Gruppeterapi giver bedre sex
Sexterapi kan have en god effekt på manglende lyst, manglende orgasme, for tidlig sædafgang og erektionsproblemer, viser norsk forskning.

Er lysten forsvundet, kan den findes igen. Norske forskere peger dog på, at der mangler fokus fra sundhedssystemet, og at der er brug for mere forskning på området. (Foto: Colourbox)

Er lysten forsvundet, kan den findes igen. Norske forskere peger dog på, at der mangler fokus fra sundhedssystemet, og at der er brug for mere forskning på området. (Foto: Colourbox)

 

Studier, der undersøger effekten af en række forskellige behandlingsmetoder for seksuelle problemer, viser, at gruppeterapi og kognitiv terapi ser ud til at have den bedste effekt på flere typer af seksuelle problemer.

Dette kommer frem i en ny rapport fra Kunnskapssenteret i Norge (nationalt videnskabscenter for sundhedsydelser, red.).

»For de mest almindelige seksuelle problemer som manglende orgasme, erektionsproblemer og manglende seksuel lyst, fandt vi, at gruppeterapi og kognitiv terapi havde en god effekt,« siger forskningsleder ved Kunnskapssenteret Liv Merete Reinar.

Sexterapi hjælper både mænd og kvinder

Nogle af hovedresultaterne, som opstilles i rapporten, er:

  • For mænd med erektionsproblemer havde gruppeterapi en positiv effekt
     
  • For kvinder med manglende lyst og orgasmeproblemer havde kognitiv terapi en positiv effekt
     
  • Kvinder med underlivskræft oplevede en hurtig positiv effekt af sexterapi
     
  • For par med seksuelle problemer havde parterapi med kommunikationstræning og konfliktløsning sammen med sexterapi en god effekt

Mænd med kræftdiagnoser

For mænd med kræftdiagnoser er det uklart, om terapi har en effekt.

At have seksuelle problemer er ganske almindeligt. Den nye forskning viser, at det kan betale sig at gøre noget ved det. (Foto: Colourbox)

Nogle studier viste, at mænd med kræftdiagnoser faktisk fik større seksuelle problemer efter sexterapi.

»Dette kan skyldes, at terapeutiske samtaler om sygdommens og behandlingens mulige komplikationer, der er knyttet til seksuel funktionsevne, giver mænd unødvendige bekymringer og stress, som igen forstærker problemerne,« siger Liv Merete Reinar.

Sex-problemer kan løses

Anden forskning viser, at mange af dem, der kæmper med seksuelle problemer, ikke søger professionel hjælp.

»Vores fund giver håb til mennesker med seksuelle problemer om, at problemerne kan løses eller reduceres. Oven i giver de gode argumenter for en øget offentlig satsning på udbygning af et seksuelt sundhedstilbud.«

»I dag findes der ikke særskilte stillinger for sexologisk kompetent sundhedspersonale i det offentlige sundhedssystem,« påpeger Dagfinn Sørensen, specialist i klinisk sexologi og medforfatter af rapporten.

For lidt forskning i sexterapi

Forskningsopsummeringen er den mest omfattende af sin slags i verden og er derfor et vigtigt bidrag til at styrke sexologisk behandling som et særskilt kompetenceområder

Dagfinn Sørensen

Generelt er der kun forsket lidt i effekten af sexterapeutiske behandlingsmetoder. Dette gælder også i Norge, hvor forskerne ikke fandt nogen studier af god kvalitet.

»Mangel på forskning kan til dels skyldes et ensidigt fokus på medicinsk behandling af seksuelle problemer, men også at dette fagområde ikke er blevet prioriteret i det offentlige sundhedssystem,« mener Dagfinn Sørensen.

Forskerne fandt ud af, at der specielt mangler forskning i seksuelle problemer hos personer med kronisk og alvorlig somatisk og psykisk sygdom, med fysisk eller psykisk funktionsforstyrrelse, og personer med psykiske udviklingsforstyrrelser. Det samme gælder for mennesker, som har været udsat for seksuelle overgreb.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk