og udland og redaktører på internationale videnskabelige tidsskrifter samt til alle store medier i den danske presse – et voldsomt træk, der aldrig før er set i udvalgenes historie.

I rapporten anklager han ikke kun Bente Klarlund, men i alt syv forskere, der er tilknyttet Center for Inflammation og Metabolisme på Københavns Universitet, som hun er leder af.

Klagen førte til en massiv mediedækning. Andre forskere, der regnes for at være konkurrenter og kritikere, kom pludselig på banen og anklagede Bente Klarlund for snyd. Dette forløb truede med at underminere Bente Klarlunds troværdighed som forsker. 

Personlige motiver bag anmeldelse 

Professor Jamie Timmons er en forsker med et pænt CV og en stillingsbetegnelse, der giver troværdighed. Men kigger man sagen efter i sømmene, tegner der sig et billede af, at hans angreb på Bente Klarlunds gruppe hovedsageligt bunder i personlige forhold.  

Det viser et omfattende materiale af sms-beskeder og e-mails fra Jamie Timmons til ansatte på Bente Klarlunds afdeling, som Videnskab.dk har fået indblik i.

Rigshospitalets direktør Torben Stentoft, der har indsigt i sagen, er af samme opfattelse. 

»Efter hvad jeg har set, mener jeg, der er personlige motiver i denne sag. Hvad angår anklagernes indhold, må jeg selvfølgelig afvente afgørelserne fra UVVU,« lyder Torben Stentofts kommentar.

Af materialet fremgår det, at Jamie Timmons gennem de seneste syv måneder har hånet, nedgjort og truet sine tidligere kolleger med at melde dem til UVVU, hvis ikke de gjorde, som han sagde - trusler, som han i flere tilfælde har gjort alvor af. 

Voldelige episoder

Fakta

Jamie Timmons har indklaget i alt syv forskere i sin UVVU-rapport.

Også på det fysiske plan har Jamie Timmons optrådt aggressivt.

De korrespondancer, som Videnskab.dk har set, vidner om, at James Timmons har udvist voldelig adfærd i forskningsmiljøet. Desuden er han blevet meldt til politiet for røveri og trusler om vold på Hotel Kong Arthur i København. 

Hotellets direktør Karim Nielsen bekræfter hændelsen over for Videnskab.dk, hvor Jamie Timmons en sen aftentime gik amok på hotellet og røvede et pengebeløb. 

»Vi anmeldte ham efterfølgende for røveri og trusler om vold, men trak anmeldelsen tilbage, da han kort efter valgte at tilbagebetale pengene,« fortæller han.

Videnskab.dk har kontaktet professor Bente Klarlund, der henviser til tidligere udtalelser om, at hun betragter Jamie Timmons beskyldninger og klager til UVVU som værende grundløse. Herudover har hun anmeldt ham til politiet – ikke for hans kritik af hendes forskning - men for personlig chikane.

Samarbejdet gik skævt

Jamie Timmons begyndte et tæt samarbejde med Bente Klarlunds forskningscenter i 2007, mens han var ansat på Heriot Watt universitetet i Skotland. Planen var, at han med tiden skulle tilbydes en fast stilling i hendes stab, hvor hans partner også arbejdede.

Men ifølge det materiale, som Videnskab.dk har set, gik der ikke lang tid, før den gode relation mellem Jamie Timmons og Bente Klarlund gik i stykker, blandt andet fordi Jamie Timmons ved flere lejligheder behandlede ph.d.-studerende i laboratoriet meget groft og var særdeles ubehagelig over for en højtprofileret amerikansk gæsteforsker, som var inviteret som taler til en konference. 

Under sin ansættelse på afdelingen var Jamie Timmons blevet nære venner med ph.d.-studerende Søren Nielsen og postdoc Camilla Scheele, der var kærester.

Efter hvad jeg har set, mener jeg, der er personlige motiver i denne sag. Hvad angår anklagernes indhold, må jeg selvfølgelig afvente afgørelserne fra UVVU

Torben Stentoft, Direktør på Rigshospitalet

De tre bibeholdt venskabet på trods af konflikterne på afdelingen - indtil Jamie Timmons også anmeldte dem til UVVU. 

»Jeg har i lang tid forsøgt at hjælpe Jamie Timmons. Men da han pludselig anmeldte en af mine artikler til UVVU få dage efter, at min kæreste nægtede at give ham ret i nogle horrible beskyldninger mod Bente Klarlund, stod det mig klart, at han brugte UVVU som personligt hævntogt,« siger Søren Nielsen.

Han er dybt rystet over, at en højtprofileret professor på den måde trumfer sine meninger igennem over for sin egen tidligere ph.d.-studerende.

Faglig uenighed er helt ok

Søren Nielsen fastslår, at det at være uenig i en videnskabelig fremgangsmåde og at argumentere sagligt for sin sag, er helt fint og en del af spillet i forskningens verden.

»Men Jamie Timmons’ såkaldte beviser, som han ikke alene har sendt til UVVU men også har mailet rundt til kollegaer over alt i verden samt redaktørerne på de tidsskrifter, som vi normalt publicerer i, er langt over målet og meget skuffende læsning,« siger han.

»Det tager tid at nedbryde de anklager punkt for punkt, og det er ærgerligt, når det hele drejer sig om at forske og få nye spændende resultater. Og selv om vi bliver renset for alle anklager, så vil der stadig være nogen, der har en mistanke om, at der kunne være noget om snakken,« siger Søren Nielsen til Videnskab.dk.

Ville anmelde studier han selv havde godkendt

Camilla Scheele har også fået mails fra Jamie Timmons, hvori han bl.a. har truet hende med at ødelægge hendes karriere, hvis ikke hun gjorde, som han sagde. 

Jeg har i lang tid forsøgt at hjælpe Jamie Timmons. Men da han pludselig anmeldte en af mine artikler til UVVU få dage efter, at min kæreste nægtede at give ham ret i nogle horrible beskyldninger mod Bente Klarlund, stod det mig klart, at han brugte UVVU som personligt hævntogt

Søren Nielsen, ph.d.-studerende på CIM

»Da jeg ikke bakkede op om Jamies anklager mod Bente Klarlund, truede han også med at anmelde mig for videnskabelig uredelighed, hvis jeg ikke trak en bestemt artikel tilbage, som han mente havde for meget overlap med sit eget studie,« fortæller Camilla Scheele.

Jamie Timmons gav hende en tidsfrist på 24 timer til at trække artiklen tilbage.

»Da jeg ignorerede det og tværtimod gav Bente yderligere support, anmeldte han artiklen til UVVU og fortsatte med at true med, at han også ville anmelde mine ph.d.-studier, som han selv har vejledt og godkendt, for videnskabelig uredelighed. Han har sagt, at han vil sende det ind som et appendix til den oprindelige rapport,« siger hun. 

»Det er mit indtryk, at Jamie Timmons gennem de seneste seks-syv måneder har ændret sig dramatisk, og at han er blevet besat af tanken om at få ram på Bente Klarlund,« fortæller Søren Nielsen.

»Han synes overbevist om, at konflikten med Bente Klarlund begrænsede hans chancer for at få en akademisk stilling i København. Men jeg havde aldrig forestillet mig, at det ville komme så vidt. Og nu må det altså stoppe,« slutter Søren Nielsen.

Videnskab.dk har forsøgt at få en kommentar fra professor Jamie Timmons i dagene op til publicering, men det lykkedes først efter, at artiklen havde været online i nogle timer. Han har sendt journalisten en kommentar, der er lagt ned i en boks under artiklen. Videnskab.dk har efterfølgende lagt en oversigt ind, der giver et indblik i, i hvilken rækkefølge de implicerede parter blev informeret omkring UVVU-rapporten.

SMS-udveksling mellem Timmons og Klarlunds ph.d.-studerende

Videnskab.dk har fået indsigt i et omfattende materiale af sms-beskeder og e-mails, der tyder på, at Jamie Timmons har personlige motiver til at anmelde Bente Klarlund. Nedenfor bringes et eksempel på en sms-udveksling mellem professor Jamie Timmons og Bente Klarlunds ph.d.-studerende Søren Nielsen.

Jamie Timmons, 14 december 2010: Sent Bente text:-) "Penkowa gon u next":-)

Søren Nielsen, 14. december 2010: Its a joke, right?

Jamie Timmons, 14. dec: No.....I don't joke when I'm drunk. Or do you mean about (...personlig reference taget ud, red.)

Søren Nielsen 14. dec: No, Im just a bit schoked that you texted Bente in that way. 

Jamie Timmons, 14. dec: Oh thats not the worst ive sent. Chill. It what happens if you betray a friendly situation. We take it very personally where i come from. Its a cultural thing. She is not a scientist. And I will have my revenge. Gladiator. 

Søren Nielsen, 14. dec.: Thought you where from Scotland and not Rome. Cant support it no matter what happens where people come from. Have to tell you my opinion as a friend.

Kommentar fra professor Jamie Timmons

»Det er vigtigt at kende kronologien bag offentliggørelsen af den rapport, jeg har sendt til Udvalgende vedrørende Videnskabelig Uredelighed om professor Bente Klarlund Pedersen.

Jeg sendte min rapport i fortrolighed til universitetet og embedsværket i ministeriet den 18. april klokken 14.30, og Klarlund Pedersen modtog samtidig en kopi. Det afgørende er, at det var professor Klarlund Pedersen, som først besluttede at gøre min rapport offentlig ved at gå til medierne.

Professor Pedersen gav, i løbet af få timer, Poul Pilgaard Johnsen fra Weekendavisen et interview og adgang til at citere rapporten. Derefter bragte Weekendavisen professor Klarlund Pedersens version af sagen, som var online den 19. april.

Imidlertid indeholdt artiklen i Weekendavisen adskillige fejl. Derfor sendte jeg den 21. april, og i dagene efter, rapporten til en række universitetsfolk, så de kunne bedømme sagens fakta, sådan som de fremgår af rapporten, i stedet for at være overladt til andenhåndsoplysninger i danske aviser.«

Videnskab.dk erfarer følgende:

Jamie Timmons (JT) har den 6.april rundsendt e-mail til en meget stor gruppe af forskere i ind- og udland, samt pressen med de beskyldninger, han senere indrapporterer til UVVU.

Journalist Poul Pilgaard fra Weekendavisen kontakter den 18. april professor Bente Klarlund Pedersen (BKP) og informerer hende om, at rapporten er indsendt til UVVU. BKP modtager selv først rapporten via sin dekan den 18.april kl ca 14  og efterfølgende fra  JT den 18.april kl 18.

Den 19.april kl 9.55 sender JT rapporten til professor Michael Joyner på Mayo Clinic i USA med "bcc" til BKP.

Efterfølgende  bliver BKP informeret om at talrige kolleger i ind- og udland, samt pressen har modtaget JTs rapport per mail. BKP har ved telefonisk henvendelse efterfølgende fået bekræftet, at UVVU har modtaget rapporten. UVVU havde ligeledes hørt om rapporten via pressen, førend de havde modtaget den officielt.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk