Forskeres opråb: EU skal samarbejde mod Alzheimer
I 20 år har vi ikke set store gennembrud i behandling af demenssygdomme. Derfor er der brug for, at EU handler og koordinerer indsatsen, mener 30 internationale forskere.

30 forskere mener, at der bør være guidelines til pleje af demensramte i alle EU-lande. (Foto: Shutterstock)

30 forskere mener, at der bør være guidelines til pleje af demensramte i alle EU-lande. (Foto: Shutterstock)

 

Næsten 47 millioner mennesker er ramt af Alzheimers sygdom og andre demenssygdomme på verdensplan. Tallet forventes kun at stige i takt med, at flere mennesker bliver gamle.

Derfor har 30 internationale forskere besluttet at gå til Europa-Parlamentet. De mener nemlig, at samarbejde på tværs af EU kan gøre både behandling og pleje af demenspatienter bedre.

»Der er brug for en ny dagsorden, og der er brug for, at EU anerkender demens som en folkesundhedsudfordring. Lige nu er der ingen officiel anerkendelse i EU. Der er brug for, at man skaber en fælles langsigtet indsats på tværs af landene,« mener professor Gunhild Waldemar, der er en af forskerne bag rapporten.

Hun er professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og er centerleder og overlæge hos Nationalt Videnscenter for Demens.

Anbefalingerne er samlet i en rapport, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Lancet Neurology.

20 år uden fremskridt på demens-området

Fakta

På verdensplan er næsten 47 millioner mennesker ramt af demens.

Tallet forventes af nå 75 millioner i 2013 og 131 millioner i 2050.

Stigningen skyldes, at mennesker generelt bliver ældre og ældre.

I cirka 60 procent af demenstilfældene er patienten ramt af Alzheimers sygdom.

I Danmark mener man, at 80.000 mennesker har en demenssygdom. Heraf er omkring 50.000 Alzheimers sygdom.

Kilde: Nationalt Videnscenter for Demens

Et samarbejde over grænser indebærer blandt andet en mere samlet forskningsindsats.

Ifølge Gunhild Waldemar findes der mange gode forskningscentre over hele Europa, men det svære arbejde med at knække Alzheimers-koden går alt for langsomt, når forskningscentrene holder deres arbejde for sig selv.

»De sidste 10-20 år er der sket enorme fremskridt i behandlingen af mange andre sygdomme som for eksempel kræft. Det står i skærende kontrast til demens, hvor der ikke er kommet noget nyt lægemiddel i 20 år,« siger Gunhild Waldemar.

»Det her problem er for stort til, at man kan sidde alene og løse det. Når et forskningscenter har udviklet et nyt medikament eller en ny form for indsats, skal det undersøges på rigtig mange mennesker og gerne på tværs af grænser. Og det kræver, at vi nedbryder barrierer for samarbejde,« sige Gunhild Waldemar.

Data om demens skal deles internationalt

Hun forklarer, at det handler om at få etableret en infrastruktur for forskning og investering i forskning, der gør det lettere at dele data og i sidste ende finde nye behandlinger af demens.

Fem af rapportens 14 anbefalinger i kort form

1. Uanset social ulighed bør alle demenspatienter have adgang til at blive diagnosticeret i tide.

2. Det er nødvendigt med guidelines til pleje af demensramte som en del af nationale planer.

4. Forebyggelsesstudier skal begynde midt i livet, da det kan gørefolk mere raske, når de bliver ældre.

8. Offentligheden skal informeres mere om demenssygdomme.

10. Kliniske data bør indsamles og gemmes systematisk.

Alle anbefalingerne kan findes i den samlede rapport.

Konkret anbefaler forskerne:

  • en international database over længerevarende studier
  • en koordineret måde at dele data
  • mere åbenhed omkring forsøg
  • og at medicinudvikling og kliniske forsøg er internationalt koordinerede

»Offentlig, privat og virksomheders finansiering af fremtidens forskning skal være baseret på evidens og videnskabelig kvalitet i stedet for at være drevet af opinionsdannelse, private holdninger eller virksomhedshensyn,« skriver forskerne i den sidste af 14 anbefalinger (se også faktaboks 2).

»Der bruges enormt store summer på sygdommen i Europa, men modsat mange andre sygdomme bruges de fleste penge på at pleje de syge, og meget lidt bruges på direkte behandling. Det skyldes, at der ikke findes behandlinger. Konsekvensen af den måde, vi har gjort det på indtil nu, er, at vi endnu ikke har fundet en behandling, der virker,« forklarer Gunhild Waldemar.

Fælles guidelines om pleje og omsorg

Demensforskerne fokuserer dog ikke kun på forskning.

De anbefaler også at lave fælles guidelines for psykosocial indsats, pleje og omsorg, som er baseret på forskning. Denne type guidelines findes allerede i Danmark, men ikke alle EU-lande har dem.

»Alle, som har demens, skal have ret til at få stillet en diagnose og til at få behandling og støtte og hjælp – uanset om man er ung eller gammel, eller hvilken etnicitet, man har. Derfor er det vigtigt, at der er guidelines for en god indsats,« mener Gunhild Waldemar.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk