»Genialt tænkt«: Dansk forsker får kollega-ros for ny 'æggemetode' til at teste coronasmitte
genial_simpel_corona_statens_serum_institut

Æg er ikke involveret i den nye metoden, men metoden er så simpel som at koge et æg, mener professor Anders Fomsgaard, som for et par uger siden kom på idéen. (Foto: Shutterstock)

Æg er ikke involveret i den nye metoden, men metoden er så simpel som at koge et æg, mener professor Anders Fomsgaard, som for et par uger siden kom på idéen. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
30 marts 2020

Kog lidt spyt ved 98 grader i 5 minutter, og tjek så for coronasmitte.

Så simpelt kan flaskehalsproblemet med manglende test-kits, ifølge Professor Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut, løses. Det skriver Politiken.

Mangel på kits til at teste for coronavirus har den seneste uge vakt bekymring flere steder i verden.
 

De efterspurgte testkits indeholder blandt andet en såkaldt reagens, som er kemikalier, man bruger i forbindelse med testen.

Sådan fungerer 'æggekoger-testen' for Corona
  • Man puttet sit svælgskrab ned i en halv milliliter vand.
  • Så man tager en halv dråbe derfra og putter i et lille plastikrør og sætter det ind i maskinen.
  • Så trykker du på maskinen, at den skal være 98 grader i fem minutter, og så er det færdigt.
  • Derefter skal man lave trin to, som man plejer, som er en gentestningsmetode.
  • Her bruger du samme apparat og plastikrør. Så skal man bare putte nogle andre reagenser i og trykke på en anden knap.
  • Det hele tager under to timer.

Kilde: Anders Fomsgaard, Statens Serum Institut/eb.dk

En coronatest foregår normalt i tre trin:

Først podes den smittemistænkte patient. Så renses prøven med reagens, så kun de rene RNA-gener er tilbage. Slutteligt testes den rensede prøve for ny coronavirus.

Ifølge Politiken er det trin nummer to, Anders Fomsgaard nu har erstattet med en simpel kogning, som angiveligt renser RNA næsten lige så effektivt som det kemiske stof, man normalt bruger.

»Vi har sammenlignet metoden op mod eksisterende test, og vi får det samme resultat 97 ud af 100 gange. Det vil sige, at vores metode ikke er helt lige så følsom, men den er tæt på, og i praksis udgør usikkerheden ikke et problem, « siger Anders Fomsgaard til DR og tilføjer, at metoden er lige så nem som at koge et æg.

»Det er genialt tænkt af Fomsgaard,« udtaler Peter Kamp Busk, som er lektor i medicinalbiologi på Roskilde Universitet, til Politiken og tilføjer:

»Hvis kogemetoden kan bruges som erstatning, vil det alt andet lige gøre det nemmere at øge testkapaciteten i Danmark.«

’Ægge-metoden’ er endnu ikke blevet offentliggjort online i en såkaldt ’protokol’, så den kan efterprøves af andre forskere. Men givet den akutte situation handler det nu for Anders Fomsgaard og hans team om at tilpasse metoden, så den bliver klar til brug hurtigst muligt.

Statens Serum Institut har allerede afholdt møde med landets klinisk mikrobiologiske afdelinger, og metoden ser lovende ud, udtaler Morten Petersen, som er professor i funktionel genomik, til Politiken.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.