Gøtzsche fortsætter kampen for uafhængig medicinalforskning
Internationale forskere, men også Scientology og alternative behandlere støtter Peter Gøtzsches nye Institut for Videnskabelig Frihed.

Peter Gøtzsches nye Institut for Videnskabelig Frihed holdt i weekenden sit første symposium i Bethesda, København. (Foto: Anne Ringgaard)

Peter Gøtzsches nye Institut for Videnskabelig Frihed holdt i weekenden sit første symposium i Bethesda, København. (Foto: Anne Ringgaard)

Folk kom helt fra Australien, Indien og USA til Bethesda - Indre Missions lokaler i København - da den danske professor Peter Gøtzsche i weekenden kickstartede sit nye Institut for Videnskabelig Frihed med et symposium.

»Vi skal konstant kæmpe for videnskabelig frihed og ytringsfrihed. Mange har på egen krop og sjæl følt konsekvenserne af at tale imod magten,« sagde professor Peter Gøtzsche indledningsvis.

Der skal en modbevægelse til

Peter Gøtzsche åbner Institut for Videnskabelig Frihed, efter at han for nyligt blev ekskluderet fra International Cochrane og fyret fra sit job som direktør i Det Nordiske Cochrane Center ved Rigshospitalet. Et center, han selv grundlagde for 25 år siden.

Medicinsk forskning er i alt for høj grad underlagt industriens interesser, mener den fyrede professor. Selv Cochrane er i stigende grad underlagt censur, siger han.

»Der skal en stor modbevægelse til. Cochrane gør det ikke længere godt nok,« sagde Peter Gøtzsche til Videnskab.dk i frokostpausen.

Læs et portræt af Peter Gøtzshe her

Opbakning til Gøtzsche kom fra hele verden 

Lidt over hundrede mennesker var mødt op til symposiet for at støtte Peter Gøtzsches initiativ. Nogle kom langt vejs fra.

Helt fra Australien kom journalist og forsker Maryanne Demasi, der i et oplæg fortalte om, hvordan hun blev udskammet og fyret fra TV-stationen ABC, efter at hun havde lavet en dokumentarfilm, der var kritisk over for forebyggende brug af statiner - et kolesterolnedsættende lægemiddel.

Fra New York kom den amerikanske psykiater Peter Breggin.

»Peter Gøtzsche skal lede kampen for frihed i videnskab. Det er mit budskab. Vi skal støtte dette institut,« sagde Peter Breggin, der er stærkt kritisk overfor moderne psykiatri og brugen af psykofarmaka.

Alternative behandlere bakker op 

Whisleblowers, kritiske journalister og anerkendte professorer var på talerlisten. Men blandt publikum var også alternative behandlere og vaccinemodstandere. Mange var så ivrige efter at diskutere effekten af vacciner, at Peter Gøtzsche måtte bede dem om at skifte emne.

Vaccinemodstandere og alternativ behandling er ikke Peter Gøtzsches kop te. Behandling skal have en dokumenteret effekt, mener han: 

»Det videnskabelige grundlag for den medicin, vi bruger, skal være i orden. Jeg har ikke fået øje på, at alternativ behandling virker,« sagde Peter Gøtzsche, da Videnskab.dk talte med ham i pausen.   

Alternativ behandler beundrer Gøtzshe

I frokostpausen talte Videnskab.dk også med den alternative behandler Eva Svarverud, der er uddannet ernæringsterapeaut på det alternative Center for Ernæring og Terapi i Danmark. 

gøtzshe alternativ behandling cochrane forskningsfrihed

Eva Svarerud tror på, at ernæring kan kurere kræftsygdomme - det er der dog overhovedet ingen videnskabelige dokumentation for. (Foto: Anne Ringgaard)

»Jeg har gennem mange år fulgt Peter Gøtzsche og er en stor beundrer. Han er modig, fordi han tør sige sandheden,« sagde den alternative behandler Eva Svarverud, der kommer fra Norge.

Eva Svarverud har en ikke ufarlig tilgang til sygdom: Hun tror, at man kan spise sig rask. Selv kræft kan kureres gennem kosten, tror den alternative behandler. 

»Ernæring er den eneste medicin, der virker. Jeg er overbevist om, at man kan kurere sygdomme, også kræft, ved at spise anderledes,« siger Eva Svarerud til Videnskab.dk. 

Scientology deler synspunkter med Gøtzsche

Scientology var også repræsenteret på Peter Gøtzsches symposiumi - i frokostpausen talte Videnskab.dk med et medlem af Medborgernes Menneskerettighedskommission, der er grundlagt af Scientology-kirken: 

»Medborgernes Menneskerettighedskommission deler synspunkter med Peter Gøtzsche,« sagde en kvinde, der præsenterede sig som repræsentant for kommissionen. Hun ville ikke have sit navn frem.  

Scientologys Medborgernes Menneskerettighedskommission er sat i verden for at bekæmpe moderne psykiatri og dens brug af medicin.

I sin bog ‘Dødelig psykiatri og organiseret kriminalitet’ retter Peter Gøtzsche også skarp kritik mod psykiatriens brug af psykofarmaka.

»De ting, Peter Gøtzsche siger, er sandheder, som folk skal kende til,« sagde repræsentanten for Scientologys kommission.

Gøtzsche støtter ikke alternativ medicin

Symposiets hovedperson, professor og tidligere Cochrane-direktør Peter Gøtzsche, er selvfølgelig ikke tilhænger af Scientology eller alternativ behandling.

Peter Gøtzsche er kritisk over for medicinalindustrien, men ikke tilhænger af udokumenterede, alternative metoder, understreger han:

»Jeg er kritisk over for medicinalindustrien. Men det er forkert at tro, at jeg ikke også er kritisk over for alternativ medicin,« sagde Peter Gøtzsche til Videnskab.dk.

Et stort tab, at Gøtzshe er fyret

Det var langt fra kun alternative behandlere og scientologer, der var mødt op for at støtte Peter Gøtzsches nye Institut for Videnskabelig Frihed.

Blandt deltagerne var også Heine Andersen, der er professor emeritus på Sociologisk Institut, Københavns Universitet.

»Jeg er her, fordi jeg interesserer mig for universitetspolitik og fri forskning. Jeg har fulgt med i Peter Gøtzsches arbejde og den skandaløse sag, som endte med, at han blev afsat fra Cochrane,« siger Heine Andersen.

»Det er et stort tab og meget bekymrende, at så stor en kapacitet bliver sat udenfor indflydelse i det center, han selv startede for 25 år siden,« fortsætter Heine Andersen, der for nyligt udgav bogen ‘Forskningsfrihed: Idealer og Virkelighed’.

forskningsfrihed gøtzsche alternativ cochrane

Ligesom Peter Gøtzsche er Heine Andersen, professor emeritus fra KU, kendt for sin kamp for forskningsfrihed. (Foto: Anne Ringgaard) 

I bogen skriver Heine Andersen om, hvordan danske forskere i en række sager har fået mundkurv på. Læs om bogen i artiklen 'Forskningsfriheden er truet på danske universiteter'. Heine Andersen har også skrevet artiklen 'Ministerier har i årevis brugt ulovlige mundkurve som i 'Gyllegate' til ForskerZonen.

Tidligere ansat: Fyring er en katastrofe

Peter Gøtzsches tidligere forskningsassistent Anders Sørensen var også i Bethesda for at støtte sin nu fyrede vejleder.

»Det er en katastrofe, at Peter er blevet fyret: At kæmpe for uafhængig forskning er som at kæmpe for rent vand,« sagde Anders Sørensen, der stadig er ansat på Det Nordiske Cochrane Center ved Rigshospitalet, til Videnskab.dk.

Institut for Videnskabelig Frihed bliver indtil videre finansieret via crowdfunding. Planen er, at instituttet skal lave lobbyarbejde og egen forskning.

Peter Gøtzsche og de øvrige initiativtagere til Institut for Videnskabelig Frihed skulle efter åbningssymposiumet mødes for at tale om, hvordan centret skal etableres.

LÆS OGSÅ: Cochrane svarer: Derfor er Peter Gøtzsche blevet ekskluderet

LÆS OGSÅ: Peter Gøtzsche: »Én mand kan godt ændre videnskaben«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk