Det lyder forførende, når man læser om de gavnlige effekter, som tilhængere af Raw Food mener, de får ud af at spise fødevarer, der aldrig er varmet op til mere end 42 grader.
Forfatterne Jens Casupei og Vibeke Kaupert skriver f.eks. i bogen ‘Raw Food – Intelligent, forførende og sund mad til alle‘, at Raw Food blandt andet kan:
1. Gøre dig klogere
2. Gøre dig smukkere
3. Give dig mere energi og reducere dit søvnbehov
4. Helbrede kræft
Videnskab.dk har bedt lektor Susanne Gjedsted Bügel fra Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet (KU) forholde sig til udvalgte påstande fra bogen og Raw Food-bevægelsen.
Susanne Gjedsted Bügel sidder inde med seneste nye viden, efter to grupper af hendes bachelor-studerende har gennemgået videnskabelig litteratur og lavet undersøgelser af næringsindholdet i Raw Food-kosten.
Kan Raw Food virkelig:
Øge intelligensen?
»Raw Food-spisere mangler aminosyrer; en vigtig del af proteiner, som er vigtige for at få produceret de rigtige signalstoffer, så hjernen fungerer ordentligt.«
\ Fakta
I sin reneste form går Raw Food-trenden ud på ikke bare at spise rå, naturlig føde som en vegetar, men også at holde sig fra kød, fisk, æg, mælk og alle andre animalske produkter, ligesom man kender det fra veganere. I modsætning til almindelige veganere må Raw Food-veganere ikke varme deres mad op til mere end 42 grader.
»Desuden er størstedelen af fedtet i hjernen udgjort af de langkædede omega-3-fedtsyrer, som man heller ikke får så meget af i Raw Food, fordi man ikke får fisk,« indleder Susanne Gjedsted Bügel og fortsætter:
»Det er heller ikke godt, hvis man får for lidt af især vitaminer og mineraler som jod. En af de mest belastende sygdomme, der opstår, hvis moderen har jodmangel, er mental retardering hos det nyfødte barn, og det kan der ikke laves om på senere.«
»Endelig kan mangel på de næringsstoffer, vi har talt om, også gøre, at man bliver sløv, apatisk, træt, har dårligere hukommelse og nedsat indlæringsevne, f.eks. ved jernmangel.«
»Derfor vil jeg ikke tro, at man bliver mere intelligent af at spise Raw Food, men man kan sikkert blive lige så intelligent som kødspisere, hvis man sørger for at få en masse nødder og spiser kosttilskud.«
Give energi og gøre mig i bedre humør?
»Jeg kan nævne de samme ting som før: at man kan blive sløv og apatisk, og det modsiger den påstand.«
»Men man kender jo godt følelsen, når man har spist for meget, at man så bliver lidt sløv. Og jeg kunne godt forestille mig, at man de første dage på Raw Food vil føle, at man svæver, fordi man ikke bliver mæt, som når man spiser kød. Men det betyder nok ikke, at man laver mere fysisk aktivitet.«
Forhindre livsstilssygdomme som kræft og diabetes?
»Ja, det kunne jeg godt forestille mig. Man ser det hos vegetarer, at fravalget af kødprodukter og de tilberedningsmetoder, der hører med, nedsætter livsstilssygdomme som kræft.«
»Men effekten kan man også få ved at nedsætte kødindtaget, spise sundere udskæringer og behandle sit kød varsommere eller bare blive vegetar. Jeg ser ingen grund til, at man f.eks. udelukker kogning. En vegetar vil have samme effekt og nok også have lidt lettere ved at få noget at spise, når hun f.eks. er på besøg hos venner.«
Susanne Gjedsted Bügel tilføjer, at der ikke er noget videnskabeligt grundlag for at påstå, at kost decideret kan helbrede sygdomme som kræft.
Gøre mig smukkere og slankere?
Det bliver spændende at finde ud af, om man ikke bliver træt af at spise 300-400 gram nødder hver dag, som er nødvendigt for at få noget af den næring, man har brug for, gennem Raw Food
Susanne Gjedsted Bügel
»Ingen tvivl om det med det slanke, for man skal gøre sig meget umage for at få energi nok af Raw Food til at blive overvægtig.«
»Om man bliver smukkere kan jeg ikke rigtigt udtale mig om. Måske kunne man forestille sig, at mange B-vitaminer gør Raw Food-veganernes hud og hår stærkere, eller måske ser man lidt bedre ud, fordi man føler, man i starten svæver lidt hen over jorden.«
Vise vej til ultimative orgasmer?
»Det skal jeg ikke kunne sige. Men så kan man måske også begynde at tale om æg og østers som afrodisiak, og det må Raw Food-veganere jo ikke spise.«
Familien bliver forsøgsdyr
Susanne Gjedsted Bügel advarer generelt mod, at man kaster sig hovedkulds ud i en kategorisk Raw Food-kost, fordi man kommer til at mangle vigtige næringsstoffer.
Omvendt kan Raw Food sagtens indgå i en normal varieret kost, for ifølge Susanne Gjedsted Bügel spiser vi for meget kød og ville have godt af en dag i ny og næ, hvor vi kun spiser frugt og grønt.
Forskeren har endda fået sin egen familie til at lege forsøgsdyr i en kort periode.
»Jeg har lokket min mand til at prøve Raw Food i en uge. Jeg er ret sikker på, at vi dør af sult, men det kunne være spændende at finde ud af, om man f.eks. spiser meget mere, end man regner med, fordi det ikke er til at blive mæt,« fortæller Susanne Gjedsted Bügel.
Beregningerne viser i hovedtræk, at man indtager mellem 6.000 og 11.000 kJ, hvis man følger anbefalingerne fra Raw Food-kogebøger.
De studerende på LIFE ved KU har opfundet en fiktiv kvinde i 25-års-alderen på 65 kg med let til moderat fysisk aktivitet – hvilket svarer meget godt til en typisk dansk studerende. Ifølge beregninger har hun normalt brug for 10.000-12.000 kJ om dagen.