Gener kan styre dit niveau af D-vitamin – og få dig til at dø tidligere
Ny dansk forskning indikerer, at det øger risikoen for at dø tidligere, hvis man har genvarianter, som er forbundet med et lavt niveau af D-vitamin i blodet. Ingen ved, om kosttilskud med D-vitaminer kan modvirke effekten.

Dine gener er med til at styre, hvor meget D-vitamin du har i blodet. Og et lavt niveau af D-vitamin kan øge dødeligheden, indikerer en ny dansk undersøgelse. (Foto: Shutterstock)

Dine gener er med til at styre, hvor meget D-vitamin du har i blodet. Og et lavt niveau af D-vitamin kan øge dødeligheden, indikerer en ny dansk undersøgelse. (Foto: Shutterstock)

Om du har meget eller lidt D-vitamin i blodet afhænger af, hvad du spiser, og hvor meget sollys du får.

Men det afhænger også af, hvilke gener du er født med.

Et nyt stort dansk studie viser, at der er en øget risiko for at dø tidligere blandt folk, som er født med genvarianter for et lavt niveau af D-vitamin i blodet. 

»Vores studie viser, at et lavt niveau af D-vitamin i blodet øger dødeligheden. Det havde man mistanke om i forvejen, men det smarte ved, at vi har set på generne, er, at vi for første gang kan bekræfte, at det rent faktisk er det lave niveau af D-vitamin, som er årsagen til den øgede dødelighed,« siger læge og postdoc Shoaib Afzal fra Herlev Hospital.

Han er førsteforfatter på den nye undersøgelse, som er publiceret i tidsskriftet British Medical Journal. 

Gener påvirker vores D-vitaminniveau

Forskerne har i den nye undersøgelse nærstuderet to gener, som påvirker, hvor meget D-vitamin, vi har i blodet.

Det ene af generne (CYP2R1) styrer ifølge forskerne, hvordan vi omdanner D-vitaminer i leveren, mens det andet gen (DHCR7) er med til at styre, hvor meget D-vitamin, vi danner, når Solens stråler rammer vores hud.

»Alle gener findes i aktive og mindre aktive varianter. Hvis man for eksempel har den aktive udgave af det ene gen, som de ser på i undersøgelsen, så danner man mere D-vitamin, når man er ude i Solen. Og så viser undersøgelsen, at man tilsyneladende lever længere, hvis man har denne her meget aktive udgave af genet,« siger klinisk professor Lars Rejnmark fra medicinsk Endokrinologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Fakta

Mangel på D-vitamin bliver ofte forbundet med en øget risiko for et dårligt knoglehelbred.

Nyere studier har dog vist, at et lavt niveau af det vigtige vitamin statistisk set også giver en øget risiko for andre sygdomme og øget dødelighed.

Men forskere har indtil nu ikke kunnet forklare, hvad der var årsag, og hvad der var virkning.

Et nyt dansk studie indikerer for første gang, at det netop er et lavt niveau af D-vitamin i blodet, som er årsagen til den øgede dødelighed.

Kilde: Københavns Universitet

Han har ikke været med til at lave det nye studie, men forsker selv i D-vitaminer. Lars Rejnmark mener, at studiet er »velgennemført,« men påpeger, at der skal flere undersøgelser til, før vi kan være helt sikre på, at et lavt niveau af D-vitamin er årsagen til den øgede dødelighed.

Vi ved ikke, hvordan kosttilskud påvirker dødeligheden

Samtidig påpeger Lars Rejnmark, at det fortsat er uvist, om det har nogen effekt på dødeligheden, hvis man eksempelvis spiser D-vitaminer som kosttilskud.

»Studiet viser, at med de rette genvarianter for D-vitamin kan man måske leve længere. Men de har ikke set på, om det at tage et tilskud af D-vitaminer, vil have samme effekt. Det ved vi reelt ikke endnu,« siger Lars Rejnmark.

Samme melding kommer da også fra forfatterne bag den nye undersøgelse i en pressemeddelelse.

»Vores studie viser, at et lavere niveau af D-vitamin er en årsag til øget dødelighed, men den bedste måde at øge befolkningens niveau af det vigtige vitamin er endnu uafklaret. Vi mangler stadig et forsøg, som viser, hvilken mængde D-vitamin der skal tilføres, og hvordan og hvornår det er mest effektivt: Skal vitaminet komme fra Solen, kosten eller som tilskud? Og skal det tilføres i fostertilstanden via moderen, i barndommen eller i voksenalderen?,« spørger professor Børge Nordestgaard fra Herlev Hospital, som også har medvirket til undersøgelsen.

Hvor meget øger det dødeligheden?

I øjeblikket anbefaler Sundhedsstyrelsen, at danskerne har mindst 50 nanomol D-vitamin i blodet per liter.

Beregninger i det nye studie tyder på, at en person, der kun har 30 nanomol D-vitamin per liter, har en 40-procents forøget risiko for at dø af kræft i forhold til folk, der har det anbefalede niveau. Og en øget dødelighed på samlet set 30 procent.

Andre undersøgelser er tidligere nået frem til lignende resultater, men ifølge Shoaib Afzal har man ikke før kunnet vise en årsagssammenhæng mellem det lave niveau af D-vitamin og den øgede risiko for at dø.

Fakta

Sådan gjorde forskerne
Forskere fra Herlev Hospital og Københavns Universitet står bag den nye undersøgelse, som indikerer, at et lavere niveau af D-vitamin i blodet, øger dødeligheden.

De er nået frem til resultatet ved at lave en særlig gen-analyse på 96.000 danskere fra den såkaldte Herlev-Østerbro-undersøgelse.

Forskerne tog højde for rygevaner, alkoholforbrug, kolesterol, vægt, blodtryk, motionsniveau og lignende. 30.000 af deltagerne fik også målt D-vitamin-status.

Deltagerne i undersøgelsen blev fulgt i op til 19 år.

Kilde: Københavns Universitet

»Man har kun kunnet vise en statistisk sammenhæng i andre studier – altså at folk med et lavt niveau af D-vitamin statistisk set også havde en højere risiko for at dø. Men det betyder ikke nødvendigvis, at der er en årsagssammenhæng – det kunne måske skyldes nogle bagvedliggende sygdomme, som både gav et lavt niveau af D-vitamin og en øget risiko for at dø.«

»Man kan sammenligne det med, at man også kan finde en statistisk sammenhæng mellem indkøb af paraplyer og øget varmeforbrug. Det betyder ikke, at der er en årsagssammenhæng, for det er ikke indkøbet af paraplyer, som får varmeforbruget til at stige. Det skyldes en helt tredje faktor – vejret,« forklarer Shoaib Afzal og tilføjer:

»Det er det, som er det helt nye i vores studie. At vi nu har fundet en årsagssammenhæng mellem det lave niveau af D-vitamin i blodet og den øgede risiko for at dø.«

Sådan har forskerne gjort

Men hvordan har forskerne egentlig gjort det?

Forskerne har blandt andet taget blodprøver og målt på niveauet af D-vitamin i blodet på 30.000 danskere, som deltog i den såkaldte Herlev-Østerbro-undersøgelse.

»Vi lavede en analyse, som viste, at hvis de havde et lavt niveau af D-vitamin i deres blod, så var det statistisk set for forbundet med en øget dødelighed. Men det er vist flere gange før. Det smarte var, at vi også så på deres genvarianter, og her kunne vi se, at bestemte genvarianter giver et fald på to nanomol D-vitamin i blodet per liter,« forklarer Shoaib Afzal.

Da forskerne først havde denne viden om genernes påvirkning af blodets niveau af D-vitamin, brugte de deres viden i en helt ny analyse. Her lavede de særlige genanalyser af hele 96.000 danskere fra Herlev-Østerbro-undersøgelsen.

»Det gode ved at se på generne frem for niveauet af D-vitamin er, at det ikke bliver påvirket af alt muligt andet. Man er født med nogle bestemte gener, og det bliver ikke påvirket af om du ryger eller får en sygdom eller noget andet.«

»Vores niveau af D-vitamin er både styret af vores kost, hvor meget vi er i solen og hvilke genvarianter, vi er født med. Undersøgelser på tvillinger vurderer, at cirka 25-50 procent af vores niveau af D-vitamin i blodet er styret af generne«

Shoaib Afzal, forsker

»De her to gener, vi ser på i undersøgelsen, har udelukkende betydning for niveauet af D-vitamin i blodet – det viser vi i undersøgelsen. Og det er blandt andet derfor, at vi i modsætning til andre studier kan udtale os om en årsagssammenhæng mellem dødeligheden og niveauet af D-vitamin,« forklarer Shoaib Afzal.

Men i kan vel ikke sætte lighedstegn mellem genvarianterne og et lavt niveau af D-vitamin i blodet? Man kan vel godt have en genvariant, som giver et lavt niveau af D-vitamin i blodet, men i virkeligheden have et højt D-vitaminniveau, fordi man er meget ude i Solen eller spiser den rigtige kost?

»Ja, men statistisk set betyder det ikke noget. Generne styrer ikke, hvad du spiser, eller hvor meget du er i solen. Derfor vil folk med de bestemte genvarianter generelt have et lavere niveau af D-vitamin i blodet, så i vores analyser kan vi bruge genvarianterne som en erstatning for niveauet af D-vitamin i blodet,« forklarer Shoaib Afzal.

Studiet har begrænsninger

British Medical Journal skriver i en ledende artikel, at det danske studie er »velgennemført, men også genstand for potentielle begrænsninger.«

Derfor skal resultatet ikke overfortolkes, påpeger lederen.

Her gør de opmærksom på, at de samme danske forskere for nyligt fandt en sammenhæng mellem koncentrationen af D-vitamin og risikoen for type 2 diabetes - et studie som også var baseret på deltagerne i Herlev-Østerbro-undersøgelsen. Men ifølge forskerne bag lederartiklen har et nyere studie »ikke bekræftet disse data, og det gør andre data heller ikke.« 

»Den epidemiologiske kliche om, at 'mere data er nødvendigt for at bekræfte dette fund' gælder nok en gang«, konkluderer forskerne i lederartiklen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.