Peter Gøtzsche opsagt som chef for Nordisk Cochrane - indtil videre
Kilde: 
07 november 2018

Peter Gøtzsche er fortsat i modvind: Professoren fritages indtil videre fra sin stilling som chef for Det Nordiske Cochrane Center, meddeler Rigshospitalet i en pressemeddelelse.

Karsten Juhl Jørgensen, der hidtil har været vicedirektør i Nordisk Cochrane Center, bliver indsat som fungerende leder i stedet for Peter Gøtzsche.

Opsigelsen kommer, efter at Peter Gøtzsche i september blev ekskluderet fra bestyrelsen i det internationale Cochrane-samarbejde.

En af begrundelserne var, at bestyrelsen i årernes løb har modtaget flere klager over Peter Gøtzsche, som - ifølge bestyrelsen - har udvist »et langvarigt adfærdsmønster, som, vi siger, er helt og aldeles i strid med principperne og styringen af Cochrane-samarbejdet,« lyder det i udtalelsen fra Cochrane. 

Eksklusionen af Peter Gøtzsche fik fire andre Cochrane-medlemmer til at forlade bestyrelsen i protest. 

Igår - dagen inden, Peter Gøtzsche blev opsagt fra Rigshospitalet - sendte to af hans støtter - professorerne Tom Jeffersson og David Hammerstein - et åbent brev til sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

I brevet udtrykker de bekymring over, at Peter Gøtzsche står til at blive opsagt fra sin stilling på Rigshospitalet:

»Vi beder dig om at genoverveje den mulige afskedigelse af hensyn til de mange fordele, skattebetalere, patienter og sundspersonale får ud af hans arbejde med at studere effekten og sikkerheden af medicinske behandlinger,« skriver de blandt andet til Ellen Trane Nørby i brevet, hvori de roser Peter Gøtzsche for hans forskningsmæssige indsats.

3.674 har skrevet under på det åbne brev til ministeren.

ar

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.