To store studier: Fiskeolie og D-vitamin har tvivlsom effekt på kræft og hjertekarsygdomme
Kilde: 
12 november 2018

Mange mennesker tager et dagligt tilskud af D-vitamin og fiskeolie i håb om at sikre et sundt kredsløb og måske mindske risikoen for kræft.

Nu viser de hidtil mest valide forskningsresultater fra to store studier, at de to typer kosttilskud hverken mindsker risikoen for kræft eller hjertekarsygdomme. Det skriver NPR, US National Public Radio.

»Begge studier havde negativt resultat. Overordnet set viser de, at hverken fiskeolie eller D-vitamintilskud reducerede forekomsten af kræft eller hjertekarsygdomme,« siger cheflæge, Lawrence Fine, fra National Institute of Health i USA til NPR.

Han var med til at lede forskningsprojektet, som var finansieret af de amerikanske sundhedsmyndigheder.

Resultaterne er publiceret i to videnskabelige artikler om effekten af fiskeolie og effekten af D-vitamin.

I alt 26.000 raske amerikanere over 50 år har deltaget i studiet.

  • En gruppe tog fiskeolie + D-vitamin
  • En gruppe tog fiskeolie + placebo
  • En gruppe tog D-vitamin + placebo
  • En gruppe tog placebo + placebo

Efter fem år fulgte forskerne op og kunne ikke se forskel i forekomsten af kræft og hjertekarsygdomme imellem de fire grupper.

Fiskeolie viste sig dog at have effekt på risikoen for hjerteanfald.

I gennemsnit reduceredes risikoen for hjerteanfald med 28 procent. Særligt afroamerikanere og folk, som ikke spiser fisk, havde gavn af fiskeolien.

mb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.