Grøntsager giver sexet hudfarve
Glem alt om solariet, hvis du vil have en attraktiv hudfarve. Sund kost med masser af grøntsager giver den helt rette kulør, mener engelske forskere.

Sund kost med masser af grøntsager kan give en sundere og mere attraktiv hudfarve, viser ny forskning. (Foto: Shutterstock)

Sund kost med masser af grøntsager kan give en sundere og mere attraktiv hudfarve, viser ny forskning. (Foto: Shutterstock)

 

Ifølge engelske forskere er hudens farve afgørende for, om vi anser et ansigt for at være attraktivt eller ej.

De er kommet frem til, at hvide mennesker ser mest sunde og dermed tillokkende ud, når deres ansigt er lyst med en gullig og rosenrød teint.

»Strengt taget kan man sætte lighedstegn mellem sundhed og et attraktivt udseende,« siger postdoc Ian Stephen fra University of Bristol i England til LiveScience.

»Før har man fokuseret meget på ansigtets form og hudens struktur, men en af ansigtets mest varierende kendetegn er hudens farve,« siger den engelske forsker.

Læs også: Raw Food kan gøre dig alvorligt syg

Foretrak gullig, rosenrød og lys hud

Ian Stephen og hans kolleger bad 54 hvide forsøgspersoner om at ændre hudfarve på omkring 50 mande- og kvindeansigter på en computerskærm for at få dem til at se så sunde ud som muligt.

Forsøgsdeltagere ændrede hudfarven (fra venstre til højre billede), så ansigtet blev mere rødt, mere gult og lysere (oppefra og ned), hvilket de mente så sundere ud.(Foto: perceptionlab.com / LiveScience)

Og det viste sig, at deltagerne havde en tendens til gøre ansigterne lysere, mere gullige og skrue op for de rosenfarvede kinder.

Læs også: Er stenaldermad overhovedet sundt?

Forskerne mener, at præferencen for den gullige eller gyldne ansigtsfarve hænger sammen med de naturlige pigmenter, som findes i frugter og grøntsager. Disse plantepigmenter menes at beskytte cellerne og styrke immunsystemet, så en hud, der er farvet en smule af pigmenter i eksempelvis gulerødder, er tegn på en sund krop.

Solariet er ingen smutvej

At den rosenrøde farve virker forførende kan være et resultat af, at huden rødmer på grund af gennemstrømning af blod og ilt, hvilket tyder på et stærkt hjerte og sunde lunger. Omvendt har rygere, diabetikere og folk med hjertefejl færre blodkar i huden, så deres hud ser mindre rosenrød ud.

Og solariet er ingen smutvej til sexet hud; forsøgspersonerne foretrak lys hud.

»I vesten tror vi ofte, at solbadning er den bedste måde at forbedre vores huds farve. Men vores forskning tyder på, at det at leve et sundt liv med en god diæt faktisk kan være bedre,« siger Ian Stephen til LiveScience.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk