Grøntsager giver sexet hudfarve
Glem alt om solariet, hvis du vil have en attraktiv hudfarve. Sund kost med masser af grøntsager giver den helt rette kulør, mener engelske forskere.

Sund kost med masser af grøntsager kan give en sundere og mere attraktiv hudfarve, viser ny forskning. (Foto: Shutterstock)

Sund kost med masser af grøntsager kan give en sundere og mere attraktiv hudfarve, viser ny forskning. (Foto: Shutterstock)

 

Ifølge engelske forskere er hudens farve afgørende for, om vi anser et ansigt for at være attraktivt eller ej.

De er kommet frem til, at hvide mennesker ser mest sunde og dermed tillokkende ud, når deres ansigt er lyst med en gullig og rosenrød teint.

»Strengt taget kan man sætte lighedstegn mellem sundhed og et attraktivt udseende,« siger postdoc Ian Stephen fra University of Bristol i England til LiveScience.

»Før har man fokuseret meget på ansigtets form og hudens struktur, men en af ansigtets mest varierende kendetegn er hudens farve,« siger den engelske forsker.

Læs også: Raw Food kan gøre dig alvorligt syg

Foretrak gullig, rosenrød og lys hud

Ian Stephen og hans kolleger bad 54 hvide forsøgspersoner om at ændre hudfarve på omkring 50 mande- og kvindeansigter på en computerskærm for at få dem til at se så sunde ud som muligt.

Forsøgsdeltagere ændrede hudfarven (fra venstre til højre billede), så ansigtet blev mere rødt, mere gult og lysere (oppefra og ned), hvilket de mente så sundere ud.(Foto: perceptionlab.com / LiveScience)

Og det viste sig, at deltagerne havde en tendens til gøre ansigterne lysere, mere gullige og skrue op for de rosenfarvede kinder.

Læs også: Er stenaldermad overhovedet sundt?

Forskerne mener, at præferencen for den gullige eller gyldne ansigtsfarve hænger sammen med de naturlige pigmenter, som findes i frugter og grøntsager. Disse plantepigmenter menes at beskytte cellerne og styrke immunsystemet, så en hud, der er farvet en smule af pigmenter i eksempelvis gulerødder, er tegn på en sund krop.

Solariet er ingen smutvej

At den rosenrøde farve virker forførende kan være et resultat af, at huden rødmer på grund af gennemstrømning af blod og ilt, hvilket tyder på et stærkt hjerte og sunde lunger. Omvendt har rygere, diabetikere og folk med hjertefejl færre blodkar i huden, så deres hud ser mindre rosenrød ud.

Og solariet er ingen smutvej til sexet hud; forsøgspersonerne foretrak lys hud.

»I vesten tror vi ofte, at solbadning er den bedste måde at forbedre vores huds farve. Men vores forskning tyder på, at det at leve et sundt liv med en god diæt faktisk kan være bedre,« siger Ian Stephen til LiveScience.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.Det sker