Der er et stort og ret afgørende problem ved at udregne sin vægt ved hjælp af det såkaldte Body Mass Index (BMI).
BMI kategoriserer mennesker som enten under-, normal- eller overvægtig ud fra forholdet mellem vægt og højde, men metoden skelner eksempelvis ikke mellem fedt- og muskelmasse. Toptrænede risikerer derfor at havne i kategorien ‘overvægtig’, og to mennesker kan have det samme BMI-tal men en forskellig fedtfordeling, der gør den ene væsentligt sundere end den anden.
Alligevel har metoden – måske af mangel på bedre – været populær og flittigt anvendt af sundhedspersonale siden 1830’erne, men nu har forskere fundet en ny metode, der tager højde for BMI-problemet, skriver Sciencealert.
\ Læs mere
Den nye metode hedder BVI, Body Volume Indicator, og er udformet af et hold forskere fra den amerikanske Mayo Clinic, der er et af verdens største privatejede sygehuscentre.
Hvor BMI kun ser på forholdet mellem højde og vægt, medtager BVI-metoden information om ens talje-hofte-ratio, kroppens totale fedtprocent og størrelsen på maven.
Det er selvfølgelig en del mere indviklet at skulle måle på alle disse faktorer, end det er blot at veje og måle sig, men forskerne har samtidig udviklet en app, der gør det en del nemmere at finde sit BVI-tal. Appen er dog ikke tilgængelig i Danmark endnu.
Målingen foregår ved en såkaldt 3D-kropsmåling:
- To billeder skal der til – et taget forfra og et taget fra siden.
- Ud fra disse skaber appen en tredimensionel kropsskabelon.
- Denne bliver sendt til en server, der kan sammenligne skabelonen i et katalog med tusindvis af andre kropsskabeloner.
- Efter endt sammenligning modtager man en række mere detaljerede informationer om sin kropstilstand.
- Ens billeder bliver herefter slettet.
\ Læs mere
BVI’s ekstra faktorer sladrer alle om kroppens tilstand.
I 2012 viste et stort studie eksempelvis, at overvægtige (BMI mellem 25-29,9) med særligt høje taljemål havde samme risiko for at udvikle diabetes som mennesker, der lider af fedme (BMI mellem 30-39,9)
Samtidig er forholdet mellem talje og hofte ganske afslørende. To personer med det samme BMI-tal kan have helt forskellig fedtfordeling, og den, der har sit fedt siddende omkring hoften vil have langt mindre sygdomsrisiko end den, der har fedtet siddende på maven.
Forskere ved stadig ikke, hvorfor mavefedtet har så afgørende en negativ effekt på ens sundhed, men en teori er, at mavefedtet sladrer om, hvor meget fedt, man har omkring de indre organer.
ele