Forskere: Sæd bliver bedre af valnødder
Hos sunde og raske unge mænd bidrager et dagligt indtag af valnødder til bedre sædkvalitet, ifølge et nyt studie.

Hurtigere, bedre og mere levedygtige sædceller er resultatet af at spise mange valnødder, rapporterer amerikanske forskere, der bl.a. har fået støtte til studiet af - valnøddedyrkere. (Foto: Colourbox)

Hurtigere, bedre og mere levedygtige sædceller er resultatet af at spise mange valnødder, rapporterer amerikanske forskere, der bl.a. har fået støtte til studiet af - valnøddedyrkere. (Foto: Colourbox)

Sædcellerne hos nøddespisende mænd bevæger sig bedre, fremstår mere levedygtige og med en styrket morfologi; altså form og opbygning.

Det rapporterer amerikanske forskere ved University of California i tidsskriftet Biology of Reproduction.

Til sammen omfatter studiet 117 mænd. De er i alderen 21-35 år og vurderet til at være sunde og raske.

75 gram valnødder hver dag

I et randomiseret kontrolleret forsøg blev herrerne delt ind i tre grupper:

  • En nøddefri gruppe
  • en med andre typer nødder og så
  • den valnøddespisende bande

Sidstnævnte satte 75 gram valnødder til livs hver dag, mens studiet foregik over 12 uger.

Grunden til, at 75 gram valnødder blev valgt, er, at en sådan mængde i tidligere studier har været nok til at ændre niveauer af fedtstoffer i blodet. Samtidig har denne mængde ikke bidraget til vægtøgning hos raske, unge mænd, ifølge en pressemeddelelse fra Society for the Study of Reproduction.

Det gode med valnødder er, at de kun indeholder lidt mættet fedt, samtidig med at de er rige på flerumættede fedtsyrer, og at disse nødder desuden indeholder omega 3-fedtsyren alfa-linolen (ALA).

Valnødder indeholder vigtige fedtsyrer

Flerumættede fedtsyrer er meget vigtige blandt for, at mandens sperm modnes korrekt, påpeger Wendie Robbins og kolleger ved University of California.

De ville derfor tjekke, om unge herrer med en vestlig kost kunne højde sædkvaliteten med indtag af valnødder. I en vestlig kost snakker vi gerne om ganske meget kød, mættet fedt og søde sager. Og som regel for lidt af de sundere fedtsyrer.

Fortsat en del uvished om sæd

Efter tre måneder så forskerne hverken en ændring i vægt eller aktivitetsniveau.

75 gram valnødder om dagen kan ifølge forskerne højne sædkvaliteten, men det er vel at mærke kun påvist hos raske, unge mænd, der ikke i forvejen havde problemer med fertiliteten. (Foto: Colourbox)

Men de kære mænd, som samvittighedsfuldt spiste deres valnødder, havde tydeligt højere niveauer af omega 6- og omega 3-fedtsyrer og havde sperm af højere kvalitet.

Alligevel er det at gnaske valnødder ikke altid er det samme som at svinge en tryllestav og få en højere frugtbarhed.

Forskerne understreger, at det fortsat er uvist, om nøddefordelen vil gælde for mænd, der har fertilitetsproblemer – og om effekten vil give udslag i øget frugtbarhed.

Studiet støttet af valnøddeforening

Mændene spiste altså vestlig kost, ikke meget anderledes, end hvad yngre norske (og danske, red.) mænd kan finde på at indtage i løbet af en dag.

Tidligere studier har antydet svagere sædkvalitet i industrialiserede lande, muligvis som følge af forurening, livsstil og netop stadig mere omfangsrige udgaver af den vestlige kost.

Det anslås, at cirka 70 millioner par på verdensbasis har svært ved at få børn, og at 30-50 procent af disse tilfælde kan tilskrives manden, lyder det i pressemeddelelsen.

Det er måske værd at bide mærke i, at studiet har modtaget støtte fra California Walnut Commission, der bl.a. repræsenterer 5.000 valnøddedyrkere.

 

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.