Forskere: Tag dig sammen - Du har ikke brug for pauser
Vi kan koncentrere os meget længere, end vi tror. Det handler bare om at have den rette indstilling.

Trangen til en pause ved skrivebordet er ren indbildning, mener amerikanske forskere. (Foto:Colourbox)

Trangen til en pause ved skrivebordet er ren indbildning, mener amerikanske forskere. (Foto:Colourbox)

Lige pludselig kan du bare ikke mere. Du har læst koncentreret eller knoklet foran computeren. Og nu trænger du bare til at hvile hjernevindingerne; gå en tur eller spille syvkabale og så vende tilbage til arbejdet, når du har samlet kræfter.

Men måske er det slet ikke nødvendigt at tage en pause fra eksamenslæsningen eller arbejdet.

Amerikanske forskere på Department of Psychology ved Stanford University mener, at trangen til at tage en pause eller lave en overspringshandling, hovedsagligt er indbildning.

Gør op med gammel teori

I en artikel, der netop er blevet publiceret i tidsskriftet Psychological Science, gør forskerne op med teorien om, at viljestyrke, defineret som evnen til at modstå fristelser og fokusere på en krævende opgave, er en begrænset ressource, der slipper op, når man har brugt den længe nok.

Teorien har været, at når ens viljestyrke er forsvundet, er det eneste, der virker at genoplade sin krop - og flytte tankerne fra opgaven. For eksempel med hvile, indtage mad eller være fysisk aktiv.

Men forskerne fra Stanford mener altså, at en persons indstilling og overbevisning om viljestyrke afgør, hvor længe og grundigt, man er i stand til at udføre en mentalt udfordrende opgave.

»Hvis man opfatter sin viljestyrke som noget, man fra naturens side kun har i begrænset omfang, er der meget større sandsynlighed for, at man bliver udmattet af at udføre en begrænset opgave,« siger undersøgelsens hovedforfatter, Veronika Job, i en pressemeddelelse.

Selvtillid gav bedre koncentration

Forskerne lavede et forsøg bestående af fire eksperimenter, der skulle undersøge og påvirke en gruppe studerendes overbevisning om viljestyrke.

Efter at have udført en mentalt udfordrende opgave, blev en gruppe fortalt, at viljestyrke var en begrænset ressource. En anden gruppe fik at vide, at deres viljestyrke ikke kunne slippe op.

De, som ikke troede, at de havde kontrol over deres viljestyrke, klarede sig efterfølgende langt dårligere i en test af deres koncentrationsevne end den gruppe, som havde fået det modsatte at vide.

Forskerne opdagede også, at de studerendes overbevisning påvirkede dem i den efterfølgende eksamensperiode.

Gruppen, der troede at deres vilje styrke slap op, spiste fastfood 24 procent mere end dem, som mente, at de var i stand til at modstå fristelsen.

Den første gruppe tyede også til overspringshandlinger 35 procent mere end gruppen med selvtilliden i orden.

»Teorien om, at viljestyrke som en begrænset ressource er interessant, men den har nogle utilsigtede konsekvenser,« siger Carol Dweck en anden af forskerne bag undersøgelsen.

»Studerende, som i forvejen har det svært med studierne, får at vide, at deres koncentrationsevne er begrænset, og at de skal tage mange pauser. Men troen på at viljestyrke er ubegrænset, gør folk i stand til at håndtere svære opgaver,« siger Carol Dweck.

Troen på, at viljestyrke er ubegrænset, gør folk i stand til at håndtere svære opgaver

Carol Dweck

Forskerne håber, at deres resultater kan hjælpe dem, som kæmper med fristelser og distraktioner i hverdagen. F.eks. sukkersygepatienter på en streng diæt, studerende i eksamensperioden eller ansatte med en deadline i horisonten.

Der bliver sprunget for meget over

Professor i social- og personlighedspsykologi Henrik Høgh-Olesen fra Aarhus Universitet giver de amerikanske forskere delvist ret i deres konklusioner.

»Det tankesæt, man bliver udstyret med, har en enorm betydning for, hvordan man handler. Hvis man har lært, at man har brug for en masse pauser, så får man også brug for en masse pauser. Så jeg er sikker på, at mange laver flere overspringshandlinger, end de har brug for,« siger Henrik Høgh Olesen.

Han mener dog ikke, at trangen til at forlade skrivebordet eller logge på Facebook kun handler om ens indstilling.

Hjernen har en grænse for hvor meget den kan klare.

Hjernen har en grænse

»Vi ved, at efter cirka 90 minutter med koncentreret arbejde, så begynder hjernens processer at skifte karakter. Der kommer ufrivillige indfald, og man bliver dagdrømmende og fraværende. Og det er altså er vidnesbyrd om, at hjernen har brug for pauser indimellem,« siger han.

Der sker dog ikke noget ved at ignorere lysten til at smække benene op på bordet, når det er nødvendigt.

»Man kan heldigvis overvinden trangen til pauser uden at tage skade af det, når der er behov for det. F.eks. når man sidder til eksamen. Men på et tidspunkt rammer man en fysisk grænse, hvor de vil være omsonst at arbejde mere,« lyder det fra Henrik Høgh-Olesen.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk